Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ukrudtsfri have – findes ikke, men næsten…

Vi bruger virkelig ikke meget tid på at fjerne ukrudt i haven. Vi har dog ukrudt, men planlægger haven til at gemme det væk – og kvæle ukrudtet.

Har I slet ikke ukrudt?

Sådan fik jeg et spørgsmål retur på et foto, som jeg sendt til min mor, tilbage i foråret. Jeg ville egentlig vise krokus i blomst, ikke prale af vores ukrudtsfri have.

Selvfølgelig har vi ukrudt! En ukrudtsfri have er umulig…

Medmindre man vælger at se ukrudtet, som skønne planter. Ukrudtet er jo egentlig bare planter, som man ikke synes hører til. Nogle vil kaldet det vild have – helt fair med mig.

Jeg har ikke vild have. Jeg elsker dog mælkebøtter, såvel cikorie og mange andre vilde planter – når de vokser på vores marker. I mit rosenbed vil jeg gerne, at der er orden.

Nu har jeg netop været i haven og fjerne ukrudtet – og kom netop til at tænke på sms’en fra min mor. Og med en trillebør fyldt med ukrudt, så har jeg bevis for vi har det i haven. I massevis.

ukrudt trillebør haveaffald

Når det er sagt, så bruger vi ikke meget tid på bekæmpelse af ukrudt.

Forklaringen er hverken ukrudsdug, brug af ukrudsbrænder eller gift mod ukrudtet. Vores have er giftfri, så ukridtsmidler bruger vi ikke. Forklaringen er heller ikke, at vi bare lader stå til. Tværtimod!

Hemmeligheden til undgå ukrudt er ganske enkelt at gemme ukrudtet væk. Såvel sikre jorden er plantet tæt til, så ukrudtsfrø ikke kan spire frem.

Ukrudtsfri have

Det var forrige weekend at jeg fjernede mamelukærme fra stensætningen langt hækken. Blomsterne blev forvandte til kaninfoder – læs indlægget her

Efterfølgende lå jorden bar. Og trods ukrudtet ikke sås før, så var stensætningen pludselig et virvar af uønskede planter.

Ukrudt stenbed stendige hæk

Der var både mælkebøtter, brændenælder og alverdens andet skidt, som ikke hørte sig til.

mælkebøtter ukrudtsfri ukrudtsfjerner

Så mildest talt – efter min mening – ganske forfærdeligt ud. Efter en tur med en lille håndrive, så var ukrudtet dog fjernet.

Samme fik tur havens øvrige bede. Med langs størstedelen af havens planter visnet ned – eller bare nøgle for blade – så står jorden pludselig synlig. Og ukrudtet ses tydeligt med sin kraftige grønne farve.

Lugning af haven her i december er årets sidste. Og faktisk kun årets anden gang med fjernelse af ukrudt i haven. Næste lugning foretages i februar – start marts – samtidigt med at jorden får en omgang topdressing, som kvæler ukrudt i nogle uger. Og derefter har forårsblomster og -løg dækket jorden.

Og når vi kommer til sommer, så dækker havens stauder, buske og øvrige planter jorden. Sådan fortsætter det indtil næste år til vinter. På den måde undgår vi at bruge tid på at luge havens bede for ukrudt.

Det ukrudt som formår at spire frem, gror i skjul af planterne. Vi bruger ikke tid på at lede efter urkudt, men fjerner det i december.

Det er faktisk kun i nyanlagte bede, at vi kontant er over ukrudtet – og får det fjernet – i løbet af den første sæson, for at ukrudtet ikke skal tage overhånd.

Bekæmpelse af ukrudt

Pointen er altså, at vi har ukrudt i haven. Vi har blot planlagt haven, så ukrudtet skjules – og vi kan fjerne ukrudtet et par gange om året, når det er synligt.

Med andre ord, så er det en KÆMPE misforståelse at tror bekæmpelse af ukrudt tager tid eller kræver hårdt arbejde.

Hemmeligheden er blot at sikre ordentlig planlægning af havens blomster, så havens bede konstant er dækket – og ukrudtet dermed ikke får lov at vokse frem.

Nå ja! Også er det vigtigt at fjerne alt ukrudt et par gange årligt. De par brændenælder der er spiret frem i stensætning, i ly af mamelukærme, blir til temmelig store planter – hvis de ikke fjernes nu.

Så skal have være ukrudtsfri næste år, så er det med at få fjernet alt ukrudt – netop nu. Igen til februar, topdress jorden og dækkes jorden ikke af forårsblomster skal jorden luges 1-2 gange i foråret – førend haven kan plantes til med sommerblomster. Og til efteråret kan det anbefales at lægge mange forårsløg i haven – både til glæde for øjet, men også for bekæmpelse af ukrudt i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *