Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det var den weekend…

Netop fået leveret en stor bunke jord til vores højbede. Nu skal der køres jord på de mange højbede vi har fået bygget, de sidste uger.

Jord til højbede

Nu har vi brugt tiden på at bygge nogle rigtig lækre højbede, så vi riiigtig kan komme igang med at dyrke grøntsager – næste år.

De første afgrøder plantes ud inden længe. Naturligvis jordbær – i massevis. Vi har desuden en masse palmekål og grønkål, som er forspiret og klar til udplantning.

Nå ja! Udover tid, så er der også brugt penge på træ. Derfor er det naturligvis klart, at der også skal god jord til vores nye højbede. Vi har fået en lokal vognmand til at komme med super lækker muldjord, som er iblandet kompost. Det bliver helt kanon at dyrke i.

Vi har fået leveret 5 kubikmeter jord. Og det er kun første levering. Der kommer samme mængde igen næste uge, så nu skal alt jorden køres ind i haven – og fordeles i de forskellig højbede.

Der er 16 højbede til køkkenhaven. Dertil kommer ét bed til asparges og 4 halve bede til snithave. Hvert højbed måler 3,4×1,5 meter og 15 cm i højden, så ja, der skal temmelig meget jord til. Det bliver nogle ture med trillebøren – og køkkenhave får vi dermed på ca. 100 kvadrameter. Det bliver super godt.

Dejligt at få godt med plads til at dyrke alle de grøntsager vi gerne vil. Ikke mindst dejligt at få noget ordentlig jord at dyrke i – vi har været temmelig begrænset de seneste par år, hvor køkkenhaven har flyttet rundt i haven… alt efter, som vi havde plads.

Forebyg ukrudt i højbede

Ukrudt bekæmpelse undgå højbede

Inden vi bare fylder jord i et højbed, så lægger vi pap i bunden. Dette for at bekæmpe fremspiring af ukrudt, såvel kvæle græsset underneden.

Vores køkkenhaven er anlagt på en tidligere græsplæne. Nogle ville måske bruge en masse tid på at grave græsset af. Det er dog ikke nødvendigt, når man lægger pap og ovenpå lægger god muldjord med kompost. Det skal nok kvæle græset, inden pappet er formuldes væk.

Vi foretog samme stunt, da vi lavede krydderurtehaven. Dengang brugte vi dog aviser. Nu er området dog temmelig meget større og vi har slet ikke nok aviser, så har været ude og køb pap – naturligvis pap uden lim og andet skidt.

Læs om bekæmpelse af ukrudt med aviser her

I krydderurte haven har det fungeret super godt med aviser. Ikke oplevet nogen nævneværdige problemer med ukrudt – og græsset under er også blevet kvalt, så vi ikke har fået viklet massevis af græs ind i krydderurteplanterne.

jord til højbede højbed

Først højbed er fyldt med den lækre jord til højbede – nu mangler de blot de sidste mange højbede.

Det går heldigvis hurtigt. Passer med 11-12 trillebørfulde pr. højbed. Og hemmeligheden er ikke at overfylde ens trillebør. Trods der findes mange trillebør på markedet, så kan det til netop kørsel med sand og jord være helt fint med en lille trillebør – derved undgås det at man får overfyldt.

Det er bare langt nemmere at gå to gange, end at skulle skovle op – efter en væltet trillebør –halvvejs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *