Tryk "Enter" for at gå til indhold

Den eksotiske sommerplante

Forårsvejret er virkelig med os i år – dejligt! Og nu er det helt rigtigt tidspunkt til plantning af canna knolde i krukker…

En besværlig skønhed

Canna er kendt fra stranspromenader sydpå. Efterhåndende mere og mere “normal” herhjemme. Canna er dog en lettere besværligt plante at have i haven.

Også er den nu ikke mere besværligt. Har man allerede georginer, begonia, pelargonier og den slags sarte planter, som skal til vinteropbevaring, så er Canna ligedan.

Canna tåler ikke frost. Vinteropbevaring er lettest ved opgravning af knoldene i efteråret, før frosten – derved fylder planten også mindre i et skur, værksted e.l.

Vi vinteropbevarer georginer og canna i værkstedet, hvor de står frostfrit – dækket af lidt spagnum og pakket under en avis. Fungerer ganske fint.

Når foråret rigtigt har fat og risikoen for nattefrost er ovre, så er det tid til plantning af canna knolde.

Vi har allerede for 2 ugers tid siden plantet georginer i krukker. Georgin knolde klarer fint et par nætter med nattefrost. Det gør Canna knolde dog ikke. Læs om plantning af Georginer i krukker

Når det kommer til plantning af canna knolde, så planter vi knoldene i krukker – det gør det nemmere at flytte planten frem, når den er klar til blomstring.

Plantning af Canna knolde

Georginer planter vi med et enkelt potteskår i bunden af krukken. Canna kræver dog godt dræn, derfor bruger vi lecakugler i bunden af krukken. Dernæst fyldes krukken med jord – indtil der mangler 10 cm jord til krukkens kant.

Plantning af Canna knolde er ganske nemt. Det er tydeligt at se, hvad der er op og ned. Placer knolden, så den visne bladmasse stikker op – og knolden kommer ned i jorden.

Plantning af Canna Knolde krukker

Lad værre at begrav knolden, men stik blot knolden forsigtig ned i jorden. Rødderne er ganske sarte, og vil gerne have en løs jord at sprede sig ud i.

Fyld yderligere 5 cm jord på – således at der er 4-5 cm op til krukkens kant. Det letter vanding, så vandet ikke løber over.

Gennemvand nu jorden grundigt, og placer krukken solrigt – i løbet af 3-4 uger, så vil knolden begynde at skyde. Lad endelig værre at gå og sjatvande. Jorden må gerne tørre ud, men knoldene skal have vand. Vand ved at fylde vand i krukken, indtil kanten – der de 4-5 cm til kanten kommer ind i spil – og lad det sive ned i krukken.

Vendt derefter 1-2 uger og gentag. Jorden skal være tør, før der vandes igen. Husk at Canna er en eksotisk plante og vand til at tåle udtørring, så vanding, pasning og plantning af canna knolde handler om at forsøge at genskabe de voksevilkår – dermed får man bedst succes med Canna i danske haver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *