Haven vokser. Samme gør mængden af haveaffald. Vi har derfor bygget en ny kompostbeholder, så vi kan lave skøn kompost og lækker gødning til havens bede.
Kategori: Køkkenhaven
Køkkenhaven er gårdens forrådskammer. Til en rigtig bondegård hører naturligvis en stor køkkenhave, som kan forsyne os med masser af friske grøntsager.
Selvforsyning med grøntsager
Målet er ikke at være selvforsynende med grøntsager, men vi elsker friske grøntsager. Og vores daglige kost består rigtigt meget af grøntsager.
Derfor dyrker vi også rigtigt mange grøntsager på Nymølle. Hjemmedyrkede grøntsager smager bare langt bedre end dem man kan købe i supermarkederne. Og vi har pladsen, så selvfølgelig dyrker vi mange grøntsager! Alle vores grøntsager, krydderurter og planter dyrker vi økologisk.
Vi er især vilde med de traditionelle grøntsager såsom tomater, kartofler, gulerødder, salat, ærter og bønner. Vi dyrker dog også de mere utraditionelle grøntsager og elsker at eksperimentere med grøntsager og krydderurter.
Vi sår og dyrker også rigtigt mange krydderurter, som vi bruger til at sætte kulør og smag på vores madlavning. Persille, purløg og dild er helt uundværlige i vores have. Præcis ligesom vi dyrker store mængder ramsløg, oregano og timian.
Det er nu, at forspiring af kartofler skal gøres – hvis der skal kunne høstes tidlige kartofler fra køkkenhaven.
Det er godt nok ikke meget frost vi har oplevet i år. Haven er nærmest klar til at springe ud. Vi graver nu alligevel artiskokkerne op og sætter vores artiskokker til overvintring.
Intet forsøg på at bryde julefreden… Blot en reminder om at det “snart” er muligt at komme i køkkenhaven igen. Forberedelsen gøres bedst med en god køkkenhave bog.
En havelåge er med til at skabe stemning. Præcis ligesom en havelåge – naturligvis – fungerer som afspærring og afgrænsning. I den nye hæk skal vi have en klassisk havelåge i træ.
Majs har lang modningstid. Forspires inde, plantes ud i maj og høstes i september og oktober. En skøn afgrøde, med en modningstid som passer perfekt til kogte grøntsager og simremad.
Normalt har vi haft ganske god succes med dyrkning af kål. Altså kålhoveder. I år har det dog været en sørgelig fornøjelse….
Dagene er kortere. Mere nedbør. Og tiden i haven dermed mere begrænset. Glem dog ikke at høste frø til næste år. Det er nu i september, at frø fra f.eks. solsikke skal høstes.
Her er ikke tale om kirkebønner, men spiselige bønner. Det er både tid til at høste, så og gemme til vinter – sidste nævnte gøres nemt ved blancering og nedfrysning.
Det er ved at være tid til opgravning af kartofler – og gemme dem til vinter.
Hvad er derfor mere nærliggende end en hyldest til den skønne, lækre og nærende knold?