Tryk "Enter" for at gå til indhold

Først saves. Dernæst bygges…

Nu er vi endelig igang med at bygge vores højbede til køkkenhaven – glæder os VILDT til at få højbedene bygget og taget i brug.

Misforståelse om højbede

Lad mig lige starte med at rette en misforståelse om højbede til dyrkning af grøntsager. Brug af højbede er en speciel dyrkningsmetode med mange fordele.

Først og fremmest bruges et højbed, for at sikre jorden hurtigere bliver varm – og dermed såklar – i foråret. Endnu en fordel er at man med et højbed minimerer at jorden betrædes. Et korrekt bygget højbed er bygget, så man kan bevæge sig rundt om bedet – uden at træde på jorden og dermed undgå at forstyrre jorden. Ikke mindst at stampe jorden hård, til gene for alle mikroorganismer og insekter i jorden.

Nu bygger vi vores højbede med en kant af træ. Et højbed behøver dog ikke have en kant. Et højbed kan SAGTENS blot være en forhøjning i køkkenhaven, hvor der omkring er lavet en sti – kunne bare være afmærket jordsti.

Når der idag er tale om højbede, så refereres ofte til disse 60-80 cm høje plantekasser – hvor man i stående stilling og ved håndkraft kan/skal passe grøntsagerne.

Mærkeligt nok synes mange at detter er praktisk – fremfor at lade en lårmuskler og en spade gøre arbejdet. Måske det også er fint nok med sådan en plantekasse til lidt grøntsager. Praktisk kan det dog ikke være til kartofler og seriøst dyrkning af grøntsager. Men fungerer det for nogen, så fint – det er bare ikke højbed teknikken. Det er plantekasser.

Et højbed er 10-20 cm høj. Ikke højere. Og 20 cm er nok lige i den høje ende. 10-15 cm for et højbed er mere korrekt.

Hjemmelavet højbed til køkkenhaven

Jeg skal nok vende retur med foto af det færdige resultat. Nu skal alt lærketræet saves ud i korrekte længder. Læs om vores valg af træ til bede her

Højbede af lærketræ

Allerede godt igang, men der skal laves en del højbede. 18 stk. helt præcis, så vi får plads til alle vores grøntsager.

Vi bygger vores højbede i 15 cm højde. Højbedene bliver 340cm lange og 150 cm brede.

Mange “opskrifter” på et hjemmelavet højbed anbefaler 120 cm brede. De sidste par år har vi forsøgt os frem. 150 cm passer os rigtig godt.

Dermed får vi plads til 5 rækker med 25 cm planteafstand. Heraf bliver 3 hovedrækker – to yderste og den midter. Og de 2 sidste rækker bliver midterrækker. Men mere om det på et senere tidspunkt

Nu skal jeg tilbage og save videre. Var blot inde og drikker en kop kaffe – og få lidt vand. Det hårdt arbejde med alt det saveri. Også fik jeg lige skrevet et lille blogindlæg. God lørdag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *