Fingerbøl – også kaldet digitalis – gror oftest i gamle haver, hvor den sår sig vildt. Måske derfor den for mange er en mormor-plante? Dyrkning af fingerbøl er dog ganske nemt…
Skøn sommerblomst til haven
Fingerbøl er en sommerblomst. En virkelig skøn sommerblomst, som mange desværre undlader at dyrke. Det er syndt!
Måske stauder er nemmere, da de ikke skal såes på ny, hvert år. Sommerblomster har dog mange andre gode egenskaber – ikke mindst i forhold til at tiltrække bier og insekter til haven.
Vil man gerne have mange humlebier og bier til at summe rundt i haven, så er dyrkning af fingerbøl i haven, en VIRKELIG GOD ide! Uden tvivl en af havens mest besøgte planter af humlebier og bier.
Når det kommer til dyrkning af fingerbøl, så skal det dog tilføjes, at fingerbøl er en 2 årig sommerblomst. Det betyder at planten såes om sommeren, for først at blomstre sommeren efter.
Læs om såning af fingerbøl her
Tilføjes skal det også, at 2 årige sommerblomster villigt sår sig selv i haven. Klippes frøstande af efter blomstring, er det “problem” løst – eller man kan blot nyde, at planten helt automatisk kommer igen, år efter år.
Dyrkning af fingerbøl
Vil man igang med dyrkning af fingerbøl, så skal man altså indregne en 12 måneder før blomstring.
Jeg såede en masse fingerbøl, forrige sommer. De spirede hurtigt frem og vinteren igennem har planterne stået i haven – pottet op i hvert deres lille potte, som det ses af fotoet her:
Ganske tarvelige har planterne set ud hele vinteren. Væksten har været gået helt i stå, men bladene har stået fint grønne hele vinteren. Og straks foråret kom og temperaturen steg, så begyndte væksten at tage fart.
Nu er vi i maj og der er endnu lidt tid, føren jeg ønsker at plante ud i havens bed, hvor planterne skal nydes hele juli og august. Derfor skal planterne pottes om, så de får lidt ny næring – og hurtigt kan vokse sig endnu større.
Dyrkning af fingerbøl behøver ikke kræve, at man potter om flere gange. Jeg kunne fint have plantet de forspirede fingerbøl ud i havens bed allerede i efteråret.
Jeg kunne sågar bare have sået frøene direkte i bedet. Det besværliggør dog lugning en del, såvel topdressing af bedet i foråret. Derfor forspirer jeg, prikler om og sidenhen planter ud i bedet.
Jeg foretrækker dog at have sommerblomste i potter, indtil de skal plantes ud – altså indtil jeg ønsker at de skal blomstre i haven. Det skaber en naturlig rotation i havens bede. Ikke mindst skaber fokus på de blomster der blomstrer nu og her.
På fotoet ovenfor med fingerbøl klar til at blive plantet ud, ses også stolt kavaler priklet om i større potter. Det var de forspirede planter, som der tidligere på ugen blev priklet om – læs om dyrkning af stolt kavaler
Der er næppe heller meget plads i bedet, som det er nu og her:
Bedet er dækket af tulipaner, såvel pæoner der er ved at spire frem. Inden længe skifter bedet fra hvidt og grønt, overtil pink og hvidt – det sker når de mange pæoner begynder at blomster. Sidenhen plantet her sommerblomster – både fingerbøl og stolt kavaler, begge i forskellige toner af pink.
Det bliver rigtig godt 🙂