Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu blomstrer årets sidste Amaryllis løg

Netop i tid til weekenden er det sidste af mine fire Amaryllis løg kommet i blomst – eller næsten. Går lige et par dage førend vi rigtig kan nyde den flotte Amaryllis blomst.

Amaryllis i blomst igen – og igen, og igen…

Det er nu tredje gang at netop dette Amaryllis løg blomstre. Naturligvis ikke i år. Amaryllis blomstrer kun én gang om året. Det er dog tredje år i træk, at jeg har fået Amaryllis i blomst igen til jul.

Eksotisk som BARE pokker! Amaryllis blomst er et sydamerikansk blomsterløg – blomstrer normalt i Peru i foråret. Måske det netop er pga. det eksotiske ved løget, at vi dyrker det til jul? Jeg ved det ikke, men mange vilde ting er gjort for at vise pomp-og-pragt til jul. Tænkt bare på Hyacinter, som vi også dyrker til jul. Det er jo ikke normal blomstringstid for hyacinter. Samme gælder det for tulipaner, som mange har på bordet til jul.

Trods Amaryllis løg er fra det mere eksotiske verdensdele, så gror Amaryllis rigtig godt herhjemme – og når de blot dyrkes i en vindueskarm, så er det ganske nemt at efterligne vækstvilkårene. Og dermed få Amaryllis til at blomstre igen.

Amaryllis løg begynder først at spire, når løget får 24 graders varme – oftest den temperatur, som bliver i en vindueskarm i december.

Endnu en fordel ved at dyrke amaryllis til jul er, at Amaryllis faktisk ikke behøver lys. Det er i hvert fald ikke nødvendigt med lys i blomstringes perioden. Faktisk er det først når blomsten er visnet væk, at planten har behov for lys – for at sikre ny blomst.

Intet problem!

Trods Amaryllis er et eksotisk løg, så er det faktisk intet problem at få løget til at blomstre igen til jul. Og der behøver hverken nogen kuldeperiode, eller kemikalier, som der er nødvendigt for at få hyacinter og tulipaner til at blomstre til jul.

Sagt på en anden måde. Hyacinter og tulipaner er næsten umulige for få drive til blomstring i hjemmet – uden at skulle foretage alle mulige krumspring. Amaryllis er dog ganske nem at få til at blomstre igen.

I år kom jeg dog lidt sendt igang med plantning af løgene, så sidste løg blomster først nu. Jeg har fire løg. To blomsterede mellem jul og nytår. Et blomstrede starten af januar og det sidste Amaryllis løg blomstrer nu. Blomsten er ikke mindre værdsat her i januar – måske endda endnu mere – men når pointen nu er blomstring til jul, så er det lidt sendt. Forklaringer er plantetidspunktet af løget.

Næste år starter jeg en måned tidligere. Alarmen er sat i kalenderen, så jeg får det husket…

Nu skal den smukke amaryllis blomst først nydes – eller rettere sagt fire blomster. På den ene stilk sætter Amaryllis fire blomster. Derfor kaldes Amaryllis også oftest for de fire verdenshjørner.

Det er derfor lidt tidligt at tale om pasning af Amaryllis. Og når vi kun er i januar, så er det måske tidligt at tale om at få Amaryllis i blomst til jul. Det er dog NETOP nu, at indsatsen skal sættes ind – altså når Amaryllis er afblomstret.

Amaryllis pasning

Straks blomsten visner, så skæres stilken væk. Og dernæst påbegyndes vanding af løget. Sparsomt i første omgang, derrnæst mere og mere tiltagende – ligesom alle øvrige grønne indendørs planter.

Om vinteren begrænses vanding, fra februar øges vanding og fra marts tilføres flydende gødning i vandkanden én gang om måneden. Med mere varme og sollys i vindueskarmen, så øges vandingen af alle indendørs planter – samme gælder det for Amaryllis løg.

Når vi kommer til marts, så er det desuden til til omplantning – præcis som det er for alle andre indendørs planter, som er vokset for store til deres potte. Nu står Amaryllis i en lille plastpotte. Til marts potter jeg de fire løg op i en større potte – ikke fordi løget får mere plads, men der bliver mere plads til rødderne. Og løgene får ny jord.

Herfra er det blot at vande og passe løgene. Ikke mindst at nyde de smukke grønne blade. Amaryllis er en virkelig smuk grøn plante. Når vi kommer til juli, begynder Amaryllis at se lidt kedelig ud – perfekt i forhold til sommerferie. Tag potten med løgene og stil mørk i skuret – og STOP vanding.

Nu skal løget tørre fuldstændigt ud. Visne helt ned. Derefter skal løgene graves op og tørres.

Læs om tørring af Amaryllis løg

Og når vi kommer til oktober, så skal løgene plantes igen. Dyrkning af Amaryllis løg minder på mange måde om dyrkning af tulipanløg i haven – samme cyklus, blot forskellig årstid.

Læs om plantning af Amaryllis løg

I år fik jeg først plantet løgene i slutningen af november. Det er for sent. Vidste jeg godt, for der går 6-8 uger fra plantning og indtil Amaryllis blomst. Normalt planter jeg løgene tidligere, men glemte det i år. Nu er alarm sat, så det ikke bliver glemt igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *