Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmelavet hyldeblomstsirup

Den lidt mere avancerede udgave af hyldeblomstsaft er hyldeblomstsirup – skønt til desserter, hvidglød eller som sødme til morgengryn.

Sommerens lækre – og nemme – saft

Hyldeblomstsaft er super nemt at lave! Smager desuden skønt. Smager især virkelig godt, når det blandet i danskvand.

Vi har allerede været i haven og plukke hyldeblomstskærme for og har lavet hyldeblomst saft – præcis, som vi har gjort det flere år i træk. Hyldeblomstsaft er virkelig nemt at lave.

Få opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er skønt at drikke, som en sommerdrink – blandet med lidt hvidvin, danskvand og isterninger, så er det en virkelig lækker sommerdrink.

Skønt er det naturligvis også bare at drikke hyldeblomstsaft, blandet i vand, på en varm sommer dag – og børn elsker det.

Når det bliver efterår og vinter, så er hyldeblomstsaft dog fortsat et hit hos os – og vores gæster. Hyldeblomstsaft smager af sol og sommer, så er vildt lækkert at servere for gæster – også i efteråret og til vinter.

Vi får derfor produceret mere og mere, år for år. Mange vil jo gerne lige have en flaske med hjem – specielt børn.

Hyldeblomstsirup er endnu større hit

Endnu større hit – end hyldeblomstsaft – er dog hyldeblomstsirup, som godt nok kræver lidt mere arbejde, men fortsat er super nemt at lave.

Den helt store fordel ved hyldeblomstsirup er desuden, at det kræver mindre plads til opbevaring.

Før man kan lave hyldeblomstsirup, så skal der dog først og fremmest laves hyldeblomstsaft. Det har vi lavet.

hyldebærsaft

I år har vi lavet 10 liter hyldeblomstsaft. Det er temmelig mange blomsterskærme, som er plukket – og der er røget temmelig meget sukker i blandingen. Godt at huske, at det heldigvis fortyndes med vand ved servering.

Ved produktion af store mængder saft er plastspande en god løsning at tilberede i – fremfor en gryde, som de fleste ellers nok bruger. Husk dog at vælg fødevaregodkendt plast. Fødevaregodkendte plastspande er noget dyrere, men det er altså nødvendigt – især, hvis det skal serveres for børn.

Når man laver hyldeblomstsaft så vær desuden tålmodig. Nogle opskrifter skriver, at skræmene kun behøver trækker 2-3 dage. 6-8 dage er altså mere korrekt og giver en langt bedre smag af hyldeblomst – specielt vigtigt, hvis saften skal gemmes til vinter.

hyldebærsaft hjemmelavet hyldeblomstsiryp

Halvdelen af hyldeblomstsaften kom på flasker – til brug til almindelig saftevand. Den anden halvdel laver vi til hyldeblomstsirup.

Opskrift på hyldeblomstsirup

Når der først er lavet hyldeblomstsaft, så er det nemt at lave hyldeblomstsirup.

Hæld den rene hyldeblomstsaft i en gryde og varm saften langsomt op – saften skal ikke bulderkoge, men blot op og simre. Når saften begynder at simre, så koges væsken indtil 1/3 del af væsken er kogt væk.

Kogetiden afhænger af mængden af væske. Vi kogte 5 liter sagt – kogte ned til lidt mere end 3 liter. Det tog ca. 2 timer

Vil man have en tykkere sirup, så koger man saften længere ned. Pas dog på at det ikke bliver bolchemasse du laver istedet for sirup. Ved at koge 1/3 del af væsken væk, så får man en fin sirup – flydende, men stadigvæk fast.

hyldeblomstsirup kogning hjemmelavet

Når saften er kogt til sirup, så er det bare at hælde på flasker. Vil man lave saftevand af hyldeblomstsirup, så skal siruppen fortyden med næsten dobbelt så meget vand – som almindelig hyldeblomstsaft.

Vi bruger dog ikke sirup til saft, men bruger hyldeblomstsirup til desserter – især til is, såvel som basen i hvid gløgg. Gløgg hører dog julen til, så det må vi tage i et senere blogindlæg til december 🙂

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *