Tryk "Enter" for at gå til indhold

Iris har sine krav – og besværligheder

Iris er en stor planteslægt med ca 300 arter fordelt over kloden – og derfor med forskellige vækstbetingelser. Nogle iris kræver vand, nogle kræver skygge. Haveiris kræver SOL og TØRKE.

Havebed i fuld sol

I forlængelse af gårdagens blogindlæg om et staudebed i fuld sol. For ikke at sige et kæmpe stort bed med massevis af iris. Ja, så er det vist på sin plads at følge op med et blogindlæg om iris.

Læs om staudebed i fuld sol

De flest vil – formenligt – forbinde Iris med vandplanter.

Iris er i hvert fald en meget udbrud vandplante. Og gror vild i naturen på skrænter til vandhul – og sågar helt ude i vandet i vandløb og søer.

Et staudebed med iris kan derfor virke helt forkert. Den er dog god nok. Iris Germanica er nemlig en haveiris, som elsker sol og tørke. Faktisk skal haveiris have temmelig meget sol for at blomstre, men får den det, så er blomsterne også skønne, gode til buketter og med lang blomstringstid.

Kend din Iris

Iris-slægten består af ca. 300 arter fordelt i Europa, Mellemøsten, Asien og Nordamerika. Altså lande med vidt varierende klima, som har været med til at skabe forskellige – for ikke at sige kræve – forskellige vækstbetingelser for Iris.

Nogle Iris skal stå i vand. Nogle iris skal “bare” have meget vand. Nogle Iris skal stå i skygge. Nogle iris skal stå tørt. Nogle iris skal have frost for at blomstre og andre skal have FULD sol.

Før plantning af Iris er det derfor vigtigt at kende til sorten af den Iris man køber – eller allerede har købt.

Meget forenklet kan iris inddeles i vandiris – hvor der der skal skygge og meget vand til. Og haveiris, hvor der skal sol og tørke til.

Når det kommer til haveiris er især Iris Germanica en udbredt Iris i Danmark – navnet afslører, at den stammer fra vores Naboer i tyskland. Og Iris Germanica har det godt på en solrig plads i haven, hvor det gerne må blive tørt om sommeren. Iris Germanica klarer desuden fint vådt forår og efterår, men skal plantes på en veldrænes jord – knoldene skal ikke stå og soppe i vand.

Se lige nogle flotte farver og smukke blomster. Tre forskellige farver er der plantet i det store, nyanlagte bed i haven. Glæder mig til at se, når de blomstrer til sommer.

Plantning af haveiris

Når det kommer til plantning er haveiris – Iris Germanica – dog anerledes end de fleste andre Iris. Knolden skal nemlig ikke graves helt ned under jorden, men plantes med 1/3 del over jorden.

Haveiris Iris Germanica planting

Nogle steder vil man læse at haveiris er en løgvækst. Det er det nu ikke. Det er en knold.

Plantning af haveiris er ganske nemt. Grav et temmelig dybt hul – rødderne er lange, som det ses på fotoet ovenfor – og skal ned i jorden. Gerne dybt ned i jorden.

Selve knolden skal dog ikke ret langt ned i jorden. 1/3 del af knolden skal stikke ovenover jorden, hvor solen kan stege og branke knolden. Derved stimuleres skud og blomstringen sikres.

Iris plantning sol
Knolden er kun delvist dækket af jord. 1/3 del af knolden stikker over jorden. Det vigtigt!

Køb af haveiris

Når man køber haveiris kan man købe på planteskoler, hvor planterne er plantet i potter med jord – præcis som man normal køber stauder og planter fra planeskoler og havecentre.

Langt billigst er det dog at købe haveiris som knold.

Kan vel sammenlignes med at købe forårsløg, fremfor pottede løg. Præcis ligesom det er langt billigere at købe barrods roser og hækplanter.

Der er mange penge at spare. Oftest langt over 50% besparelse end ved at købe de allerede pottede knolde – og det er præcis samme plante også størrelses mæssigt man får.

Vi har købt vores planter fra Blomsterverden.dk. De har et meget flot udvalg af Iris Germanica.

Generelt har blomsterverden.dk et flot udvalg. Vi har handlet fra dem flere gange.

Alle vores Georginer er fra Blomsterverden, også i Georginer har de et meget flot udvalg.

Vi er virkelig meget tilfreds med at handle hos Blomsterverden.dk. Ikke mindst pga det flotte udvalg af planter. Dertil kommer at levering går hurtigt, og måske vigtigst planter har altid været forsvarligt pakket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *