Når det kommer til julekager, så er vaniljekranse vores ABSOLUTTE favorit. Vaniljekranse er tilmed ganske nemme at bage – og med et par små trick, så kan man nemt bage de bedste vaniljekranse.
Bedste julekager
Det er højsæson for julebagning. Det er det i hvert fald her i huset. Jeg har fødselsdag i december, så vi er altid ude i god tid med bagning af julekager – så vi kan få de fleste spist, når jeg holder fødselsdag.
Vi bager lidt forskellige julekager. Honningkager i fine forme er altid et hit hos børn. Min – og Runes – absolutte favorit julekage er dog vaniljekranse. Det er helt sikkert den eneste julekage, som jeg ikke vil være foruden.
Vi har prøvet mange opskrifter, igennem årene. Og må sige at vi er endt med en ganske simpel opskrift. Det er nemlig sådan at det med vaniljekranse ikke handler så meget om selve opskriften, for at lave de bedste vaniljekranse. Det handler langt mere om at følge nogle små tips (regler her på matrikel) i bagning af vaniljekranse.
Bedste vaniljekranse
Jeg skal nok komme med vores opskrift på vaniljekranse. Først og fremmest vil jeg dog lige komme med nogle råd til at bage de bedste vaniljekranse. Det er nemlig, som tidligere nævnt, slet ikke afgørende med opskriften.
Nå ja! Og glem endelig alt om at det er mængden af mel, som sikrer en flot facon på vaniljekranse.
Det er altså en KÆMPE misforståelse at vaniljekranse skal tilsættes meget mel, for at man kan få en flot facon. Des mere mel i vaniljekranse resulterer blot i melede og tørre vaniljekranse.
Vigtigst ved bagning af vaniljekranse er brug af vaniljestængler, fremfor vaniljesukker. Efter vaniljekorn er skrabet ud, så kom stængler op i skålen med sukker – og stuetemperet smør. Og rør det hele sammen med dejkrone på en håndmikser.
Når det hele er rørt godt sammen, så tilsættes først æg. Røres godt igen og dernæst tilsættes mel og mandelmel.
Det andet vigtige råd i bagning af de bedste vaniljekranse er at erstatte lidt af melet med mandelmel. Det gør VIRKELIG meget for smagen.
Det sidste trick handler om bagning af flotte vaniljekranse. Altså bagning af vaniljekranse, som holder formen. Løsningen er at stille vaniljekranse på køl, efter de er lavet til vaniljekranse.
Lad gerne de formede vaniljekranse stå på køl 12 timer, før bagning. Det både intensiverer smagen af vanilje, men sikrer også at dejen er helt fast og hård før bagning. Derved undgår man at ens fine vaniljekranse splatter ud og mister faconen ved bagning.
Opskrift på bedste vaniljekranse
Vores opskrift er ganske nem. Vi tager 200g smør, som blandes med 180g sukker og 2 vaniljestænger. Rør det hele sammen. Skrab korn ud først af vaniljestænger, men rør selve stænger med i sukkerblandingen – derved kommer alle de sidste korn med ud.
Tilsæt 1 æg. Rør igen. Og tilsæt nu 250g mel og 75g mandelmel.
Form til vaniljekrans. Stil på køl i 12 timer. Bag ved 200 grader i 10 minutter.
Lad vaniljekranse køle af på en bagerist, før de kommes i bagedåse.
Forresten. Nu vi er ved at tale juleforberedelse, så vil jeg også lige vise årets julekranse af gran. Jeg har virkelig forsøgt at være kreativ i år. Fremfor at binde kranse blot af gran, så har jeg leget med forskellige typer af gran og stedsegrønne planter, såvel kombineret med både kogler og grene med kogler.
Det er da blevet ganske godt, hvis jeg selv skal sige det. Nu skal de alle hænges op i gårdspladsen – rundt på gårdens forskellige stalddøre.