Tryk "Enter" for at gå til indhold

Plantning af bærbuske i bærhaven

Vores bærbuske er kommet. Nu skal bærhaven plantes til med hindbær, brombær, stikkelsbær, solbær og ribs.

Efterår og plantning af bærbuske

Sommeren er nu officielt slut. Ikke at vi har haft ret meget sommer i år, men nu har regnen virkelig fået overtag. Og det er begyndt at blæse en del.

Positivt ved efteråret er, at det er perfekt plantetidspunkt – især perfekt plantetidspunkt for bærbuske. Og vi har bestilt rigtigt mange bærbuske, som skal plantes i vores bærhave.

Helt præcis har vi bestilt:

2 stk. brombær af sorten Himalaya
5 stk. Ribs af sorten Stanza
5 stk. stikkelsbær af sorten Achilles
10 stk. efterårshindbær af sorten Polka
10 stk. sommerhindbær af sorten Algonquin
10 stk. solbær af sorten Titania

Sorterne er udvalg for deres smag og at det er gamle sunde sorter. Vi har på ingen måde haft fokus på tornfri sorter eller moderne sorter, som ikke har nogen smag. Smag er det vigtigste for os!

Regnvejr og blæst

Efteråret er perfekt plantetidspunkt for bærbuske, da jorden er blevet varmet godt op, igennem sommere. Samtidigt, så kommer der rigtigt meget vand – og det kan planterne lide!

Første regnvejrsskyl kom, straks efter vi havde pakket planterne ud – vi fik derfor hurtigt sat planterne op langt stensætningen, for at regnen ikke smadre de endnu skrøbelige planter.

Bærhave bærbuske regnvejr

Også måtte vi i regntøjet…til plantning af bærbuske

regnvejr regntøj hund

Eller helt korrekt, så hoppede jeg i regntøjet. Rune foreslog, at vi udskød plantningen til dagen efter. Lidt regn skal nu ikke holde mig fra at komme i haven – Toby var også klar til at komme med ud i vandpytterne.

I løbet af en times tid, så klarede det op – og Rune hjalp til med plantning af de sidste bærbuske.

Dermed er bærhaven nu tilplantet. Dejligt!

Få guide til plantestativer til hindbær her

bærbuske bærhave regnvejr vandpyt hund
bærhave plantetid

Jordbær

Der er også blevet plads til nogle rækker jordbærplanter i haven. Godt nok ikke i bærhaven, da planen er at jordbær på sigt skal dyrkes i køkkenhaven – men køkkenhaven er først et senere kapitel, men jordbær skal der til. Vi fandt et lille stykke jord og fik sat nogle jordbærplanter, så vi kan få jordbær til sommer.

jordbær jordbærplanter

4 Kommentarer

 1. Claudia
  Claudia 6. juli 2020

  Hej Rune og Martin,

  Rigtig fin blog 🙂 jeg vil hører om i også bruger “hindbærstativerne” til brombær, eller hvilket stativ bruger i til dem ?

  Venlig hilsen Claudia

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 6. juli 2020

   Hej Claudia

   Mange tak 😀

   Du kan ikke bruge stativerne til brombær, dertil vokser brombær alt for “vildt”. For ikke at sige højt og langt.

   Brombær er jo ikke en “busk”, ligesom hindbær. Brombær vokser mere som lange – meget lange – grene, løbere eller skud, den sender afsted fra roden.

   Tilføjes skal også at brombær kun sætter bær på 2. års grene. De skud, som brombær skyder frem fra forår og indtil frosten, vil FØRST bære frugt næste år.

   I selv samme bog, som vi fik inspiration til hindbærstativerne var en SUPER god løsning til brombær. Og den er NEM! To pæle i jorden med 5 meter imellem – midt imellem pælene plantes én brombær.

   Pælene skal være høje, så du kan montere 4 snore imellem pælene i 50 cm over jorden, 100 cm over jorden, 150 cm over jorden og 200 cm over jorden.

   Lidt svært at beskrive, men håber min forklaring her giver meninge. Stativet fungerer ved at du har 4 snore, “delt” på midten. Så du ved første års skud fører til højre – de bære frugt næste sommer. Næste forår fører du så de nye skud op til ventre.

   I efteråret har du altså stativet dækket af 1 års skud og 2 årsskud – sidst nævnte har du nøste fra. Og når du kommer til februat klipper du disse skud væk, så der er plads til nye 1. års skud. Og sådan fortsætter det..

   Du kan læse om vores stativ til brombær her:

   https://nymolle1900.dk/frugthave-frugttraeer/brombaer-i-haven/

   Vi har kørt med det de sidste 3 år. Fungerer rigtig godt. Og vi har rigtig godt styr over vores brombær, så det ikke ender med et stort brombærkrat 🙁

 2. Jan Stensby
  Jan Stensby 10. april 2020

  Hej Rune & Martin

  Super fed blog. Hvad er målene hegnet som i har lavet til hindbærene – de er geniale!

  Mvh Jan

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 12. april 2020

   Hej Jan

   Mange tak! Fedt du læser med og kan finde inspiration 🙂

   De er MEGA geniale de hindbærstativer – æren for design kan vi dog ikke tage. Det er “lånt” fra en gammel landbrugsbog – fra midt 18-tallet.

   Så stativerne har vist stået deres test. Og de virker GENIALT endnu 😀

   Vi har et blogindlæg om støtte til hindbær her:

   https://nymolle1900.dk/frugthave-frugttraeer/stativ-til-hindbaer-og-brombaer/

   Der kan du også finde tegning og mål på stativerne.

   Vi har 3 stativer til hver hindbær bed, som er 5 meter langt. Et stativ i hver ende og et i midten. Men tjek linket, så finder du god beskrivelse – ellers må du ENDELIG skrive igen.

   Rigtig god påske

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *