Tryk "Enter" for at gå til indhold

Klargøring til dyrkning af kartofler

Det er endnu for tidligt at lægge kartofler til forspiring. Januar er dog det PERFEKTE tidspunkt at starte forberedelserne til kartofler – det starter med god jord til kartofler

Bedste jord til kartofler

Dyrkning af kartofler kræver en god jord. Kartofler sætter temmelig store krav til jorden, for at kartofler trives – og utøj og sygdomme undgåes i kartofler.

Misforstå ikke! Kartofler kræver ikke meget gødning. Brug ENDELIG ikke møg på jord til kartofler. Det er til kål, at der skal massevis af næring til – og hvor møg vil være oplagt. Til kartofler skal blot sikres en god jord.

Egentlig spøjst at tale om god jord til kartofler, når kartofler trives fint i sandet jord. Forstået på den måde at de fleste forbinder god jord med en næringsholdig jord. Sådan skal det dog ikke være for kartofler – hvorfor der endelig ikke skal smides møg på jorden før dyrkning af kartofler.

Kartofler skal dog have en porøs jord. God jord til kartofler handler altså mere om at sikre en let jord – lidt som en sandet jord. Dog gerne med nogen flere næringstoffer end der er i sandet jord.

Højbede til dyrkning af kartofler

Vi har i sommer fået lavet nogle super gode højbede i vores køkkenhave. Planen er at alle vores afgrøder skal dyrkes i højbede, for at gøre det nemmere – og for at sikre, at vi kan komme tidligere igang med dyrkning.

Jorden i højbede bliver hurtigere varm af solen, da jorden er hævet de hersens 10-20 cm over jorden.

Vores højbede er fyldt med god jord. Og nu skal jorden gøres endnu bedre – eller rettere sagt et par af højbedene skal gøres klar til dyrkning af kartofler. Derfor skal køres god kompost jord på højbedene.

Læs om vores højbede i køkkenhaven her

Læs om jord til højbede her

Kompostjord til karfofler

Når det kommer til god jord til kartofler, så er kompost jord det bedste. Kompostjord er – modsat hvad de fleste tror – ikke så næringsholdig. Jorden er dog virkelig porøs, præcis som kartoflerne elsker det.

Endnu en fordel ved kompostjord til dyrkning af kartofler er at der er massevis af sunde svampesporer i kompostjord – dem vi kartoflerne få stor glæde af.

For alle gode gange tre, så er kompost jord også godt til at holde på fugten. Og er der noget, som er vigtig ved dyrkning af kartofler, så er det at sikre en fugtig jord – også derfor er det super godt at tilføje kompostjord til en sandet jord, hvis man vil dyrke kartofler.

Vi har en leret jord. Der bidrager kompostkost til at gøre jorden luftig.

kompost kompostjord hjemmelavet

Januar er desuden et rigtig godt tidspunkt at få tømt komposten. Der er nemlig ikke så meget andet at gøre i haven. Derfor har jeg indrettet komposteringen, således at den tømmes i januar.

Alternativt kan kompostjorden også køres på køkkenhaven i efteråret – hvor komposten kan sive ned i løber af vinteren. Jeg har dog massevis af haveprojekter i september, oktober og november. Derfor passer januar super godt. Plus ved at vente til januar, så undgår jeg at komposten bare udvaskes i køkkenhaven – af den meget nedbør i efteråret.

Når jeg tømmer komposten, så starter jeg med at tage det øverste lag i komposten. Drejer sig om ca. 10 cm kompost. Det kommer jeg ovenpå komposten i det forrige kammer. Derved kommer jeg straks ned til den lækre muld – det øverste lag er ikke helt så godt omsat, som resten af komposten.

jord til kartofler kompostjord kompost hjemmelavet

Der er virkelig godt med liv i kompostjorden. Det kommer til at blive fantastisk jord til kartofler, når jeg får det kørt på de højbede, hvor der i år skal dyrkes kartofler.

Perfekt jord til dyrkning af kartofler

Efter en hel del arbejde med greb og skovl, for at få kompostjorden op i trillebøren. Og sidenhen flere ture frem og tilbage med trillebøren – mellem komposten og højbed. Heldigvis har jeg fået komposten placeret tæt ved køkkenhaven. Ja, så er jorden klar til dyrkning af kartofler.

jord til kartofler kompostjord kompost hjemmelavet

Det ser da virkelig bare RIGTIG godt ud! Har fordelt 5-10 cm kompost udover jorden, hvor der skal dyrkes kartofler. Jeg bruger ingen tid på at vende komposten ned i jorden. Det er langt bedre, at regnorme og mikrolivet i jorden får lov til det.

Jeg efterlader blot bedene med jorddækket i en lille måned. Fra slut februar, så lægger jeg plastik på benene. I disse to højbede skal nemlig dyrkes tidlige kartofler, hvorfor jorden skal hæves nogle grader – for at kunne lægge forspirede kartofler til slut marts.

Læs om forspiring af kartofler her

Nu skal komposten vendes – og næste års jord til kartofler forberedes

Med kompostjorden kørt på køkkenhaven, så er dagens sidste hårde opgave, at få vendt komposten. Det delvist omsatte kompost fra det midters kammer skal flyttes til det sidste kammer.

hjemmelavet kompost kompostjord

Egentlig er det også tid til at få vendt det første kammer over i det midterste, for at få sat komposteringen igang. Det venter jeg dog lidt med endnu. Der skal klippes stauder ned inden længe, som jeg vil have fordelt med ind imellem komposten – for at få den meget grønne kompost blandet med noget grovere.

Helt kort, så virker komposten ved at vi altid fylder haveaffald i første kammer – kammeret helt til venstre. 6 mdr senere vendes komposten til midterste kammer, hvor der lagvis kombineres med noget grovere – f.eks. afklip fra stauder. Og igen 6 mdr senere vendes komposten til tredje kammer. Og 6 mdr senere har vi super lækker kompostjord.

Ved konstant at vende komposten, så tilføres ilt til komposteringen. Det giver en bedre kompostjord, ligesom det bidrager til en hurtigere kompostering. Det gør også at første kammer tømmes hver sjette måned, så der bliver plads til nyt have affald.

Og det! Det var lørdagens projekt i haven. Nu vil jeg slutte for idag – eller rettere sagt, imens jeg skriver er jeg allerede sluttet. Har været i bad og maden simre på komfuret, imens jeg har skrevet dette blogindlæg. Nu vil jeg skænke et glas rødvin og glæde mig til en god steg til aftensmad. Naturligvis serveret med kartofler fra haven – godt nok ikke nyopgravede, men gemte kartofler fra i efteråret.

Læs om vinteropbevaring af kartofler

De gemte kartofler smager endnu skønt, men må indrømme jeg virkelig glæder mig til at kunne hente friske og nyopgravede kartofler i haven. Der får dog lige et nogle måneder endnu, for ikke at sige 5 måneder. Først til juni kan vi hente de første ny opgravede kartofler. Det bliver godt!

Med tanken om nyopgravede kartofler, vil jeg slutte dette blogindlæg. Rigtig god weekend.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *