Vi er igang med at etablere et nyt bed i haven – helt præcis en krydderurtehave og køkkenhaven – hvor der tidligere har været græsplæne. Med gamle aviser bekæmpes ukrudt, nemt.
Nyt bed i haven
Vi kan vist snart ikke tale om nyt bed i haven længere. Endnu et bed er vist mere korrekt at sige, trods endnu et bed vel altid er et nyt bed i haven 😉
Vi har i hvert fald etableret vores del af nye bede, allerede.
VI er ved at forvandle hele græsplænen til en stor blomster haven. Haven er temmelig stor, så inden vi er færdig har vi kæmpet med en del græs og ukrudt – før etablering af et nyt bed i haven.
Normalt har vi gravet græs og græstørv væk, for derefter at tilføre kompost. Sådan gør vi dog ikke denne gang. Denne gang skal bedet nemlig hæves 10-15 cm over græsset. Der skal laves et højbed.
Vi har allerede fået lavet kanten af sten.
Nu er tiden kommet til at få fyldt jord i bedet, så vi kan få plantet til. Planterne gror allerede godt i potter – massevis af krydderurter, som trænger til mere plads.
Nem bekæmpelse af ukrudt
Det virker måske temmelig mærkeligt. Nogle vil måske ligefrem sige forkert eller MEGET mærkeligt! Den er dog god nok. Vi dækker bunden af bedet med aviser.
HEY! Og inden nogen begynder at nævne noget med tryksværte, farve osv. Løsningen her er langt bedre end gift – og nu er det normalt at komme pap, papir og avis i ens kompost, så næppe noget problem her.
Lægger et tykt lag aviser i bunden af bedet. De kvæler ukrudtet, da det lukker af for alt lys og forhindre ukrudt og græs at vokse op igennem
Løsningen kan næsten sammenlignes med en ukrudtdug – eller at dække med plastik. Forskellen er blot at aviserne komposteres og forsvunder. Modsat ukrudtdug, som endnu vil ligge her om 20, 30 og 40 år. Nå ja, også vil en ukrudtdug ikke tillade rødder fra vores krydderurter at trænge dybt ned i jorden. Det tillader aviser, når de i løbet af nogle måneder er komposteret væk.
Ovenpå fyldes ny lækker jord. Det er denne nye jord, som planterne i første omgang skal vokse i. Når aviserne er komposteret væk – efter ukrudtet og græsset nedenunder er kvalt væk – så kan krydderurterne føre deres rødder dybere ned i jorden.
Rigtig nem løsning til etablering af et nyt bed i haven – med fokus på at minimere ukrudt fra starten. Fyldte vi blot jord ovenpå græsset, så ville der ikke gå længe førend hele bedet var dækket af ukrudt.
Løsningen med aviser holder naturligvis ikke ukrudtfrø væk fra at lande på jorden, så bedet skal luges i løbet af sæsonen – indtil krydderurterne har dækket bedet. Vi er dog godt fra start og har effektivt mindsket arbejdet med at bekæmpe ukrudt.
Nyt bed i haven til krydderurter
Ganske godt resultat, ik? Nu skal der bare fyldes jord på endnu et bed – magen til. Så skulle vi have RIGTIG god plads til massevis af krydderurter.
Fordelen ved at lave en krydderurtehave er, at de fleste krydderurter – ligesom stauder – kommer igen, år efter år. Krydderurter spiser vi desuden en del af, så det er herligt med rigeligt med krydderurter i haven.
Nu skal der plantes til med krydderuter. Der skal laves hæk af buksbom, så krydderurterne kan få læ. Også skal vi videre med næste etape i anlæg af vores nye køkkenhave – højbede til alle grøntsager.
Første bed i køkkenhaven
Første bed i køkkenhaven er allerede plantet til. Endnu dog uden kant omkring bedet, men corona har gjort det besværligt at få leveret træ. Det er dog bestil og forhåbentlig snart på vej.
Læs om plantning af asparges her
Vildt at det kun er 18 dage siden vi anlagde vores aparges bed. Der er fyldt jord på flere gange siden og asparges planterne vokser, helt tosset – når Toby ikke lige snupper en asparges.
Vær ikke i tvivl! Måske Toby ser ud til at ligge og slappe af foran aspargesbedet. Det gør han ikke. Han ligger og surmuler, over ikke at må spise asparges – eller måske han ligger og holde øje med at de vokser sig store, til at han kan smage igen.
Nyplantede asparges bør dog ikke høstes det første år. Næste forår, så skal der dog HELT SIKKERT smages – og Toby skal også have lov. Først fra 2022 kan vi dog rigtigt begynde at høste i stor stil – og derfra og fremad kan vi høste årligt.
Et aspargesbed i haven er ganske nyttigt. Og virkelig økonomisk, hvis man – ligesom os – er vild med asparges. Asparges er jo egentlig ganske dyre at købe, men et aspargesbed giver igen og igen, år efter år, når det først er anlagt 🙂
Hej Martin, og tusind tak for dit detaljerede svar – masser af tips vi kan bruge.
Jeg skulle nok have skrevet at det først og fremmest faktisk er prydhave, jeg vil lave på den her måde. Vi skal også have en køkkenhave – mit hjerte banker mest for prydhaven, så vi fordeler det i mellem os 🙂
Jeg tænkte faktisk netop at sætte stenene fast på en måde, og så faktisk lave bedene højere. Både for at få planterne lidt op, men også fordi vi har sandjord på stedet. Så jeg tænker at jo højere bede, jo mere god jord kan vi fylde i. Kan så være lidt bekymret for om sandjorden nedenunder bliver et problem, når planterne bryder igennem aviserne/pappet, og så ikke får nok vand pga. sandjorden…?
Vi vil plante en del træer også, for at få brudt det store haverum, men også for at få noget vandrende skygge.
Men vi orker på ingen måde at grave alt græsset op. Planen er også at stierne mellem haverummene ikke skal være græs, men belægning af en art. Så der ville være alt for meget græs der skulle graves op.
Men så dejligt at I har succes med med og ikke har græs der kommer op i bedene.
Og vanding skal vi tænke ind. Vi havde siveslanger i vores forrige have (også sandjord), og det fungerede ikke så godt. Sikkert pga. sandjorden og måske for dårlige og for få slanger…? (ikke os der havde anlagt det) Det var som om det bare gik lige ned i sandjorden, samt en vandmåler der kørte med rekordfart…
Måske drypvanding til hver enkelt (pryd)plante i stedet.
Har I overvejet at holde åben have på et tidspunkt? Det ville da være fantastisk at se stedet “live” 🙂
Og i øvrigt et skønt tip med Dahlia også, det skal vi helt klart prøve, nu vi har plads til at opbevare dem.
Jeg kigger videre på jeres blog – tror der er flere tips vi kan bruge på gården.
Igen en stor tak for svar.
Mange hilsner,
Jan 🙂
(kiggede lige på et kort – vi er faktisk ikke såå langt fra hinanden) 🙂
Hej igen Jan 🙂
Når der er tale om prdhave, så ville jeg nok ikke være så begymret for vanding – ville hellere fokusere på at plante tæt, så jorden er dækket.
Og selvfølgelig sørge for topdressing i foråret – og den første sæson, når et nyt bed er anlagt sørg for jorddække. Vi brugt græsafklip. Det formulder i løbet af en sæson. Og holder godt på jorden.
Når først et blomsterbed er anlagt – med flerårige blomster (tænker især stauder) – så kan det fint hente vand i undergrunden. Og med løbende topdressing i foråret, så får i forbedret jorden mere og mere. År for år.
Men første sæson, når der lige er plantet, så skal der vanding til. Indtil planterne har etableret sig og dermed fået et rodnet, som når dybt ned i jorden.
Det er i hvert fald min anbefaling – ville ikke tænke på drybvanding til et blomsterbed med stauder.
I forhold til åbenhave, så er det ikke noget vi har haft i tankerne. Måske det kommer engang, hvem ved – vi er da begyndt at få et par forespørgsler på det. Dermed ikke sagt at vi ikke gerne viser haven frem. Vi har nærmest hvert år mange, som kommer forbi haven og får en kigger… nogle nøjes med at kigge fra haven, andre inviterer sig selv ind i haven…hehe… Ellers kig endelig med her på bloggen. Vi får da delt nærmest alt, som sker her på matriklen… hehe.
Hvor henne har I købt gård? Vi er i en lille by Nymølle – lige udenfor Farum.
Vh. Martin
Hej I to, jeg faldt lige over jeres blog. Det ser spændende ud, alt det I er i gang med.
Vi har også købt en gård i Nordsjælland, som vi overtager til maj. Og der skal laves have på det der lige nu er en stor græsplæne. Har også tænkt os at lave bede ovenpå græsset, i stedet for at fjerne græs.
Er det gået som det skulle med jeres metode? Eller er der noget som I ville gøre anderledes? Mvh. Thor og Jan.
Hej Thor og Jan
Tillykke med det nye hjem – ikke mindst den nye have 🙂
Det er gået helt kanon med anlæg af køkkenhaven. Det er seriøs en MEGA nem måde at undgå at skulle grave alt græsset væk.
Fotos her på bloogen er fra den del af køkkenhaven, som er vores urtehave. Der har vi brugt store sten, som bedkant. Det fungerer fint. Men skulle jeg gøre det om, så havde jeg nok sat stenene i en smule beton. Bare for at stenene ikke flytter sig.
Egentlig ikke fordi det er et STORT problem, men når vi har frost – og det efterfølgende tør – så skal vi lige rundt og sætte et par sten på plads. Lille ting, men når man alligevel har gravet renden, hvor stenene sættes , så havde det været nemt at lægge lidt beton.
De øvrige bede i køkkenhaven er lavet i Lærk, som “kasser” sat ovenpå jorden. Blot 150mm høje. Og det fungerer HELT genialt. De flytter sig ingen steder, når de er fyldt med jord.
Nu ved jeg ikke, hvor stor køkkenhave i vil anlægge. Men husk at påtænk vanding. Havens planter klarer sig fint uden vanding – når planterne er 1 år gamle – de kan blot hente vand i jorden. Ellers skal det være MEGA tørt.
Alt i køkkenhaven har dog behov for vanding. Og det bliver hurtigt til mange timer, som bruges på vanding – medmindre man får det automatiseret.
Vi anlagde køkkenhaven i lidt omvendt rækkefølge. Hele tiden planen med automatisk vanding, men bede kom først. Ganske enkelt så vi kunne komme igang med dyrkning. Og henover en vinter fik vi så gravet slanger ned til automatisk drypvanding i bedene. Det er altså bare genial.
Ikke fordi det var mere besværligt at lave automatisk vanding efterfølgende – bede skulle op først. Men havde jeg vidst, hvor meget tid vi ville bruge på at vande den sommer vi kom igang med køkkenhaven – så havde jeg ventet til automatisk vanding var installeret. Der gik virkelig meget tid med at få planlagt vanding, flyttet vandslange osv osv. Helt tosset.
Men ja. Igen… det afhænger selvfølgelig af størrelsen på ens køkkenhaven. Vi har en temmelig stor køkkenhave – og er efterhånden 80% selvforsynende med grøntsager.
Rigtig meget held og lykke med det nye sted.
Vh. Martin