Forspiring er et GENIALT værktøj til at komme tidligt igang med dyrkning af køkkenhaven. Ved tidlig forspiring er det dog vigtigt med fokus på spiretemperatur, lysbehov og væksttemperatur.
Kategori: Køkkenhaven
Køkkenhaven er gårdens forrådskammer. Til en rigtig bondegård hører naturligvis en stor køkkenhave, som kan forsyne os med masser af friske grøntsager.
Selvforsyning med grøntsager
Målet er ikke at være selvforsynende med grøntsager, men vi elsker friske grøntsager. Og vores daglige kost består rigtigt meget af grøntsager.
Derfor dyrker vi også rigtigt mange grøntsager på Nymølle. Hjemmedyrkede grøntsager smager bare langt bedre end dem man kan købe i supermarkederne. Og vi har pladsen, så selvfølgelig dyrker vi mange grøntsager! Alle vores grøntsager, krydderurter og planter dyrker vi økologisk.
Vi er især vilde med de traditionelle grøntsager såsom tomater, kartofler, gulerødder, salat, ærter og bønner. Vi dyrker dog også de mere utraditionelle grøntsager og elsker at eksperimentere med grøntsager og krydderurter.
Vi sår og dyrker også rigtigt mange krydderurter, som vi bruger til at sætte kulør og smag på vores madlavning. Persille, purløg og dild er helt uundværlige i vores have. Præcis ligesom vi dyrker store mængder ramsløg, oregano og timian.
Syltede rødbeder er en løsning at gemme rødbeder. Friske rødbeder vil dig dog heller ikke være forude – Vores vinteropbevaring af rødbeder er ganske nem.
Dyrkning af frisk salat, hører ikke kun sommeren til. Det er ganske nemt med dyrkning af salat om efteråret. Salat om vinteren er lidt sværere, men fortsat mulig…
Nogle kål tåler frost, men hvidkål og rødkål tåler ikke frost. Høst af hvidkål og rødkål skal ske før frost. Opbevaring af kål om vinteren er dog ganske nemt, så intet problem at have friske kålhoveder hele vinteren.
Det perfekt tidspunkt til, hvornår man skal plante jordbær, er i efteråret. Hvornår plantning af jordbær sker, har ganske stor betydning for høsten – altså næste års udbytte af jordbær.
Her i slutningen af august, så er det tid til dyrkning af spinat igen – for at sikre grønt til vinter. Senere udplantes forspirede planter, men spinat frø er det sidste vi sår direkte i køkkenhaven.
Gulerødder er ikke bare gulerødder. Der er MANGE forskellige sorter. Har man været lidt igang med dyrkning af gulerødder, så vil man være støds på sommer og vinter gulerødder, men hvad er forskellen?
Hvordan man dyrker knoldselleri er lidt af en kunst. Dyrkning af knoldselleri er dog en perfekt efterafgrøde, da forspiring af knoldselleri tager tid – og temperaturen før udplantning skal være helt rigtig.
Vi dyrker store mængder persille. Starter med såning af persille i maj eller juni – og begynder høst af persille fra oktober indtil august. Altså næsten 12 måneder med høst af persille og dyrkning.
For at undgå at tomatplanter vælter. Og kan bære vægten af mange tomater. Er det vigtig med korrekt støtte til tomater og optimalt opbinding af tomater – det gælder også tomatplanter i kapilærkasser i drivhus.