Havens stokroser har vokset sig KÆMPE store – meter høje – i år. De når næsten taget i 5 meters højde – og der er mange stokroser i år.
Hvor intet andet vil gro…
Et mellemrum imellem fliserne, en sprække i belægningen langt en husmur – eller mere traditionelt imellem brosten på en gårdsplads. Stokroser gror, hvor intet andet vil gro. Og gerne i en sandet, stenet og nærigsfattig jord.
Måske det netop er derfor at stokroser er en klassisk bondegårdsblomst – ligesom georginer – de kræver ingen pleje, ingen pasning og vokser sig hurtigt store.
Des dårligere stokroser har det, des bedre vokser de. Stokroser skal endelig ikke gødes! Stokroser skal helst ikke vandes – kun i ekstremt tørre somre. Og stokroser gror bedst i en virkelig dårlig jord. Helt hvor stokrosen er lidt klemt og presset – f.eks. mellem belægning, så den virkelig skal sætte dybde rødder.
En stokrose elsker dog sol. Des mere sol og varme, des bedre har planten det. Netop derfor foretrækker planten at vokse opad en sydvendt mur, hvor den virkelig kan få massevis af sol.
Det er dog intet problem i at så frø i havens bede, når blot der vælges et solrigt sted i haven.
Der behøves desuden ikke tænkes på opbinding eller støtte. Stokroser skal nok klare sig selv. Planten vil faktisk aller helst klare sig selv, så vokser den bedst – og højest.
Stokroser i et væld af farver
Hvorfor planten ikke er mere dyrket i danmark, må guderne vide. Det kan i hvert fald ikke skyldes farveudvalget. Der er faktisk frist valg. Planten findes i nærmest samtlige tænkelige farver – og kan dermed fint inkorporeres i ethvert farvetema, bed eller farve på huset.
Når det kommer til vores stokroser, så tænker vi dog ikke i en enkelt farve. Vi har stokroser i alverdens farver – sort, gul, pink, magenta, hvid, beige, rød og mange flere.
Vi elsker det fantastiske farvespil, som blomsterne giver opad vores hvide husmur.
Juli, august, september og indtil langt ud på efteråret er vores gårdsplads et virvar af farver fra de mange stokroser, som står på hver side af indkørslen til gårdspladsen på Nymølle.
Det er et fantastisk syn!
Og trods der bliver temmelig hedt opad husmuren – og virkelig bliver meget varmt på gårdspladsen, så klarer planterne det uden problem.
Skidt er godt!
Faktisk har planterne det så skidt, at de vokser til kæmpe store planter.
Vi har flere stokroser, som når 4-5 meters højde. På fotoen ovenfor kan det lige tilføjes, at der er 3 meter til overkanten af vinduet – fra gårdspladsen. Og næste 5 meter til tagrenden. Inden sommeren er ovre, så har planten midt i billedet helt sikkert nået tagrenden.
Og det helt uden gødning, uden vanding og uden nogen særlig god jord at gro i.
Det kan selvfølgelig ikke ses på billedet, men stokroserne gror i revnerne i belægningen i gårdspladsen. Helt inde langt husmuren, hvor der nærmest kun er sand, grus og virkelig dårlig jord.
Utroligt at stokroserne har det så godt, trods de vækst vilkår.
Endnu en fordel ved stokroserne her på gårdspladsen, som lige skal tilføjes, er at de hurtigt visner ned i efteråret – hvormed gårdspladsen ligger helt øde vinteren igennem, hvilket letter snerydning (når vi er heldig at få det) og ligeledes letter maling af vinduer, kalkning af mur osv.
Udfordring med stokroser
“Udfordring “er faktisk ikke dækkede. Der er nemlig to udfordringer med stokroser. Den ene – som hurtigt er løst – er snegle. Specielt dræbersnegle ELSKER stokroser.
Vi kaster ferramol i foråret og 1-2 gange i løbet af sommeren, for at kunne have planterne for os selv – ellers kan et par dræbersnegle hurtigt gøre has på alle stokroserne langt muren.
Den største udfordring er dog stokroserust. En svampesygdom, som rammer planten meget nemt. Stokroserust viser sig ved gule og visne blade – ikke særligt kønt. Og et virkelig stort problem, når det kommer til at have stokrose i haven.
Læs om bekæmpelse af stokroserust her
Stokroserust kan dog nedkæmpes, når blot man tager sine forholdsregler. Og det gør vi – og en del af disse er ingen gødning, ingen vanding og en solrig plads. Og naturligvis at fjerne de inficerede blade.
Dyrkning af stokroser
Har du fået lyst til at have stokroser i haven, så er dyrkning af stokroser ganske nemt. Og behøver ikke koste noget.
I sensommeren, når du bevæger dig rundt i gamle bydele, hvor stokroserne flittigt vokser langt husmure, så tag en af de visne frøstande.
Skal ikke opfordre til tyveri, så tag fra en offentligplads. Der er massevis af stokroser f.eks. i Århus, Odense, Ebeltoft og lignende byer med gamle bydele – også i fortovet, langt offfentlige bygninger.
Der kan naturligvis også købes frøposer med stokrosefrø – derved kan du også bestemme farven, hvis du går op i det. Ved høst i naturen, så er det ikke muligt at styre farven – stokrose krydsbestøves nemlig meget nemt, hvormed det ikke er muligt at sikre farve ved at tage frø.
De tørre frø drysset blot der i haven, hvor du gerne vil have planten til at vokse. Også er det bare at vente – i løbet af nogle uger spirer frøene og vokser hurtigt til. Det er dog først næste sommer, at planten vil blomstre.
Derefter vil planten komme igen og igen. Det er nemlig en staude – og hver sommer vil planten smide frø, som bliver til flere og flere planter.