Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hvad er forskellen på sommer og vinter gulerødder?

Gulerødder er ikke bare gulerødder. Der er MANGE forskellige sorter. Har man været lidt igang med dyrkning af gulerødder, så vil man være støds på sommer og vinter gulerødder, men hvad er forskellen?

Dyrkning af gulerødder i køkkenhaven

Tror de fleste, som har køkkenhave dyrker gulerødder. Gulerødder er virkelig en nem grønsag, så også oftest en af de første grøntsager de fleste begynder med.

Det kan dog være lidt overvældede at kigge gulerodsfrø. Der er nemlig ENORMT mange forskellige sorter og varianter af gulerødder. Variationerne er mange, nogle er lange, andre tynde, nogle er meget tidlige, andre sene osv osv osv.

Hvilke sorter af gulerødder man dyrker handler meget om præferencer. Dertil kommer at nogle sorter er bedre på lerjord, hvor andre er bedre (de fleste gulerødder) er bedre på sandet jord.

Nå ja! Også kan man vælge gulerødder ud fra farve. Nogle er helt orange, nogle er lys orange – nogle er lilla, gule eller grønne. Igen det handler mere om præference, fremfor hvad der er bedste. Det er dog lidt sjovt med forskelige farvede gulerødder – specielt hvis man har børn.

Det jeg vil tale om i dette blogindlæg er dog forskellen på sommer og vinter gulerødder. Har man været igang med dyrkning af gulerødder, så vil man have opdaget at der både findes sommergulerødder og vintergulerødder – men hvad er forskellen på sommer og vinter gulerødder?

Hvad er forskellen på sommer og vinter gulerødder?

hvad er forskellen på sommer og vinter gulerødder

Her i august er det perfekte tidspunkt til at se forskellen på sommer og vinter gulerødder – derfor også dette blogindlæg.

Ovenstående foto viser til venstre en vinter gulerod og til højre en sommer gulerod.

Den åbentlyse forskel er størrelsen. Vinter gulerødder er generelt noget større end sommer gulerødder. Sommer gulerødder er dog ikke små – ovenstående gulerod er 15 cm lang, så ikke en lille gulerod.

Vintergulerødder er dog ganske større. Vintergulerødder er desuden grovere i skrællen, som det også kan ses på foto – overfladen er noget mere ru og grov.

Dermed også en stor forskel på sommer og vinter gulerødder. Vinter gulerødder har bitter skral, hvorfor de skal skrælles før tilbedredning. Omvendt har sommergulerødder en blød skræl og det er helt fjollet at skrælle dem. De spises gerne med skral. Kan næsten sammenlignes med vinterkartofler og tidlige kartofler – nyopgravede tidlige kartofler vaskes jo også bare.

Sommergulerødder er desuden ganske søde. Smager virkelig at gulerod. Virkelig en delikatesse – spises gerne friske, men også lækre i salat. Sommergulerødder er også SUPER lækre at lynstege på panden.

Omvendt er vintergulerødder meget faste. De skal – som sagt – skrælles. Og er ideel til vintermad – altså virkelig lækre i simreretter, ovnbagte eller bare kogte. Tilberedning er klart at anbefale. Skal vintergulerødder spises rå, så vil jeg anbefale at rive dem. Gerne blande med appelsin, for at lave en let syltning af de grove gulerødder.

De helt store forskelle på sommer og vinter gulerødder handler dog om deres lagringstid. Sommer gulerødder dur ikke at gemme til vinter. Sommergulerødder er til at spise hele sommeren, præcis som navnet antyder. Når frosten kommer kan man forlænge sæsonen lidt ved at dække jorden med fiberdug. Sommergulerødder tåler dog ikke frost. Sødmen i sommergulerødder gør dem også ekstra lækre for orm i jorden, hvorfor sommergulerødder hurtigt bliver lidt ulækre i løbet af oktober – når orm og andre insekter begynder at spise af dem.

Gem gulerødder til vinter med vintergulerødder

Vintergulerødder derimod er geniale at gemme til vinter. Den hårde skral gør at orm sjældent går i dem og de rådner heller ikke væk i løbet af vinteren, hvis man blot sørger for at dække med halm eller andet jorddække på toppen.

Vintergulerødder er nemlig sårbare i jordoverfalden. Dermed også sagt at vintergulerødder bedst gemmes i jorden – for at fastholde sprødhed og samg.

Gem vintergulerødder i jorden

Vi dækker blot med halm, henover vores vintergulerødder – hvilket vi gør i løbet af november.

Dermed har vi friske gulerødder fra haven indtil marts-april. Afhængig af vejret. Når forårsvejret kommer, så begynder vintergulerødder nemlig at rådne. Så vi graver alle gulerødder op i løbet af marts eller april, afhængig af forårsvejret.

Derefter gemmer vi de opgravne vintergulerødder i stalden, blot dækket af halm i nogle kasser – så har vi fortsat gulerødder. Indtil vi i juni kan høste de første nye gulerødder.

De gulerødder vi høster i juni er de gulerødder vi tynder væk fra rækkerne af sommer og vinter gulerødder, som er sået henholdsvis april og maj.

Vi skal hen i juli førend sommergulerødderne begynder at være rigtig klar til høst – og har nået en størrelse, hvor de er værd at høste.

Bedste sorter af gulerødder – sommer og vinter gulerødder?

Det er virkelig en personlig smag og præference, så vil nødig komme med en decideret anbefaling for/imod de forskellig sorter.

Bemærk at valg af bedste sommer og vinter gulerødder også handler rigtig meget om ens jord. Her på Nymølle har vi en lerjord. I køkkenhaven har vi efterhænden, efter flere års tilførsel af jordforbedring, en almindelig god humusrig jord. Vi har dog bestemt ikke en sandjord, hvor nærmest alle gulerødder vil trives.

I år har vi lavet forsøg med forskellige sommergulerødder. Vi har testet Nantes, Amsterdam og First Harvest. Alle tre skulle være gode på lerjord.

Nantes kender vi. Det er en klassisker her i haven. Vi ønskede dog at finde en tidligere gulerod, hvorfor vi i år forsøgte med Amsterdam og First Harvest.

Måske de sidste to sorter fungerer bedre for andre. Dog ikke for os. First Harvest er enormt små gulerødder, det gider vi ikke. Amsterdam giver nogle knolde gulerødder med mange sideskud, ben og mærkelig facon. Det gider vi heller ikke.

Har ladet os fortælle at Jeanette skulle være god (og ekstra tidlig end Nantes), så den forsøger vi næste år.

Ovenfor ses til venstre Amsterdam. Til højre ses Nantes og den lille bitte gulerod er First Harvest – nærmest en carot. Nantes guleroden er 15 cm.

Nedenfor ses Nantes. Se det er en lækker og flot sommer gulerod.

sommer og vinter gulerødder

Når det kommer til vintergulerødder, så har vi forsøgt med forskellige – Flamanka, Delta, Imperator – i år. Flamanka tegner rigtig godt, men hvordan den klarer vinteren ved vi endnu ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *