Tryk "Enter" for at gå til indhold

Farvestrålende hortensia bed

Hortensia begynder at blomstre i højsommeren – og fortsætter indtil frosten. Et hortensia bed kan derfor med fordel plantes til med tidlige stauder og forårsblomser, som kan forlænge blomstringen i bedet.

Tålmodighed er en dyd

Der findes efterhånden mange ordsprog om tålmodighed – og evnen til at kunne vente. Når det kommer til at lære tålmodighed, så må det bedste råd være at anlægge en have.

Der er ikke meget havearbejde, som ikke handler om tålmodighed. Fra de små frø sået, til de spirer – tålmodighed. Fra man planter og indtil blomst – tålmodighed. Fra man planter et frugttræ og indtil man høster frugt – tålmodighed.

Sådan kunne man blive ved i det uendelige. Havearbejde handler virkelig om tålmodighed.

Har du fulgt med på bloggen, så undrer brugen af ordet “havearbejde” måske – i forlængelse af weekendens blogindlæg om havearbejde. Som nævnt i blogindlægget fra i søndag, så har vi ikke fundet bedre ord – trods vi ikke er fan af ordet havearbejde. Det er jo netop ikke et arbejde at gå i haven, men hygge.

Læs blogindlægget om havearbejde her

Vores store hortensia bed har vist sig at være lidt af en tålmodighedstest – i hvert fald i forhold til det farvestrålende hortensia bed, som vi havde håbet på.

Bedet er anlagt i efteråret 2017. Passet og plejet til perfektion, så vi skulle kunne nyde en storslået blomstring fra sommeren 2018.

Hortensia bed – første sommer

Der dukkede så lige en voldsomt tørkeperiode op. Og trods vi vandede flittigt, så var vores fokus på at redde vores nyanlagte frugthave, såvel som vande vores nyplantede hæk. Det led vores hortensia bed under.

Hortensia er desuden vandkrævende planter. Meget vandkrævende planter. Med den tørke vi havde forrige sommer, så havde vi skulle vande flere gange daglige med store mængder vand, for at sikre en blomstring. Det gjorde vi ikke – og blomstringen udeblev, som forventet.

Planterne overlevede dog. Trods vi ikke vande nok, til at sikre blomstring, så vandede vi nok til at sikre planterne ville overleve – det var i hvert fald forsøget og ønsket.

Det drejer sig trods alt om 15 hortensia’er. Og trods flere og flere supermarkeder sælger hortensia til foræringspriser, så er disse 15 horensia planter nøje udvalgt til at skulle matche hinanden – og samtidigt være vidt forskelige i blomster, blomster størrelse og blomster farve.

Specielle hortensia planter koster nemt 200-400 kr pr. plante. Og det er når det er små planter. Skal man have en vis størrelse, så er det hurtige langt dyrere at købe. Vores hortensia bed står os altså nogle tusinde kroner, så planterne skulle gerne overleve.

Hortensia bed – anden sommer

Nu er vi i 2019. Den tidligere forårsvarme fik hurtigt gang i planterne – og det tegnede rigtig godt. Hver og en af planterne var i rigtig god vækst. Vi fik klippet vores hortensiaer ned, præcis som man skal.

Læs om beskæring af hortensia her

Vi fik desuden tilføjet et ekstra lag spagnum til bedet, for at give lidt ekstra næring til planterne – og samtidigt modvirke ukrudt.

Hortensia gror bedst i spagnum. Præcis ligesom rododendron, så er er hortensia nemlig en skovplante – og har det bedst i en sur jordbund, hvilke spagnum sikrer.

Alt gik alt godt, indtil vejrguderne pludselig valgte at ændre tidligt sommervejr til 3 dage med nattefrost – efterfulgt af dage med lave temperaturer. Denne pludselige ændring i vejret brød vores hortensia bed sig bedstemt ikke om.

Hver og en af vores hortensia planter smed bladene. Trist syn, når det nu allerede var godt vækst.

Vores nabo opleve at 3 store hortensia planter gik ud – grundet vejrskiftet. Og en kollega måtte kassere 8 hortensia planter, som var plantet i efteråret 2018.

Vi er lykkelige for tilførslen af spagnum i foråret. Det har redet planterne, med det ekstra jordlag til at beskytte rødderne – er vi sikre på.

Hver og en af vores planter overlevede. Og er nu i god vækst igen. Planterne er dog sat noget tilbage. Trods vi nu skriver 5 juni, så er der ikke meget bladmasse på planterne. Og eftersom hortensia blomstrer på 2. års skud, så kan vi naturligvis frygte at vi igen i år ikke ser nogen blomster.

Tredje gang – lykkens gang

Jo tak! Tålmodighed er en dyd, når det kommer til havearbejde. Specielt, når det kommer til anlæg af et hortensia bed.

At tale om tredje sommer for vores hortensia bed er måske lidt tidligt. Specielt, når det kommer til at tale om at opleve et farvestrålende hortensia bed.

Først og anden sommer med vores hortensia bed har trods alt ikke vist sig videre farvestrålende. Vi er dog optimistiske. Det er man nødt til at være, når det kommer til havearbejde. Vi er ikke herre over vejret. Vi gør blot, hvad vi kan – og håber på det bedste.

Der skal nu også nok komme lidt blomstring i år. Et par af vores hortensia planter er af sorten, som blomstrer på første års skud. De vil blomstre i år. Der er desuden et par af de planter, som blomstrer på andet års grene, som ikke led helt så voldsomt under vejrskiftet.

Trods vi endnu ikke har oplevet det store blomsterflor, så har planterne det godt. Rødderne trives, og rodklumpen vokser – og planterne er ganske sunde. Vejromstændighederne har blot ikke været gunstige for blomstring.

Længere blomstring i hortensia bed

Okay! I mangel på blomstring, så er det måske forkert at skrive “længere blomstring”. Som de optimister vi er, så glæder vi os allerede til næste år – og det blomsterflor vi har arbejdet henimod.

Og for at sikre tidligere blomstring i vores hortensia bed, så har vi forrige weekend plantet nogle tidligt blomstrende stauder omkring vores hortensia.

Der er allerede lagt mange dorthe liljer i bedet, som blomster fra slut februar og indtil slut marts.

I april begynder hortensia at sætte grønne blade. Først fra juli begynder hortensia at blomstre. Som bedet er nu, så er bedet dermed hovedsageligt grønt fra april og indtil juli. Det kan vi som sådan godt lide. Vi kan godt lide grønne planter – og hortensia har flotte grønne blade.

Der må dog gerne være en smule farve, til at bløde op for alt det grønne. Ellers bliver det hurtigt grønt i grønt.

Helt præcis har vi plantet kærmindesøster omkring hortensia planterne. Kærmindesøster er en skøn staude, som blomstrer i maj og juni – og sætter store grønne blade.

hortensia bed kærmindesøster

Kærmindesøster har lyse grønne blade, hvorimod hortensia har kraftigt grønne blade. Det bliver en flot kontrast – og med de bittesmå blå blomster, til at bryde det hele, så bliver det super flot.

Når kærmindesøster har afblomstret, så vil planten stå med de store grønne blade i nogle uger – og derefter visner planten ned. Præcis ligesom akaleje og mange andre tidligt blomstrende stauder. Til den tid skulle vores hortensia planter også gerne være vokset sig store – og dække hele bedet med grønne blade, og massevis af blomsterskræme, klar til at springe ud i juli, august, september. Lige indtil frosten sætter ind og hortensia hurtigt vil smide alle blade.

Glæder os allerede til tredje sommer – og forår – med vores hortensia bed. Det bliver kun bedre og bedre.

Grøn oase i have

hortensia bed

Vi er især fantastisk glade for den grønne oase – eller hule, om man vil – som vi er ved at have skabt her bagerst i haven. De kæmpe store sten bruger vi flittigt, som siddeplads. Herfra har vi et godt udsyn til haven.

Hvad der ikke kan ses på billedet ovenfor – kan kun ane stammen – så er de store sten placeret under et KÆMPE piletræ. Altid skygge og tørvejr for en lille byge.

Omkring stammen på træet er sat hosta. “Terassen” under træet er opbygget, som en trekant. Til en side har vi en grøn hæk, som giver læ. Til en anden side har vi en bur til vores gårdsplads – her er der foran bregner og massevis af høst anemoner. Og den tredje side har vi vores hortensia bed.

Når vi sidder på de to kæmpe sten, så er vi dermed omgivet af grønt til alle sider – og et strej af farve, afhængig af farve. Fra højsommeren og indtil frosten, så er det dog ekstra fantastisk at sidde her. Høst anemonerne står dækket af blomster – og med tiden også vores hortensia bed. Og det er jo netop i sommerens varmeste måneder – altså højsommeren og sensommeren – at vi netop har brug for denne slags skyggefulde oaser, til at få en pause fra solen.

Det bliver et fantastisk rum i haven. Det er det allerede. Vi skal bare lige have vores hortensia bed til at arte sig, så bliver det helt fantastisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *