Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sådan gemmer vi rødbeder til vinteren

Syltede rødbeder er en løsning at gemme rødbeder. Friske rødbeder vil dig dog heller ikke være forude – Vores vinteropbevaring af rødbeder er ganske nem.

Dyrkning af rødbeder

En af de nemmeste grøntsager at dyrke er rødbeder. Dyrkning af rødbeder er virkelig nemt. Udbyttet er desuden ganske stort – på meget lidt plads.

Man kan desuden optimere ens udbytte af rødbeder ved at bruge høste de små blade – de smager super godt i salat.

Endnu en metode til at optimere udbyttet er at så hurtigt voksende grøntsager imellem rækker af rødbeder. Det kunne f.eks. være radiser, salat eller lignende. De første mange måneder behøver rødbeder ikke ret meget plads. Og rødbeder tåler fint at blive klemt/presset lidt fra siderne. Det påvirker ikke størrelsen på rødbeder, som det gør med gulerødder – og hvorfor udtynding af gulerødder er så vigtigt.

Nå! Det skulle ikke handle om dyrkning af rødbeder. Det skal handle om opbevaring af rødbeder, når de store rødbeder er høstet i efteråret.

rødbedesuppe roedbedesuppe rødbede suppe hjemmelavet borsch borschsuppe nem mad hurtig sund Dyrkning rødbeder

Gemme rødbeder til vinter

Den absolut nemmeste måde at gemme rødbeder på, det er at lave syltede rødbeder.

Få opskrift på syltede rødbeder her

En anden løsning til at gemme årets høst af rødbeder er at lave rødbede suppe – eller andre retter med rødbede, som fryses ned (eller henkoges) og dermed kan spises igennem vinteren.

Uanset løsningen, så kommer vi ikke udenom at friske rødbeder også er et hit.

Og trods rødbeder hurtigst spirer frem, så man igennem en lang periode kan nyde glæde af de lækre små blade, så er sæsonen for rødbeder ganske kort. Før rødderne har en ordentlig størrrelse, så er vi godt ude på efteråret.

Naturligvis kan man høste små rødbede rødder. De smager skønt. Men de store rødder, kommer først efter måneder i jorden. Normalt høstes rødbeder – i fuld størrelse – fra september og fremad.

Når vintervejret tager fat, så er sæsonen slut. Medmindre man har fokus på korrekt vinteropbevaring af rødbeder. Rødbeder tåler nemlig ikke frost.

Dermed ikke sagt at rødbeder slasker sammen, fordi vi får lidt nattefrost i oktober – som vi normalt får. Rødbeder er rodfrugter og der skal længere varende frost til, førend frosten går i jorden.

Dyrkning høst og vinteropbevaring af rødbeder

Rødbeder har dog en tendens til at stikke – ganske meget – op af jorden. Dermed er rødbeder noget mere følsomme overfor frost, trods rødderne fint tåler lidt nattefrost. Der skal dog ikke mange dages frost til, førend det begynder at påvirke rødbeder – medmindre rødderne er dækket over.

Lad dog endelig værre med at høst rødderne for tidligt. Rødbeder har det bedst i jorden, så længe som muligt – derved sikres smagen, såvel sprødhed.

Vinteropbevaring af rødbeder

Vi har forsøgt forskellige metoder til at gemme rødbeder til vinter. I flere år forsøgte vi med overdække med halm, som vi gør det med gulerødder.

Det fungerer GENIALT for gulerødder. Virkelig en nem metode til at gemme gulerødder til vinter. Det fungerer bare ikke for rødbeder. Ikke kun fordi rødbeder stikker så meget op af jorden. Endnu et dilemma med at dække rødbeder med halm er at rødbeder bliver er enormt søde – og derfor tiltrækker mange mus, når de står i jorden.

Selvom vi har kat, til at vogte afgrøder – og tage mus og rotter – så når der altid mus i vores rødbeder. Og det betyder at høsten er tabt. Vel at mærke, når vi har forsøgt at overvintre rødbeder i køkkenhaven.

Derfor er vi gået over til en gammeldags klassisk metode til vinteropbevaring af rødbeder.

Vi graver rødbeder op, før vinteren virkelig tager fat. Gemmer rødbeder i spande med fugtig sand. Derved har vi friske rødbeder, hele vinteren.

Metoden kan også bruges til gulerødder, men vi spiser LANGT flere gulerødder end rødbeder – så det ville være tosset mange spande med sand. Og nu fungerer det at dække gulerødder med halm, så ingen grund til ekstra løsning.

Vinteropbevaring af rødbeder til at gemme til vinter
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *