Nogle kål tåler frost, men hvidkål og rødkål tåler ikke frost. Høst af hvidkål og rødkål skal ske før frost. Opbevaring af kål om vinteren er dog ganske nemt, så intet problem at have friske kålhoveder hele vinteren.
Høst af kål
Vi har ikke haft nattefrost endnu. Og egentlig kunne vi fint lade vores rødkål og hvidkål blive i køkkenhaven, lidt endnu.
Ved at nogle også vælger at dække med fiberdug, for at udskyde høst af kål. Altså rødkål og hvidkål.
Grønkål og savoykål tåler fint frost, så står ude i køkkenhaven hele vinteren. Bliver faktisk kun bedre, når de får frost. Vi har også broccoli i køkkenhaven – vinter broccoli – som dækkes med fiberdug og overvintre, for tidlig høst af broccoli.
Rødkål og hvidkål tåler ikke frost. De skal høstes før frosten. Og trods vi endnu ikke har set skyggen af nattefrost – vi har sågar fortsat dahlia i skærehaven – så vælger vi at høste kål. Altså høste vores hvidkål og rødkål nu.
Samtidigt med at efteråret tager fat, det bliver mere vådt og køligere i vejret, så er der nemlig også mindre og mindre mad til skadedyr. Her tænker jeg specielt på snegle, men også mus. Og begge er vilde med kål. Mus er specielt vilde med hvidkål og rødkål, som får en god sødme her i efteråret.
Behøver næppe sige, at det er træls at opleve mus har spist ens kål. Det tror jeg alle, som har dyrket kål vil kunne forstå. Det er trods alt en langsommelig proces med dyrkning af kål. Og der er mange trin førend man er klar til at tænke på opbevaring af kål om vinteren.
Med det milde efterårsvejr, så er snegle også fortsat meget aktive. Fjernede 10 sommerfuglelarver fra vores broccoli planter, den anden dag. Det er altså sendt for kålsommerfuglens larver at være på spil. De spiste dog vældigt løs, slet ikke vidende om at det snart er vinter.
Nå! Lang historie kort. Vi vælger at høste vores kålhoveder

Jeg starter med høst af rødkål. Senere følger høst af hvidkål. Jeg skal dog bruge højbedet, hvor rødkål står til dyrkning af hvidløg og efterårsløg, til næste år – og de skal i jorden nu.
Opbevaring af kål om vinteren
Når det kommer til dyrkning af kål, så er grønkål ganske nem. Her behøver man ikke tænke på vinteropbevaring af kål. Grønkål står blot i køkkenhaven hele vinteren.
Samme med savoykål, men det er en noget svære kål at dyrke. Der skal ganske meget gødning og vand til, for virkelig at få succes. Og forspiring er noget langsommere end øvrige kål.
Lad dog værre ikke at dyrk hovedkål såsom hvidkål og rødkål, af den årsag at de ikke tåler frost – altså skal høstes før frost og gemmes til vinteren.
Opbevaring af kål om vinteren er virkelig nemt. Når blot man huske et par små regler.
Først og fremmest, så start med at fjern alle blade på stænglen. Dernæst fjern de yderste blade på kålhovedet, så man har et flot kålhoved. Fordelen ved at fjerne de yderste blade på kålhovedet er også, at man derved får fjernet eventuelle snegle, larver og deres æg – som gemmer sig i de ydre blade.

Vigtigst er det dog, at roden og stænglen ENDELIG IKKE må fjernes. For succes med opbevaring af kål, så skal roden blive på kålhovedet – sådan gælder det i hvert fald for vinteropbevaring af rødkål og hvidkål.

Ved at lade roden blive på kålhovedet, så er det intet problem med vinteropbevaring af kål til hele vinteren. Kålhovederne holder sig fint, hvis de blot opbevares køligt og frostfrit. De tåler ikke frost, så dæk med nogle tæpper eller lignende – hvis kål gemmes i et uopvarmet skur, som vi gør det.
Vi lader dog lige planterne ligge og tørre lidt – nogle uger – før vi gemmer væk. Så hærdes de ydre blade på kålhovedet, som kasseres før tilberedning. Og jorden tørrer op i roden.
Dernæst lægges kålene i kasser, som stilles i skuret – og dækkes med et tæppe. Sådan gemmer vi kål, hvert år. Det fungerer super fint.
I forhold til rødkål, hvis man kun dyrker rødkål til syltet rødkål, så kan man også bare vælge at sylte ens rødkål allerede nu. Ingen grund til at vente, men frisk rødkåls salat smager nu også lækkert – og er ekstra flot, takket være den flotte røde farve.