Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er nu indsatsen skal igang…

Drømmer man om en ukrudtsfri have – og bede uden ukrudt – har mange. Vi har fundet en ganske nem løsning, så vi har minimalt lugearbejde og næsten ikke bruger tid på bekæmpelse af ukrudt.

Ukrudtsfri jord og ukrudtsfri have

Lad mig starte med den dårlige nyhed. Det er ikke muligt at få en have uden ukrudt. Ukrudt vil komme.

Når det er sagt, så er det ganske nemt at begrænse ukrudt i haven. Og det er endnu nemmere at gøre lugning af ukrudt og bekæmpelse af ukrudt i haven, til en overskuelig og nem opgave.

Helt konkret handler det om at forstå ukrudt. Eller rettere sagt forstå jord – og dermed forstår, hvorfor ukrudtsfri jord ikke er en mulighed.

Jord vil ikke være bar. Det er unaturligt.

Jeg synes ellers at sort jord er smukt – måske fordi jeg er vokset op på landet og er vant til at se de store sorte marker af sort jord. Forbinder det med natur, skønhed og min barndom.

Jord ønsker at være dækket. Nu skal jeg ikke begynde at blive for hokus-pokus og tale om jord, som en levende organisme. Men alligevel…

Jorden ønsker at være dækket…

Jord er levende – jord består af massevis af sunde bakterier og enormt mange mikroorganismer lever i jord.

Hverken regnormen eller nogle af de andre dyr, som lever i jorden, kan lide sort jord.

Jeg tror, at de eneste dyr, som elsker sort jord, må være måger, gæs og svaner.

For ikke at nævne de mærkværdige parcelhus “dyr”, som foretrækker en revet og sort jord – fremfor en oase af skønne planter.

Når jorden er sort, så tvinges de mange dyr i jorden nemlig op til jordens overflade – i jagten på mad – og ender som et nemt måltid for fuglene.

Jorden er afhængig af de mange nyttedyr og mikroorganismer i jorden. Derfor er verden indrette så fantastisk, at når der er plads – altså sort jord – så skal noget spire her. Helt logisk så er det også på den sorte jord i haven, at der er plads til at ukrudtsfrø kan lande – og begynde at spire.

Sort jord i haven, betyder ukrudt

Overskriften siger det hele. Mere enkelt kan det ikke siges. Sort jord, så kommer der ukrudt. For at få en ukrudtsfri jord, så handler det altså blot om at sikre at jorden er dækket. Den absolut skønneste måde at dække jorden på, er ved at plante jorden til. Måske med blomster, grøntsager eller lignende, som kan bidrage til skønhed for øjet – eller lækkerier til ganen.

ukrudt ukrudtsfri bekæmpelse fjernelse

Faktisk har vi kun sort jord i haven, når vi anlægger et nyt bed. Der er en overgang fra vi planter de første planter – på ovenstående foto er det roser – hvor jorden er sort.

Nogle gange en længere periode, fordi plantetidspunkter ikke matcher. På ovenstående foto er plantet barrodsroser. Til foråret skal plantes massevis af stauder, som hurtigt vil dække jorden. Indtil da ligger jorden dog sort – og indtil da vil ukrudt spire frem, hvorfor vi er ekstra over et sådan nyanlagt bed med lugning.

Læs om plantning af barrodsroser her

Stauderne kan først komme i jorden til maj – måske nærmere juni. Så fra november og indtil juni er der fri mulighed for at ukrudt kan spire frem. Forårsløg kunne have sørge for at dække jorden fra det tidligere forår – det er et af de kneb vi bruger i kampen mod ukrudt – men det er nu engang lettest at vente med forårsløg indtil stauder er plantet. Derfor må foråret bruges på lidt ekstra lugning. Netop også derfor at vi kun anlægger et nyt bed eller to, af gangen – så vi kan sikre at vi kan nå lugning.

Får ukrudt først dækket jorden, så er det pludselig et noget større arbejde at bekæmpe ukrudt.

Jorddække til bekæmpelse af ukrudt

Helt enkelt handler det om at dække jorden af, for at få en ukrudtsfri have. Græsafklip er en fin løsning, men ikke så pænt når det visner. Alternativt kan lægges bark eller lignende jorddække, men det begrænser også plantemulighederne – barkflis gør desuden jorden mere sur, så ikke alle planter der vil trives med jorddække af bark.

Ukrudtsdug er måske en oplagt tanke. Det er dog ikke en løsning, medmindre man vil kigge på sort plastik i sin have. For når det lægges jord ovenpå, så er problemet ikke løst. Ukrudtsfrø kommer ovenfra – ikke nedefra.

Jeg må desuden sige, at jeg synes det bliver temmelig kedeligt og ensformigt at kigge på en have fyldt med barkflis. Det er dog en smagssag. Jeg er ikke fan. Rhododendron og andre surbundsplanter er nu heller ikke lige min favorit i haven – jeg er langt mere til stauder, etårig og to årige sommerblomster, som ikke trives med barkflis.

Guide til at bekæmpe ukrudt

Så! Hvad gør man så? Jo, man må sikre at planterne sørger for at dække jorden største delen af året. Jeg har tidligere nævnt forårsløg, som en god hjælp – og som et af vores tricks for en ukrudtsfri have.

Forårsløg spirer frem i det tidlige forår. Lægges der nok forårsløg, så er det nemt at få dækket jorden hurtigt i foråret. Det hjælper gevaldigt til mod spiring af ukrudt i haven. De ukrudtsfrø, som er landet på jorden i efteråret, og som skal have varme for at spire. De spirer netop i foråret. Oftest førend stauderne har taget over og dækket jorden.

En anden løsning er at vente med at klippe stauder end til foråret. Derved begrænses den sene spredning af ukrudtsfrø i haven, da stauderne – trods brune og visne – skærmer jorden. Vi klipper stauder ned i slutningen af februar, hvorefter vi topdresser jorden. Topdressing er endnu en god løsning til at begrænse ukrudt. Ukrudtsfrøene, som ligger på jorden, kvæles ganske enkelt af den ekstra lag jord – topdressing bidrager desuden til sundere jord og sundere planter. Derfor topdresser vi jorden, hver år i februar.

Lugning af ukrudt i haven – om vinteren – for en ukrudtsfri jord

Nå ja! Og sidste trick i kampen mod ukrudt, som vi bruger. Det er at fjerne alt ukrudt i løbet af vinteren.

Jeg har skrevet om det tidligere. Trods vi gør alle mulige trick for at begrænse ukrudt i haven, så spirer der stadigvæk ukrudt frem. Vi kan derfor ikke prale af en ukrudtsfri have, men næsten.

Vi luger faktisk aldrig havens bede i foråret, sommer og efterår. Der er jorden dækket af planter og passer sig selv – udover at vi gøder, nipper, opbinder, planter, klipper og vander. Sagt på en anden måde, vi har ikke tiden til at luge alle staudebede.

Når stauderne visner ned i efteråret, så bliver det pludselig synligt, at der er vokset lidt ukrudt frem hist og her. Det tager vi i december.

Læs om fjernelse af ukrudt her

Fra sidste lugning og indtil nu, så er jorden kun blevet mere og mere bar – jorden ligger sort, førend forårsløg begynder at komme frem og dækker jorden. Og trods det er vinter, så spirer endnu meget ukrudt. Det er netop det ukrudt, som jeg er ude og fjerne nu og her.

Lær dit ukrudt at kende i denne guide

Det er ikke meget ukrudt, som der er i haven. Og langt mest ukrudt fjernes her i januar, ved at jeg blot kultiverer jorden – når rødderne løsnes fra jorden og dernæst får en omgang nattefrost, så dør ukrudtet. Større ukrudt og græs fjernes dog med en lille skov.

Nem bekæmpelse af ukrudt i haven – for en ukrudtsfri jord

Yep! Jeg er ude med en lille håndskov og gå samtlige bede igennem. Ikke direkte på knæ, men i hug og med spand i den ene hånd, en lille skov i den anden. Den løsning finder jeg er langt hurtigst. Og jeg sikrer at få fjernet alt det genstridige ukrudt. Efterfølgende kultiveres hele bedet med en kultivator, hvormed det øverst jordlag løsnes – så jeg sikrer alle spirende ukrudtsfrø får frost, hvormed rødderne dør.

Så med lugning af haven i december og igen i januar, så har vi en stort set ukrudtsfri have – i de etablerede bede, hvor forårsløg dækker jorden i foråret og andre planter dækker jorden resten af året. Ganske nemt! Og i december og januar er der ikke meget andet at gøre i haven, så det er kun dejligt at få lov at komme lidt i haven.

Det må da virkelig siges at være en nem løsning for at have en ukrudtsfri jord og have, sommeren igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *