Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sæsonen for græskar er igang…

Det er måske sent på året at tale om dyrkning af græskar – men faktisk er Halloween den helt rigtige tid at begynde at tænke på næste års.

Dyrkning af græskar

Jeg ved det godt… det er lidt sent at tale om dyrkning af græskar, når kalenderen snart viser 31. oktober, og børnene allerede står klar med skeer, lys og grinende græskarmunde.
Men alligevel – det er nu, du skal tænke på næste år.

Græskar er nemlig blevet dyre. Så hvis du står med et flot græskar på bordet i aften, så gem endelig frøene. De kan tørres og gemmes – og så har du faktisk frø nok til næste års lille (eller store) græskareventyr.

Vi er egentlig ikke til at spise græskar

Ærligt talt, så er vi ikke de store fans af smagen.Græskar optager desuden enormt meget plads i køkkenhaven – og når man som os gerne vil have lidt af det hele (urter, jordbær, ærter og blomster), så er græskarret altså en pladsrøver uden lige.

Men ingen regler uden undtagelser. Når det er Halloween, så hører græskar sig til. Og når man har børn, så bliver det næsten en tradition – med lys, grin og orange hænder.

Vores lille græskarhistorie

Vi har i flere år haft et par planter stående nede ved hønsehuset. Ikke noget stort projekt – bare for hyggens skyld og for at få et par pæne græskar til pynt ved døren.

Men i år gik vi faktisk lidt større til værks. Sidste år fik vores datter et flot Halloween-græskar af bedstemor, og hun ville så gerne prøve at dyrke sine egne. Så vi gemte frøene, tørrede dem – og såede dem i foråret.

Og tro det eller ej, men trods en næsten græskar-fri køkkenhave, så fik vi faktisk nogle rigtig fine græskar i år. Vi fik faktisk dyrket en helt masse græskar, såvel succes med dyrkning af store græskar.

Nu er græskarrene skåret ud – og klar til at komme ud i haven og pynte.

Græskar, kager og Halloween-hygge

Når vi nu taler Halloween, så må jeg også lige nævne vores Halloween cookies – de er virkelig et hit hos både børn og voksne (og passer perfekt til en aften med græskar-udskæring).
Du finder opskriften på Halloween cookies her

Og hvis du – ligesom os – elsker at pynte op til Halloween med lidt hjemmedyrket, så er solsikker faktisk også helt perfekte.

De visne blomsterhoveder, de mørke farver og de tørrede frø skaber den helt rigtige stemning på trappen eller i vindueskarmen.

Halloween dekoration med solsikker

Dyrkning af store græskar

Drømmer du om store græskar – altså dem, der næsten ikke kan løftes fra jorden, og som børnene kan sidde på – så er der ét ord, du skal huske: gødning.

Eller faktisk tre: gødning, gødning og mere gødning. Dyrkning af store græskar kræver nemlig MEGET gødning.

Græskar er nogle sultne planter. De vokser som gale, slynger sig i alle retninger og laver kæmpe blade – og det kræver næring.

Hvis du vil have store, flotte græskar, skal du tænke på jorden som en buffet, hvor planterne bare skal kunne frådse løs hele sommeren.

Sådan dyrker du store græskar – trin for trin

  1. Såning i starten af maj
    Så frøene indendørs i små potter med god såjord. De spirer hurtigt, så du behøver ikke have dem i vinduet i flere uger – bare til de har et par pæne blade.
  2. Udplantning i juni (eller slut juni)
    Når jorden er blevet varm, og der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du plante dem ud. Typisk i starten eller midten af juni – eller sidst i måneden, hvis vejret har været køligt.
  3. Plant i masser af gødning
    Lav et godt, dybt hul og fyld det med kompost, velomsat gødning eller møg – gerne fra heste eller høns, hvis du har adgang.
    Græskar elsker det. Og jo mere du giver fra start, jo større bliver de.
  4. Gød løbende gennem sommeren
    Når planterne for alvor begynder at brede sig, så tilfør ekstra gødning jævnligt. En håndfuld kompost, lidt flydende gødning i vandkanden – alt hjælper.
    Især i juli og august, hvor væksten er voldsom, skal du forkæle planterne godt og grundigt.
  5. Husk vand
    Græskar trives bedst i fugtig jord – ikke sjaskvåd, men heller ikke tør. Vand grundigt i tørre perioder, især hvis du dyrker i bede med meget sol.

Et lille tip fra hønsehuset til dyrkning af græskar

Vi plejer at plante vores græskarplanter helt nede ved hønsehuset – der, hvor jorden alligevel får lidt naturlig gødning. Det fungerer perfekt.

Og måske derfor lykkes det os altid at få et par rigtigt fine græskar – trods vores ellers ret beskedne interesse i selve dyrkningen.

dyrkning af græskar i køkkenhaven til halloween

Vil du igang med dyrkning af græskar?

Husk endelig at gemme frøende fra de store græskar i år. Eller kan man selvfølgelig også købe græskarfrø til foråret – og kan da anbefale at købe andre sorter også. Det er ganske pænt på trappen med både orange, gule, grønne græskar. Vi laver desuden en kombination af udskårne græskar med lys, såvel hele græskar.

Så ja – måske er det sent at tale om dyrkning af græskar.

Men lige nu, hvor du står med græskarlygten tændt, er faktisk det perfekte tidspunkt at begynde næste års eventyr. Gem frøene, læg dem tørt, og glæd dig til at så dem til foråret.

For selv hvis du – som os – ikke bryder dig meget om smagen, så giver græskar alligevel en dejlig portion efterårsglæde og familiehygge. Og hønsene elsker at spise alt indmaden i græskar.

Og hvem ved… måske bliver næste års Halloween endnu mere hjemmedyrket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *