Rødbederne står super godt. De har vokset sig store – og vi har allerede spist en del stegte rødbeder i ovnen. Vi har dog rigtig mange rødbeder, så nu skal der laves syltede rødbeder…
Det starter i køkkenhaven…
Okay! Køkkenhaven er måske så meget sagt. Vi har endnu ikke fået anlagt en egentlig køkkenhave på Nymølle – ting tager tid… og det skal nok komme.
Vi har dog fundet et lille stykke jord, hvor vi har dyrket forskellige grøntsager i år.
Vi har f.eks. dyrket en helt masse artiskokker, ligesom vi har dyrket temmelig mange kartofler og gulerødder – og kål… men kål skal lige have frost før kålen er klar til at spise.
Læs om dyrkning af artiskokker her
Læs om dyrkning af kartofler her
Vi har sat 3 lange rækker rødbeder. Og det har givet utroligt mange rødbeder
Formentligt dyrket alt for mange rødbeder, til hvad vi kan nå at spise – men fårene vil elske at få de lækre rodfrugter, når de kommer på stald… Så intet går til spilde.
Nå ja… og naboer er da også gode aftagere af vores grøntsager 🙂
Vi har allerede høstet en del rødbeder. Vi såede tæt og har løbende fjernet hver anden rødbede – for at give plads til større rødbeder. De små rødbeder, som er luget væk, har vi stegt i ovnen og nydt til aftensmad. Det smager lækkert! Friske rødbedetoppe smager desuden også super lækkert – let krydret smag, og fungerer super godt i en frisk salat.
Trods vi allerede har spist mange rødbeder, så er der fortsat mange rødbeder. Herligt! Stegte rodfrugter smager skønt! Syltede rødbeder er dog også super lækkert – både til mad, men også på en rugbrødsmad.Og derfor vil vi nu lave en portion syltede rødbeder.
Rødbederne er høstet.
Nu skal rødbeder blot vaskes, hvilket gøres nemt i en spand vand udendørs. Toppene skæres af – de kan blanceres eller spiset som salat.
Idag får fårene dog toppene – vores får er nemlig også VILDE med rødbeder. Og med alle de mange rødbeder vi har, så skal fårene også forkæles…
Mon ikke, at det kommer til at give noget lækkert kød?
Lyst til at læse mere om vores får?
Klik her og læs om fårene på Nymølle
Også skal der laves syltede rødbeder
Rødbederne er vasket, toppen er skåret af – nu skal top og bund af rødbeden skæres af, og rødbederne kommes i en stor gryde.
Dæk rødbederne med vand og kog i 30-45 minutter.
Nemt ik?
Når rødbederne er kogt, så kan de nemt smuttes ud af skindet. Man behøver slet ikke skrælle, når man blot husker at skære top og bund af før kogning.
Hæld rødbederne ud i vasken og hæld koldt vand på – og nu smuttes skrællet nemt af.
Nu er der bare tilbage at skære rødbederne i skiver og komme på rengjorte og skoldede glas – sørg for rødbederne ligger tæt i glasset.
Et lille tip er at bruge hansker, når man arbejder med rødbeder. Der er enormt meget farve i rødbeder og hænderne bliver hurtigt farvet røde.
Hæld over med en blanding af eddike og sukker. 4 dl eddike og 200 gr sukker – koges op og hældes over rødbederne.
Færdigt arbejde. Lad de syltede rødbeder stå mørkt og køligt i 14 dage og de er klar til at spise.
Nemmere bliver det ikke at lave syltede rødbeder. Holder sig nemt 4-5 måneder, hvis de står køligt og mørkt.