Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til såning af sommerblomster

Nogle sommerblomster bør forspires, men mange sommerblomster kan også fint såes direkte i haven. Det gælder f.eks. mamelukærme, tagetes og blomsterkarse

Såning af mamelukærme

En af de letteste sommerblomster at så direkte i haven er mamelukærme. Frøene spirer nemt. Såning af mamelukærme gøres lettes med en lille rive – blot drys frøene på jorden og riv henover med riven.

Nemmere bliver det ikke, vel?

Dermed er mamelukærme også en GENIAL sommerblomst at så i et bed med mange tulipaner – eller andre forårsblomster og forårsløg.

Vil man gerne have tidligere blomster, så er forspiring indenfor også en mulighed. Læs om forspiring af mamelukærme her.

Imens forårsblomsterne blomstrer af og visner ned, så spirer mamelukærme frem – og inden længe er bedet dækket af grønne blade, som skjuler de visne blade fra tulipaner.

Det er netop sådan vi gør i stensætningen langs hækken. Har tre forskellige tulipaner, som blomstrer forskelligt af hinanden. Inden tulipanerne er bedet dækket af vintergækker. Dermed har vi forårsblomster langs hækken fra midten af februar og indtil slutningen af maj.

tulipan bed tulipanbed tulipaner

De tidlige tulipaner er blomstret af – Spring Emperor. Det samme gælder efterfølgeren, Queensland. Vintergækkerne er også næsten visnet helt væk. Nu blomstrer Queen of Night.

Efter tulipanerne kommer prydløg. På fotoet ovenfo kan det anes, at prydløgene er klar til at springe ud i løbet af nogle uger. Prydløgene blomstrer hele juni. Og fra slut juni vil mamalukærme overtage blomstringen.

Lang blomstring

Jeg sår mamelukærme i stensætningen langt hækken nu og her. Sår igen slut juni, start juli. Dermed vokser nye blomster frem, samtidigt med at de første såede sommerblomster takker af.

Ved at så sommerblomster to gange på sæsonen, så sikrer vi blomster indtil oktober. I løbet af oktober – oftest ved udgange af oktober – så hives alle blomsterne fra mamelukærme op af jorden.

Naturligvis først efter at vi har høstet frø, som kan såes næste sommer.

Med denne kombination af blomster, så har vi blomster langs hækken fra midt februar og indtil midten af oktober. Det er da ikke tosset, for den lille arbejdsindsat det er at så lidt frø to gange på sæsonen – såvel fjerne resterne af sommerblomster i oktober.

Tilføjes kan det, at vi nærmest ikke bruge tid på at luge, da jorden er dækket af blomster hele sæsonen – ukrudtfrø har derfor temmelig svært ved at falde ned på jorden, hvorfra det kan spire frem. En mælkebøtte spirer dog frem hist og her – som graves op.

2 Kommentarer

 1. Jette Idorn
  Jette Idorn 31. marts 2024

  “Det er netop sådan vi gør i stensætningen langt hækken. Har tre forskellige tulipaner, som blomstrer forskelligt af hinanden. Inden tulipanerne er bedet dækket af vintergækker. Dermed har vi forårsblomster langt hækken fra midten af februar og indtil slutningen af maj”.
  Det hedder vel lanGs med hækken? Håber det er ok at skrive, god søndag

  • Rune
   Rune 2. april 2024

   Hej Jette

   Herligt du læser med – og tak for feedback. Det vil jeg da lige få rettet til 🙂

   Skøn dag til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *