Tryk "Enter" for at gå til indhold

Måske, et planteprojekt til foråret?

Ikke mange dyrker deres egne brombær i haven. Det er en skam! Brombær er fantastisk nemme, der er stort udbytte på en enkelt brombær plante og brombær smager skønt!

Brombær i haven

Hvem har ikke gået en tur i skoven og pludselig fundet et brombær krat fyldt med de lækreste sorte brombær – den perfekte snack på en gåtur i haven.

Det er dog ganske nemt at dyrke brombær i haven. Af en eller anden mærkelig årsag, så vælger de fleste dog at holde sig til hindbær, ribs og solbær – når der, altså, er tale om dyrkning af bær i haven.

Hvorfor ikke dyrke brombær i haven?

Min formodning er, at mange tænker, at brombær er besværlige at dyrke. Mange har måske hørt om brombær der spreder sig helt vildt. Præcis ligesom der går mange historier om at brombær er næsten umulige at styre – og at brombær i haven oftest ender som et uigennemtrængeligt virvar af torne. Altså et brombær krat, ligesom vi kender det fra skoven.

Sådan er det slet ikke!

Brombær er nemme i haven, når man blot får sikret korrekt opbinding af brombær fra starten – det er ganske nemt. Vender jeg lige retur til senere.

Lad mig lige tage endnu en af de tåbelige fordomme, som er om brombær. Nemlig at brombær dyrket i ens have ikke smager godt. Sikke noget sludder!

Jeg kan kun tænke mig, at sådan en myte omkring brombær i haven er opstået som resultat af de fuldstændig tåbelig fremavlede sorter uden torne.

Præcis som tornfri hindbær, så smager brombær uden torne af meget lidt. Der er virkelig gået meget smag tabt i at avle tornene væk fra bærbuskene. Det er synd, så lad os nu bare acceptere tornene – og nyde de lækre brombær i haven.

Vil lige hurtigt indskyde. Brombær har nogle fantastiske farver. Her tænker jeg ikke kun på de først røde og dernæst sorte brombær. Jeg tænker især på løvet på brombær. Virkelig smukke efterårsfarver, som står næsten hele vinteren.

Jeg kan kun på det kraftigste anbefale at dyrke brombær i haven. Ikke bare for bærrene, men også for skønheden i planten. Bærrene er naturligvis også skønne at have – og hvilken marmelade smager bedre end brombær marmelade?

Opbinding af brombær

opbinding brombær i haven

Lad mig lige starte med at mane den myte om at brombær i haven er besværlig til jorden ved at præsentere en fantastisk nem løsning til opbinding af brombær – et brombær stativ om man vil.

To pæle i jorden og fire snore på tværs. Snorene er monteret med bardunstrammere, for at snoren kan strammes løbende, som snoren bliver slap.

Der er 5 meter imellem pælene og 50 cm imellem hver snor.

Lidt teknik om brombær: Brombær bærer frugt på sidste års grene. En brombær plante vil om sommeren altså have nogle grene som først bærer frugte næste sommer – og nogle grene, som er overvintret fra forrige sommer.

Pointen med stativet er nu, at plante brombær planten i midten af stativet. Første skud førest til top og til højre på øverste snor. Næste skud føres tiol top og føres til højre på næste øverste snor. Og sådan fortsættes indtil 4 grene er først op – nye skud klippes blot væk. Vi tillader altså kun 4 grene pr, plante at modne hvert år.

Indskyder lige: Første år kommer formentligt kun 1-2 skud. Næste år 2-3 skud og først tredje år 3-4 skud. Tager tid for en brombær at etablere sig og sende skud op.

Med de opbundne skud, så har vi sikret næste års høst. Næste sommer vil disse opbundne skud bære frugt. Og igennem vækstsæsonen vil nye skud skyde frem, som løbende bindes op og føres til venstre på stativet – når et skud er vokset langt nok til at nå stolpen, så klippes enden af skuddet.

Intet brombær krat i haven

Håber det kan fornemmes at vi har fuld kontrol over væksten. Og der er ikke noget med at brombær planten er ved at udvikle sig til et stort krat. Det hele foregår på stativet.

Og trods brombær gerne spreder sig – det gælder naturligvis også brombær i haven – så har vi ved opbinding stoppet denne risiko. Det er nemlig kun når en brombær gren rammer jorden, at der skabes nye rødder og dermed en ny plante. Og dermed hurtigt et brombær krat.

Beskæring af brombær

Udover opbinding, som er et hyggeligt og ganske nemt projekt til de varme sommerafter, så er eneste anden pasning af en brombær i haven, beskæring af brombær.

Beskæring af brombær gøres i januar, samtidigt med beskæring af efterårs hindbær.

Læs om beskæring af efterårs hindbær her

Beskæring af brombær er ganske nemt. Klip blot alle de grene væk, som bar frugt forrige sommer. Det er ikke til at tage fejl, for de mange stilke hvorpå brombær har siddet afslører hvilke grene skal klippes væk.

Beskæring brombær

De nye grene, som skal bære frugt til sommer har desuden endnu blade – i smukke orange, røde og grønne efterårsfarver.

Fra januar og indtil juli står brombær stativt altså kun med vækst på den ene halvdel. Og fra juli og fremtil januar står hele stativet dækket med grene.

Det er altså virkelig ganske nemt at dyrke brombær i haven. Vi har to planter, som allerede efter de frøste par år giver os flere kilo brombær årligt. Vi er endnu kun nået til at bruge 2 af snorere – regner med at vi denne sommer kommer op på 3-4 nye skud pr. plante, som vi kan høste brombræ af til næste år.

2 Kommentarer

 1. Christian Hansen
  Christian Hansen 22. oktober 2020

  Hej
  Skøn guide – det er en stor hjælp og inspiration !
  Skal lige høre for at være sikker ang. beskæringen. Vil det sige at man klipper alle skud I højre side væk efter at de har båret frugt og efterlader kun de 1-4 skud i venstre side? Eller er det kun sidegrenene på skud i højre side der klippes væk?
  Tak for svar 🙂
  Vh. Christian

  • Rune - Nymolle1900
   Rune - Nymolle1900 23. oktober 2020

   Hej Christian

   Velbekom! Dejligt at guiden kan bruges 🙂

   Du klipper kun ved jordoverfladen. Du klipper altså én hel laaannnng gren væk.

   Opremser lige:

   – Brombær planten er plantet i midten af stativet. Og deler stativet i to – højre og venstre.

   – 2021 trækker du sidegrene ud til højre. (de bærer frugt 2022 – du får ingen bær 2022 med en ny plante, plantet nu).

   – 2022 trækker du sidegrene ud til venstre. (de bærer frugt 2023).

   – 2023 Du tager en grensaks og klipper ved jorden ALLE skud, som er bundet til højre (det er 2021 skud, som ikke vil bære frugt igen – blot sætte torne – væk med dem)

   – 2023 trækker du sidefrene ud til højre (de bærer frugt 2024)

   Osv osv osv…

   Med et stativ med fire snore, som vores – så har du hvert efterår 4 grene at kunne høste brombær fra. Dertil kommer 4 grene, som bare er til “pynt” (de bærer frugt året efter).

   Super måde at styre det hele på. En gammel brombær vil måske skyde 5-6 skud, altså 1-2 mere end de fire nødvendige. Disse ekstra skud fjernes blot. Tænk på det, som udtyndning. 4 skud til frugt pr sæson er RIGELIGT for en brombær at have fokus på, hvis det skal være store bær. Og det bliver hurtigt til MANGE kilo, til husholdningen.

   God fornøjelse. vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *