page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så fik vi brugt de gamle aviser og reklamer

Vi er igang med at etablere et nyt bed i haven – helt præcis en krydderurtehave og køkkenhaven – hvor der tidligere har været græsplæne. Med gamle aviser bekæmpes ukrudt, nemt.

Nyt bed i haven

Vi kan vist snart ikke tale om nyt bed i haven længere. Endnu et bed er vist mere korrekt at sige, trods endnu et bed vel altid er et nyt bed i haven 😉

Vi har i hvert fald etableret vores del af nye bede, allerede.

VI er ved at forvandle hele græsplænen til en stor blomster haven. Haven er temmelig stor, så inden vi er færdig har vi kæmpet med en del græs og ukrudt – før etablering af et nyt bed i haven.

Normalt har vi gravet græs og græstørv væk, for derefter at tilføre kompost. Sådan gør vi dog ikke denne gang. Denne gang skal bedet nemlig hæves 10-15 cm over græsset. Der skal laves et højbed.

Vi har allerede fået lavet kanten af sten.

Læs om bedkant af sten her

Nu er tiden kommet til at få fyldt jord i bedet, så vi kan få plantet til. Planterne gror allerede godt i potter – massevis af krydderurter, som trænger til mere plads.

Nem bekæmpelse af ukrudt

Aviser ukrudt bekæmpelse

Det virker måske temmelig mærkeligt. Nogle vil måske ligefrem sige forkert eller MEGET mærkeligt! Den er dog god nok. Vi dækker bunden af bedet med aviser.

HEY! Og inden nogen begynder at nævne noget med tryksværte, farve osv. Løsningen her er langt bedre end gift – og nu er det normalt at komme pap, papir og avis i ens kompost, så næppe noget problem her.

Lægger et tykt lag aviser i bunden af bedet. De kvæler ukrudtet, da det lukker af for alt lys og forhindre ukrudt og græs at vokse op igennem

Løsningen kan næsten sammenlignes med en ukrudtdug – eller at dække med plastik. Forskellen er blot at aviserne komposteres og forsvunder. Modsat ukrudtdug, som endnu vil ligge her om 20, 30 og 40 år. Nå ja, også vil en ukrudtdug ikke tillade rødder fra vores krydderurter at trænge dybt ned i jorden. Det tillader aviser, når de i løbet af nogle måneder er komposteret væk.

Ovenpå fyldes ny lækker jord. Det er denne nye jord, som planterne i første omgang skal vokse i. Når aviserne er komposteret væk – efter ukrudtet og græsset nedenunder er kvalt væk – så kan krydderurterne føre deres rødder dybere ned i jorden.

nyt bed i haven

Rigtig nem løsning til etablering af et nyt bed i haven – med fokus på at minimere ukrudt fra starten. Fyldte vi blot jord ovenpå græsset, så ville der ikke gå længe førend hele bedet var dækket af ukrudt.

Løsningen med aviser holder naturligvis ikke ukrudtfrø væk fra at lande på jorden, så bedet skal luges i løbet af sæsonen – indtil krydderurterne har dækket bedet. Vi er dog godt fra start og har effektivt mindsket arbejdet med at bekæmpe ukrudt.

Nyt bed i haven til krydderurter

nyt bed i haven

Ganske godt resultat, ik? Nu skal der bare fyldes jord på endnu et bed – magen til. Så skulle vi have RIGTIG god plads til massevis af krydderurter.

Fordelen ved at lave en krydderurtehave er, at de fleste krydderurter – ligesom stauder – kommer igen, år efter år. Krydderurter spiser vi desuden en del af, så det er herligt med rigeligt med krydderurter i haven.

Nu skal der plantes til med krydderuter. Der skal laves hæk af buksbom, så krydderurterne kan få læ. Også skal vi videre med næste etape i anlæg af vores nye køkkenhave – højbede til alle grøntsager.

Første bed i køkkenhaven

asparges bed

Første bed i køkkenhaven er allerede plantet til. Endnu dog uden kant omkring bedet, men corona har gjort det besværligt at få leveret træ. Det er dog bestil og forhåbentlig snart på vej.

Læs om plantning af asparges her

Vildt at det kun er 18 dage siden vi anlagde vores aparges bed. Der er fyldt jord på flere gange siden og asparges planterne vokser, helt tosset – når Toby ikke lige snupper en asparges.

Vær ikke i tvivl! Måske Toby ser ud til at ligge og slappe af foran aspargesbedet. Det gør han ikke. Han ligger og surmuler, over ikke at må spise asparges – eller måske han ligger og holde øje med at de vokser sig store, til at han kan smage igen.

Nyplantede asparges bør dog ikke høstes det første år. Næste forår, så skal der dog HELT SIKKERT smages – og Toby skal også have lov. Først fra 2022 kan vi dog rigtigt begynde at høste i stor stil – og derfra og fremad kan vi høste årligt.

Et aspargesbed i haven er ganske nyttigt. Og virkelig økonomisk, hvis man – ligesom os – er vild med asparges. Asparges er jo egentlig ganske dyre at købe, men et aspargesbed giver igen og igen, år efter år, når det først er anlagt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *