page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

50 shades of pink…

Det pink bed står fantastisk smukt netop nu. Ingen længe blomster bedets mange pæoner – og det er derfor tid til støtte til pæoner, før de vælter.

Elefanten i lokalet

Nu skal det godt nok ikke handle om pink tulipaner. Det skal handle om støtte til pæoner. Før vi kan komme til at tale om pæonerne, så skal vi lige vende elefanten i lokalet – nemlig de fantastisk smukke tulipaner, som er i det pink staudebed.

Læs mere om det pink staudebed her

Bedet blev plantet til forrige sommer. I efteråret fulgte en masse pink tulipaner, såvel flere hundrede krokus.

De pink tulipaner er sorterne Barcelona, Negrita, Pink Impression, Aafke, Blue Spectral og nogle enkelte andre sorter – overskud fra krukker. De nævnte tulipaner er dog alle gode til at komme igen, hvorfor de er valgt.

Er det ikke smukt? Vi har to næsten identiske bede foran huset – hvert bed måler ca 3,5x 4,5 meter. Og er tæppebombet med tulipaner i forskellig pink og lilla nuancer.

Stauderne i bedet er også godt på vej. Snart blomster løjtnantshjerte og inden længe, så overtager pæonerne blomstringen. Pæonerne er allerede godt på vej, så det er tid til at tænke på støtte til pæoner.

Støtte til pæoner

staudeholder pæon støtte

Der er mange fine forslag til støtte til pæoner. Findes sågar mange løsninger, som man kan lave selv – af f.eks. grene fra haven.

Min erfaring er dog, at den bedste støtte er deciderede staudeholdere.

De bedste fås fra zinkbakken.dk – ikke at teksten her er betalt, blot min erfaring. Fordelen ved staudeholdere fra zinkbakken er desuden at de er lette at gemme vinteren over. Blot en ring og 3 ben. Nemmer bliver det ikke.

Endnu en fordel er, at holderne kan genbruges år efter år. Genbruger desuden de samme holdere til georginer i krukker, senere på sæsonen. Så fra slut april og undtil frostne sætter ind har jeg glæde af staudeholderne.

støtte til pæoner

Jeg synes faktisk også, at det er ganske flotte holdere. Mange planteskoler og byggemarkeder sælger staudeholdere i grøn – det ser forfærdeligt ud. Den grønne farve matcher slet ikke havens blade. Og det grønne skalder hurtigt af – så det ser skrækkeligt ud.

I hvert fald min holdning – måske det fungerer for nogle

Støtte til pæoner – ja, sågar støtte til enhver plante i haven – skal efter min mening falde i et med haven. Trods stativerne hurtigt skjules af bladmasse, når planterne vokser til, så er stativerne ganske synlige de første 2-3 ugers tid. Og man kan altså ikke vente med støtte til pæoner indtil planten er stor. Til den tid er det allerede for sent.

Støtte til pæoner skal grøes nu, hvor planen endnu er 30-40 cm høj.

Behøver pæoner støtte?

Det hurtige svar er ja!

Godt nok sælges nogle pæoner, som kraftige i stilkene. Det siges også at enkeltblomstrende pæoner lettere holder sig oppe. Min erfaring er nu, at det er mega ærgerligt at glemme støtte til pæoner.

Får vi pludselig meget nedbør eller meget blæst her i foråret, så vælter pæonerne – og stilkene er vældig sprøde, så de knækker let. Og hver eneste knækket stilk er tab af en blomst. Det er så ærgerligt.

Så ja! I min verden, så skal der altid støtte til pæoner.

Hjemmelavet støtte til pæoner

En hjemmelavet løsning kan dog også være rigtig fin. Før vi kom igang med staudeholdere, så brugte vi blot nogle grene – sat i jorden på krydst og tværs, så skabes der let et stativ henover pæonen.

Støtte til pæoner hjemmelavet staudeholder

Ulempen ved et stativ, som vist på fotoet, er dog at grenene kun holder en enkelt sæson. Desuden tager det tid at få skabt sådan et stativ. Og med mange pæoner i haven, såvel mange andre stauder der behøver støtte bliver det hurtigt en hel skov vi skal fælde – men løsningen fungerer.

staudeholder støtte til pæoner

Med stativerne til pæonerne på plads, så kan vind og regn bare komme an. Nu skal havens mange pæoner nok klare det. Og trods jeg næsten ikke kan bære tanken om at tulipanerne vil være færdige med at blomstre, når pæonerne blomstre – ja, så glæder jeg mig til at gense havens mange pæoner.

I år er der kommet 15 pæoner mere til – i de to pink staudebede – så vi er vist ved at være oppe en skov af pæoner. Det bliver så smukt, når de alle sammen blomstrer inden længe.

2 Kommentarer

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 28. april 2020

   Hej Lisbeth

   Ja, synes du ikke? 😀 Og mange tak! Vi er rigtig godt tilfredse med bedet, som det er kommet til at fungere.

   Det er jo altid en kunst at få ens ide og tanker ført ud i virkeligheden.

   Rigtig skøn tirsdag til dig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *