Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ikke meget grønt fra haven til vores kaniner

Her i januar er der virkelig ikke meget grønt tilbage i haven, som kan gives til kaninerne. Og dog! Vintermad til kaniner behøver ikke kun være fuldfoder og hø…

Hjemmelavet kanin mad

Grønt til kaniner er ganske nemt. Er det ikke giftigt for os mennesker, så spiser kaniner det også. Og meget gerne.

Nå ja! Også må der ikke være jord på. Kaniner spiser ikke noget med jord på. På det punkt, så er kaniner nogle kræsne dyr.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan vi genbruger nedklippede blomster fra haven til vintermad til kaniner.

Læs om hjemmelavet kanin mad fra haven her

Det er nu 1,5 måned siden jeg klikkede vores mamelukærme ned. Siden har jeg fodret kaninerne med de lækre grønne blade – suppleret med nogle ærteblomster, som jeg fik klikket ned før frosten.

Med alt den grønt til kaniner, så har jeg endnu ikke trappet op med mængden af fuldfoder. Kaninerne får indtil nu fået enormt store mængder grønt fra haven – og naturligvis rester af grøntaffald fra husholdningen.

Toppen af gulerødder er et stort hit. Såvel stokken fra grønkål, når vi har høstet bladene, elsker kaninerne.

Nu er det dog ved at være slut med grønt til kaniner fra haven. Altså udover det vi har af overskud fra køkkenet – det er dog for lidt til at holde to kaniner mætte af grønt. Trods vi nu ellers spiser temmelig meget grønt.

Vi har formentligt har mere grønt i overskud, end de fleste. Gulerødder fra supermarkedet har jo ikke ligefrem en stor lækker grøn top. Det har vores gulerødder, når vi henter gulerødder fra haven. Det samme gælder friskopgravede knoldselleri, persillerod og rødbeder. Lækkert vintermad til kaniner.

Den megen sne vi har fået her på sjælland og ligeledes den hårde frost, de sidste har dage, har desuden gjort det lidt mere besværligt at hente grøntsager i køkkenhaven. Til husholdningen har vi gravet op og gemt til nogle uger, men her er toppe og grønt fjernet – for at undgå råd, præcis som i supermarkeder.

Vintermad til kaniner

Jeg er derfor netop trappet lidt op med mængden af fuldfoder til vores kaniner. Indtil nu har de fået knap 1/2 del. Nu får de 3/4 dl, da mængden af grønt fra haven er mindre.

Kaninerne får dog stadigvæk grønt. Har netop fjernet de udendørs julekranse. Grannet herfra er stadigvæk sprødt og lækkert – det får kaninerne.

julekrans gran grankrans

Elsker at kunne genbruge på den måde! I weekenden fjerner jeg gran fra haven, som har pyntet omkring fuglebad og sådan – så er der endnu mere “frisk” grønt til vores kaniner.

Vores får spiser også gran. Fårene får dog hele juletræer – både vores egne fra haven og stuen. Flere naboer leverer også deres juletræ til os, som fårene hygger sig med her i januar og februar. Læs om juletræer til får her

Martin har desuden været i haven og beskære æbletræer. Grene herfra får kaninerne også – de ELSKER æblegrene. Og her i januar og februar er æblegrene super vintermad til kaniner. Grenene holder desuden længe, når de er klippet af træet – blot læg alle grene i en bunke udenfor, så er der grene til flere måneder.

Rigtig fint supplement til vinterfoder til kaniner. Og en god besparelse på mængden af fuldfoder.

Det tegner desuden til tøvejr de næste uger, så bliver det igen muligt at komme i køkkenhaven og hente grønt til maden – og dermed også nye forsyninger af grønt til vores kaniner.

Det er derfor intet problem at sikre massevis af grønt til ens kaniner – også igennem vinteren. Og trods fuldfoder skal til, så foretrækker kaninerne helt sikkert grønt.

Man bliver hvad man spiser…

Et ordsprog, som de fleste kender, lyder: “man bliver hvad man spiser“. Og nu har vi vores kaniner for slagtning – godt nok ikke Minnie og Mickey vi spiser, men deres unger.

Minnie og Mickey er vores avlsdyr. De skal sættes sammen om en lille måned, så Minnie kan blive drægtig. Og få kaninunger til marts, som til september-oktober skal i fryseren.

For velsmagende kød, så er det naturligvis vigtigst med fokus på ordentlig fodring af ungerne. De vil hele foråret og sommeren have massevis af grønt fra haven – især mælkebøtter, men også massevis af græs og blomster.

Vi arbejder dog ud fra “ideen” at sunde dyr giver sunde unger – og dermed lækkert kød. Og derfor kræser vi enormt meget om vores avlsdyr.

Når jeg skriver at vi begrænser mængden af fuldfoder henover vinteren pga. supplement af grønt til kaniner, så er det ikke et spørgsmål om besparelse på fuldfoder. Trods det naturligvis bidrager og gør det billigere at holde kaniner, når der sættes fokus på vintermad til kaniner fra haven.

Det vigtigst fokuspunkt er dog, at kaniner langt hellere vil spise grønt fra haven – end fuldfoder. Og derfor igen, sunde og glade kaniner betyder bedre kød. Så enkelt er det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *