Tryk "Enter" for at gå til indhold

Endnu et job til saksen – for flere blomster

Beskæring af canna – eller rettere sagt fjernelse af afblomstrede blomster – er vigtigt for at sikre en kontinuerlig blomstring. Det gøres dog LET forkert.

Plantning af canna knolde

Det er snart længe siden vi lagde vores Canna knolde i jorden – lagde knoldene i krukker. Dermed kan planterne let tages ind for vinteren. Canna tåler nemlig IKKE frost. Det er trods alt også en eksotisk plante, som trods den gror fint i Danmark er vant til noget varmere klima.

Læs om plantning af canna knolde her

Nu står vores Cannaer fantastisk smukt i haven. Blomstring er godt igang og det er dermed tid til at gribe saksen og foretage en lille beskæring af Canna – for at pynte planten og fremme yderligere blomstring.

Beskæring af Canna

Okay! Det er måske lidt voldsomt at tale om beskæring af Canna. Der er trods alt blot tale om at klippe visne blomster og grimme blade væk, for at friske planten op her i sommermåneder – og sikre blomstring langt ud på efteråret.

Jeg bruger beskæring, da der netop her i slutningen af juli sker temmelig meget beskæring i aften. Krydderurter og mange stauder klippes tilbage, for at fremme endnu en blomstring. Det er også her i juli, at frugttræer med stenfrugter skal beskæres.

Når det kommer til at fjerne blade, så er det lige til. Klip hele nede ved jorden. Når det kommer til at fjerne visne blomster, så er det straks noget mere tricky. Næste blomst kommer nemlig på præcis samme stilk. Der klippes ganske hurtigt for meget væk.

Beskæring af Canna

På ovenstående billede er jeg lidt sent ude med saksen, men har ventet for at kunne vise bedst muligt. Den visne blomst ses til højre i billede – og man kan allerede se, at den nye blomst er ved at folde sig ud.

Normalt, når der fjernes visne blomster, så klippes ned til næste bladpar. Sådan er det IKKE med canna. Der klippes blot lige der, hvor min tommelfingernegl er. Derved fjernes kun den visne blomst og den nye blomst kan blomstrer – samtidigt med at planten begynder at producere endnu et skud.

Canna sætter nemlig normalt kun 2-3 blomster pr. stilk. Ved at klippe de visne blomster væk, så kan dette mange dobles, hvormed blomstringen fortsætter hele sommeren – langt ud på efteråret.

Canna rød

Ovenstående foto viser Cannaen efter den visne blomster er væk – det lille klip kan anes lige ved blomsten, som er på vej til at blomstre. Og der ses allerede et nyt blomsterskud over mit klip.

6 Kommentarer

 1. Bente
  Bente 19. oktober 2022

  Min Cananea har sat nogle knuder/knudrede vækster i toppen af stilken. Kan jeg bruge dem til noget? Frø? Eller?

  • Martin
   Martin 20. oktober 2022

   Hej Bente

   Det er jo sikker frøkapsler.

   Om du kan bruge dem til noget, kan jeg dog ikke svare på – det afhænger jo af om frøende er modne.

   Umiddelbart vil jeg tror, at det er spild af energi. Da frøene næppe vil modnes herhjemme i vores klima.

   Jeg kender kun til formering af canaer, ved deling af rodklumpen.

   Vh. Martin

  • Gitte
   Gitte 16. februar 2023

   Hej – jeg har hart stort held med at så de frø fra canna. Planten blomstrede faktisk samme år.
   Du skal starte med at file dem med feks en neglefil til du kan se det hvide i frøet. Så lægges de i lunkent vand i et døgns tid. Herefter såes de i så/priklejord gerne blandet m lidt kokos jord. Fugtes let og pose over. I løbet af 7 dage spirer de. Håber det virker for dig også.

   • Martin
    Martin 17. februar 2023

    Hej Gitte

    Tak for dit indpark – det lyder ganske nemt. Det tror jeg da, at jeg vil forsøge… vi har efterhånden mange cannaer, men der er altid plads til flere 🙂

    Hehe… det er i hvert fald tanken om sommeren. Straks værre med vinteropbevaring, men den tid det problem… og hej, kan jeg nøjes med at så på ny, så er det måske løsningen.

    Skøn fredag til dig. Og god weekend.

    Vh. Martin

 2. Fredes have
  Fredes have 27. juli 2020

  Der er tit gevinst, når man får klippet lid ti tide, men det er lige med at nænne det og at få det gjort i tide! Jeg har ikke canna, og jeg vidste slet ikke, at de kan klippes!

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 28. juli 2020

   Præcis! Og der er massevis af opgaver til saksen i haven, fortiden.

   Rigtig skøn sommer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *