Tryk "Enter" for at gå til indhold

Opskrift på hjemmelavet syltet rødkål

Købt rødkål kan slet ikke sammenlignes med hjemmelavet rødkål. Hjemmelavet smager MANGE gange bedre! Og tager ikke lang tid at lave…

Syltet rødkål

Kål er vintermad! Mest kål i køkkenhaven skal også helst have frost, ligesom kål holder længe i og er nemt at gemme til vinter.

Rødkål skal godt nok ikke have frost, ligesom det gælder for grønkål og palmekål. Samme gælder et for hvidkål, som heller ikke skål have frost. Både rødkål og hvidkål er dog nemt at gemme hele vinteren igennem – bedst er hvidkål. Rødkål har en tendens til at blive kedeligt, sjasket inden foråret.

Måske netop derfor syltet rødkål oftest er det vi spiser. Vil da næsten sige, at syltet rødkål passer til størstedelen af julemad – såvel vintermad.

En julefrokost eller juleaften uden rødkål, det dur i hvert fald ikke – spørg du mig.

Når det kommer til syltet rødkål, så kan det godt nok købes biligt i mange butikker. Syltet rødkål fra supermarkedet kan dog på ingen måde sammenlignes med hjemmelavet syltet rødkål.

Prismæssigt er det også langt billigere at lave rødkål selv – trods rødkål i supermarkedet ikke er dyrt. Selv hvis man ikke har rødkål i køkkenhaven, men skal købe et rødkålshoved, så er det ganske billige at lave selv.

Det tager desuden ikke ret lang tid at lave hjemmelavet syltet rødkål. Det værste ved at lave syltet rødkål er faktisk at snitte kålen, da det sætter temmelig meget farve – både hænder og skærebræt bliver blå og lilla.

rødkål snit rengøring farve

Med lidt salt og sæbe på hænderne, så kan hænderne dog nemt gøres rene. Man kan selvfølgelig også tage et par handsker på. Skærebrætte er rent igen efter en tur i opvasken – undlad dog at bruge et træskærebræt, det vil være synd. Det farver enormt meget at snitte rødkål.

Hjemmelavet syltet rødkål

Hvorfor mange vælger fra at lave hjemmelavet syltet rødkål, tror jeg handler om en idé om, at det tager lang tid at lave rødkål. Det gør det dog ikke. Tiden i gryden er 50-60 minutter. Og i den tid skal der intet gøres. Rødkål passer sig selv i gryden – står bare og simrer.

Det som tager tiden er at snitte rødkål. Nu skal det dog ikke gøres til noget stor problem. Det er ganske hurtigt gjort. Og gøres langt lettest med en kniv, fremfor foodprocessor o.l.

Rødkål behøver ikke engangs snittes fint, som mange opskrifter dikterer. Rødkål skal bare snittes i nogle forholds tynde strimler – men kun fint med lidt tykkelse på.

Hemmeligheden til at lave den bedste hjemmelavet rødkål handler om krydderierne – eller rettere sagt at vente med at tilsætte krydderierne indtil 30 minutter inde i kogningen.

Hvad krydderier man er til i sin syltet rødkål er en smagssag. Nogle foretrækker syltet rødkål skal være neutral. Andre at der er godt med krydderier. Personligt er jeg til et lille strejs af julekrydderier – æble, citron, nelliker og laurbær.

Uanset mængden af krydderier, så får man den bedst rødkål ved at lave rødkål simre med eddike i 30 minutter. Og først derefter, de sidste 20-30 minutter af kogetiden, tilsætte krydderier, sukker, saft osv.

Derved undgås at krydderierne koger ud med eddiken. Dette kan give en ret flad smag, fremfor en intens smag af kål og krydderier. Der er også risiko for at krydderierne kan blive en smule birtre, hvilket kål bestemt ikke mangler. Kål har i sig selv mange bitterstoffer, så kun godt at eddiken lige får det nedbrudt først.

Opskrift på hjemmelavet syltet rødkål

Rødkål ingredienser syltet

Min opskrift på syltet rødkål er ganske nemt – og jeg laver altid en stor portion, når jeg alligevel er igang. Så er der til middagen jeg laver til, såvel ekstra rødkål til en anden dag, to eller tre.

Opskriften her er på rødkål af et kålhoved på størrelse med en håndbold. Passer til én middag og et patentglas på 1 liter.

Ingredienser til rødkål

  • 1 kg rødkål
  • 2 dl eddike
  • 1,5 dl solbær eller ribssaft – få opskrift på hjemmelavet solbærsaft her
  • 150g sukker
  • 1 stk. solbærgele
  • 1stk salt
  • skal af én clementin
  • 1 æble
  • 2 laurbær – bruger friske fra haven, men tørrede er også fint.
  • 4-6 nelliker

Rødkål snittes og hældes i en gryde. Gør ikke noget at gryden er mere end fyldt, når der kommer varme på, så falder rødkålen meget sammen. Tilsæt eddike og lad simre i 25 minutter – sætter på kogepladen i 30 minutter, så er der 5 minutter at få i kog. Det plejer at passe.

Kogning syltet hjemmelavet rødkå

Tilsær de øvrige ingredienser og rør lidt i rødkålen, for at få ingredienser ned i eddiken.

Lad simre videre i 15-25 minutter. Tiden afhænger af, hvor meget bid i sin hjemmelavet syltet rødkål man ønsker. Tag af varmen og server. Ganske nemt.

Jeg kommer selv ca. halvdelen af 1 kg rødkål i et 1 liter patentglas. Naturligvis rengjort og skyllet i kogende vand. Dermed har vi rødkål til en anden aften, når der alligevel er kogt. Kold rødkål på en rugbrødsmad med steg, leverpostej eller lignende er desuden også et hit her i huset.

Velbekomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *