Tryk "Enter" for at gå til indhold

Et havejob til januar…

Det er tid til at give efterårshindbær deres årlige beskæring, så efterårets høst kan sikres….

Hindbær i haven

Overskriften burde måske være hindbær i fryseren. Ikke mindst på grund af årstiden. Hindbærbuskene er for længst er stoppet med at levere friske hindbær.

De hindbær vi spiser, forvandler til marmelade og bruger i kage, dem henter vi fra fryseren på denne årstid.

Da jeg skrev “hindbær i fryseren”, så tænkte jeg dog på det faktum at har man først plantet en hindbær i haven, så er det næsten helt sikkert at fryseren hurtigt bliver fyldt med hindbær.

Hindbær er virkelig en udbytterig plante. Arbejdsbyrden – hvis man overhovedet kan tillade sig at tale om arbejde, endnu mindre bydre – taget i betragtning, så er hindbær ubeskrivelig.

Plant én gang. Derfra er det kun én gang om året at planten kræver pasning. Og det er ved beskæring af hindbær. Derudover er det blot at plukke, spise og fryse, når bærene er modne.

Læs om plantning af hindbær her

Hindbær er dog ikke bare hindbær. Der er mange forskellige sorter af hindbær. Der er røde hindbær. Der er gule hindbær. Der er tornfri sorter. Der er gode hindbær og der er dårlige hindbær.

Helt overordnet, så inddeles hindbær i sommerhindbær og efterårshindbær.

Efterårshindbær og sommerhindbær

Ingen tvivl om at efterårshindbær er de mest fantastiske hindbær. Største fordel er udentvivl at efterårshindbær ikke angribes af orm. Efterårshindbær er ormefri hindbær.

Dertil kommer glæden ved store bær, lang høsttid og et enormt stort udbytte. I forhold til høsttid, så modner efterårshindbær – præcis som navnet – i efteråret. Omvendt modner sommerhindbær i juli.

Skal der kun plantes et par hindbær buske i haven, så plant efterårshindbær!

Sommerhindbær har dog den fordel, at de modner, når haven ikke rigtigt bidrager med andre bær. Og har man pladsen til flere hindbær, så plant både sommerhindbær og efterårshindbær. Det har vi gjort og vi nyder virkelig at kunne spise friske bær fra tidligt på sommere og langt ud på efteråret.

sommerhindbær beskæring hindbær
Sommerhindbær i haven. De blev beskåret efter høst af hindbær – og skal IKKE beskæres nu.

Når der plantes hindbær i haven, så gør desuden dig selv den tjeneste at sørg for støtte til planterne helt fra start. De første par år bliver planterne måske ikke helt så store, men med tiden bliver hindbær nemt 2 meter høje planter – og støtte vil være nødvendigt. Ikke mindste for at holde hindbær på plads, så de ikke breder sig over hele haven.

Hindbær slår nemt rødder. Vælter en hindbær gren ned, så sætter hindbær rødder hvor den rammer jorden – og ganske hurtigt er et hindbær bed blevet temmelig meget større.

Laves opbinding til hindbær ordentligt og smart, så kan opbindingen også hjælpe til lettere beskæring af hindbær – når planterne først er vokset til i løbet af nogle år.

Få guide til opbinding til hindbær her

Beskæring af efterårshindbær

Udover høsttidspunkt for sommerhindbær og efterårshindbær, så er der også forskel på tidspunktet for beskæring. Sommerhindbær skal beskæres efter høst, for at undgå at sygdomme gemmes til næste år – og for at fremskynde vækst af grenene, som skal bære næste års høst.

Modsat sommerhindbær, så skal beskæring af efterårshindbær gøres i vintermåneder. Vi plejer at beskære efterårshindbær den sidste weekend i januar. Det plejer at passe meget godt – og det er da netop blevet gjort idag, hvorfor dette blogindlæg.

Læs mere om beskæring af hindbær her

Beskæring af efterårshindbær er nemt. Klip alle grene ned til en højde på 10-15 cm over jorden.

efterårshindbær beskæring

Samtidigt med at efterårshindbær klippes ned, så tag og lug hindbærbedet. Det er dejlig nemt nu.

Sommerhindbær er noget mere besværlige at beskære. Beskæring sker i august, efter høst af bær er overstået. Og det er VIGTIGT kun at fjerne de grene, som har båret hindbær. Årets nye grene skal blive, da det er dem der skal bære bær næste sommer.

Kan desuden anbefale at lægge flis omkring hindbær. Det holder ukrudt nede og det hjælper til sundere hindbær. Flis gør jorden sur og skaber en skovbundstendens omkring buskene – hindbær er skovplanter, så flis hjælper med til at skabe de rette vækstbetingelser for hindbær. Flis hjælper desuden med til at holde på fugten i jorden, så hindbærplanterne ikke tørrer ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *