page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vigtigst, det er langt sjovere…

Der er MANGE penge at spare på blomster til haven ved at gøre det selv. Billige blomster er dog kun en lille del af glæden. Det er også sjovt at forspire og dyrke sine egne blomster.

Billige blomster til haven

Sommerblomster – både de etårige og de toårige – er nemme at spire frem fra frø. Og der er virkelig mange penge at spare ved at så sommerblomster, modsat at købe sommerblomster hos gartneren.

Det er de flest sikkert, udemærket klar over.

Læs om forspiring af stolt kavaler her

Der er dog også rigtig mange penge at spare på flerårige blomster til haven – blomster såsom stauder o.l. – ved at gøre en del af arbejdet selv. Og det behøver faktisk ikke engang være at så fra frø-

Det kan være temmelig svært at så stauder fra frø. Der er både store krav til frost, varme og plantetid. Slet ikke så nemt, som det er at så sommerblomster fra frø.

Mange stauder kan dog købes, som barrodsplanter. Og trods det ikke er en ligeså stor besparelse, som ved at så fra frø, så er barrodsplanter en god måde at få mange billige blomster til haven.

Haveiris, lupiner, pæoner, akeleje, stokroser er bare nogle af de mange stauder, som kan købes som barrodsplanter — oftest solgt på nettet. Planteskoler sælger helst pottede blomster, som du hurtigt betaler mange penge for.

Barrods Haveiris – mange billige blomster til haven

Har netop fået 18 haveiris hjem. Leveret med posten i en plastikpose. Rødderne ser rigtig fine ud.

Haveiris koster 60-90 kr. hos gartnere.

Så faktisk netop samme haveiris, som jeg lige har købt – “Pure As the snow” – til 79,95 kr. os gartneren i går.

Jeg har kun betalt 20 kr for en enkelt haveiris. Jeg har altså allerede sparet 59,95 kr. Det er da en temmelig god besparelse – og når der skal plantes mange hvide haveiris haven, så bliver det mange penge.

Skal ikke meget regning til, for at vise at min besparelse på 18 haveiris er 1.079,10 kr. Det må siges at være en god løsning for at få billige blomster til haven.

Mest overraskende ved besparelsen er at planten købt hos gartneren også “bare” er en sådan enkelt knold, som vist på fotoet øverst på siden. Nu skal jeg blot potte knoldene op, lade dem vokse til – jeg kunne plante direkte ud i bedet nu, hvis det var. Det har vi allerede gjort tidligere på sæsonen.

Læs om plantning af haveiris her

Disse haveiris skal bruges til et hvidt bed i haven, som vi regner med at anlægge til efteråret. Knoldene skal dog i jorden nu og her, så de kan vokse til – så kan vi senere plante ud i haven.

Plantning af barrods haveiris

billige blomster

Planter de mange knolde i nogle forholdsvis store potter. I løbet af sommeren vil hver knold vokse sig til en temmelig stor plante – så jeg til efteråret har mange billige blomster at kunne plante i haven.

Fylder potten med jord og stikker knolden ned i jorden. Vigtigt at knolden stikker 1/3 over jorden, så solen kan bage på knolden.

billige blomster

Efter plantning af haveiris skal potterne vandes grundigt. Og flyttes til “planteskolen” i haven.

Planteskolen er vores lille område i haven, hvor vi lader alle pottede stauder vokse frem – også her vi har alle de mange georginer, som er ved at spire frem. Præcis ligesom vi har massevis af forspirede sommerblomster, som er klar til at blive plantet ud i haven.

18 haveiris i 18 potter, står side om side i planteskolen med georginer i krukker, som er ved at spire frem.

forspiring planter blomster

Nu skal det dog ikke kun handle om billige blomster. Største fornøjelse ved at lave dette “trick” med at dyrke sine egne planter til haven, fra barrods planter – eller endnu bedre fra frø – er ikke besparelsen, men helt glæden ved at kunne forsyne havens bede med egne planter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *