page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få flotte stokroser

Stokroser rammet nemt af stokroserust, som giver gule, visne og grimme blade. Behandlingen er dog nem – når den foretages i tide.

Stokroser hører sig til!

Stokroser er fantastisk smukke – og hører sig bestemt til på en gammelgård, som Nymølle. Vi har massevis af stokroser. Nogle var allerede på gården, da vi overtog. Andre har vi hentet ude fra – fra forældre, bedsteforældre og naboer.

Idag har vi stokroser i nærmest alle farver. Det er et fantastisk syn, når de blomster.

Stokroser blomstrer fra tidlig sommer og fortsætter med at blomstrer hele sommeren igennem – og allerede inden blomstring, i det tidlige forår, fylder stokroser godt i haven med deres kæmpe store grønne blade.

En af de helt fantastisk ting ved stokroser er, at de kan gro på meget lidt plads. En sprække i fortovet er helt perfekt – hvorfor stokroser da også ofte ses på gårdspladser og i gamle bymidter i brostensbelægning.

Vi har da også netop vores stokroser i gårdspladsen. Langs husmurene. Om vinteren er de visnet helt ned, men fra tidlig forår begynder det at vælte op med grønne blade – og fra slut juni ser vi de første blomster.

Udfordring med stokroser

Det lyder nærmest, som ren lykke med stokroser. Det er det nu egetntlig også, men der er nogle udfordringer ved at have stokroser.

Først og fremmest, så er snegle VILDE med stokroser. Især dræbersnegle er helt tossede med stokroser og kan på et par dage æde sig igennem flere stokroser – det er ikke sjovt at opleve!

Vil man have flotte stokroser er, hvor bladene ikke er spist af dræbersnegle, så er det nødvendigt at strø ferramol omkring stokroser.

Ferramol er økologisk godkendt bekæmpelsesmiddel mod dræbersnegle

En anden – temmelig stor – udfordring med stokroser er stokroserust.

stokroserust stokrose rust sygdom
Blad fra stokrose, som er angrevet af stokroserust

Stokroserust

Gule, brune og visne blade på stokroser er med 99,99% sikkerhed stokroserust. Tro endelig ikke, at gule og visne blade på stokroser handler om vandmangel eller mangel på gødning.

Trods navnet, så kræver stokroser ikke samme pleje som roser. Stokroser kan gro de mest tørre steder – og foretrækker en næringsfattig jord.

Det er nærmest uden tvivl begyndende stokroserust, hvis stokroser får gule blade. Eller bladene begynder at blive brune.

Stokroserust er en svampesygdom, som rammer stokroser. Den spreder sig hurtigt til hele planten – og naboplanter – hvis den ikke behandles.

Sygdommen har et flot latinsk navn, men stokroserust er nu mere beskrivende. Det ligner nemlig at planten er begyndt at ruste – som det også ses af ovenstående foto.

Nedenfor ses et tidligt stadie af stokroserust. Bladet er begyndt at få gul-brune pletter – i løbet af 1-2 uger, så er bladet helt krøllet og visnet væk – og dækket af grå-brune pletter.

Stokroserust

Behandling af stokroserust

Der er kun en ting at gøre. Klip bladene af. Det er det eneste, som virker.

En voldsomt angrebet plante – når 2/3 dele af planten er dækket af gule blade –skal hives op med roden. Den står ikke til at redde.

De afklippede blade må ENDELIG IKKE komme i komposten. De skal brændes eller i skraldespanden. Stokroserust er voldsomt smitsomt – og skal bare dræbes.

Blade med stokroserust bør desuden ikke sendes på genbrugspladsen, da smitten dermed spredes til andre have. Genbrugspladsen bruger jo haveaffald i en stor kompost, som fordeles til byens haver.

På Nymølle forærer vi bladene til vores får. De er helt tossede med at få lov at gnaske bladene i sig – også slipper vi for at køre på genbrugspladsen.

Får stokroser giftig

Lad dog værre med at give bladene til kaniner, hamstre eller sågar heste. Stokroser er giftige. Vores får er dog af rasen Spælsau, som kan spise både bjørneklo og stokroser.

Vi har faktisk netop fårene for at bekæmpe bjørneklo, som vi er voldsomt plaget af på ejendommen. Læs om giftfribekæmpelse af bjørneklo her

Eftersom stokroser er giftige er det også en god ide, at bruge handsker, når man klipper bladene af planten. Der undgås risikoen for at få saft fra stokroser på fingrene, som kan skabe irritation i huden.

Vær desuden ombyggelig med at fjerne alle blade, som har gulepletter. Heller for grundig med saksen. Stokroser sætter hurtigt nye blade – og at fjerne inficerede blade er den eneste måde at nedkæmpe stokroserust, hvormed man sikrer flotte grønne blade på sine stokroser.

Gentag afklipningen af grimme blade – gentagne gange – sommeren igennem. Engang om måneden gør vi det, hvormed vi får fjernet alle gule blade. Og er i løbet af 2 år ved at have fået bekæmpet udbruddet i vores stokroser, så vi nu mest af alt har flotte grønne blade – og massevis af fantastisk flotte blomster på vores stokroser.

2 Kommentarer

 1. Agnes Randers-Pehrson
  Agnes Randers-Pehrson 27. juni 2020

  Takk for grundig beskrivelse av Stokkroserust og bekjempelse av denne. Jeg har endelig ¨somlet meg til¨ å skaffe disse herlige plantene til mitt gamle torp i Norra Bohuslän.
  Men, ble bekymret da de nederste bladene på noen av dem har gulnet. Èn av plantene har også ganske store hull i bladene. Skal følge deres regler og klippe og kaste alt det stygge, så får vi håpe på det beste! Jeg har heldigvis ingen Iberia-snegler her. Ønsker en god sommer, kanskje med litt mer regn enn hittil…

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 29. juni 2020

   Hej Agnes

   Velbekom! Dejligt du kan bruge informationen – og mange tak for din hilsen.

   Ønsker dig succes med dine stokroser – det er en super flot blomst, trods de gule blade kræver lidt arbejde.

   Rigtig skøn sommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *