Bærhaven bugner med modne bær. Først skal der plukkes også skal der laves hjemmelavet solbærsaft – en af vores klare favorit drikke.
Hjemmelavet solbærsaft
Vi elsker solbærsaft! Vi elsker generelt bare solbær, hvorfor vi også har plantet rigtigt mange solbær buske i bærhaven.
Det er nu andet år vi kan høste fra bærhaven. Første år var der virkelig ikke mange bær, men vi fik lidt. I år er høsten langt mere end fordoblet – stadigvæk ikke voldsomt, men det går fremad.
Buskene vokser stille og roligt større og større, og der kommer flere og flere bær. I år har vi høstet 4 liter solbær fra 10 solbærbuske. Ribsbuskene leverer noget mere. Vi høstede 3 liter ribs fra 5 buske.
Alt i alt er det blevet til 7 liter bær. På sigt vil vi kunne høste flere liter bær fra hver eneste busk. Til den tid – måske næste allerede næste år – vil vi til at lave ren hjemmelavet solbærsaft og ribssaft, såvel som gele. Måske også lidt solbær marmemalede.
Når det kommer til marmelade er vi dog mest glade for brombærmarmelade, såvel som jordbærmarmelade og hindbærmarmelade. Få opskrift på brombærmarmelade her
Før vi kan lave hverken saft, marmelade eller gele, så skal bærrene plukkes. Det startede lørdagen med. Super hyggeligt arbejde. Vi plukker med stilk og det hele – ingen grund til at fjerne stilken, når man senere vil bruge en saftkoger.
Saft i saftkoger
Formiddagen gik med at få plukket bær. Derefter holdt vi frokost pause, og fik fundet sagtkogeren frem – hvilket passede perfekt i forhold til vejret. Lørdag ændrede vejret nemlig ret meget karakter i løbet af dagen, så vi sluttede med massevis af regn – helt efterårsstemning. Stor kontrast til det skønne sommervejr vi startede dagen i haven med.
Mængden af bær passede nærmest perfekt til saftkogeren. Kunne ikke have været ret mange flere bær i saftkogeren.
Da vi ikke fik mange solbær og ribs, så valgte vi at hælde det hele i saftkogeren sammen. Så istedet for at lave en portion hjemmelavet solbærsaft – og efterfølgende lave ribssaft – så blev det til en multifrugt blanding. Halv solbær og halv ribs.
Nu er saften smagt – og kan sige, at det er en vældig god blanding.
Derved sparede vi tid, hvilket også er rart engang imellem. Og mægnden af saft bliver den samme.
Det blev til 4,5 liter saft. Det er vist vældig godt med 7 liter bær. Det tog 2,5-3 timer at koge alt saften ud af bærrene.
Opskrift på hjemmelavet solbærsaft med ribs
Okay! Måske misvisende at sige solbærsaft med ribs, for det var 50% solbær og 50% ribs. Farven er dog mere solbær, end ribssaft. Flot mørk farve. Og smagen er langt mere solbær end ribs – solbær er bare kraftigere i smagen.
Efter vi havde kogt saften i saftkogeren – og fået alt saften ud af bærrene – så skal saftens koges op med sukker. Vi tilsætter 250 gr sukker pr liter saft. Derved får man en lækker sød saft, som kan blandet i blandingsforholdet 1:4. Altså 1 del saft til 4 dele vand.
Med saften kogt, så er det blot at hælde på rengjorte og skoldede flasker. Skummet i flaskerne forsvinder i løbet af nogle timer, også har man lækker saftevand til hele sommeren – eller resten af året om man vil. Sørge man for at vaske flaskerne og skylde dem med kogende vand, hvorpå man hælder den kogende saft, så holder saften nemt 10-12 måneder i et mørkt lokale.
Det er naturligvis vigtigt at låget slutter tæt, så der ikke kommer ilt ned i flasken. Derfor bruger vi patentflasker, når vi laver saft.
Nu kommer saften i skuret sammen med hyldeblomstsaften, som er lavet for en månedstid siden – så er der godt med saft på lager, til resten af året. MUMS.