Problemer med at tulipaner ikke blomstrer hvert år? Det kan handle om flere ting – læs med her og få guide til tulipaner i haven.
Blomstrer tulipaner hvert år?
Lad mig først og fremmest sige at ja, tulipaner blomster hvert år.
Alligevel oplever mange mange desværre at deres tulipaner ikke kommer igen. Andre oplever at tulipanerne kommer igen, men ikke blomstrer – næsten endnu mere frustrende.
Indskydes skal lige, i forhold til at der kun vokser blade frem – og ingen blomster. Det er faktisk ikke det oprindelig tulipanløg, som vokser frem. Det er sikkert gået til i løbet af vinteren. Bladene er fra sideløg – altså formede løg – og her er løgene ikke store nok endnu til at blomstre.
Trods tulipaner er meget populære, så er det da uden tvivl de mange udfordringer med at få tulipaner til at blomster igen, som gør at mange vælger ikke at have tulipaner i haven — og nøjes med at nyde tulipaner i buketter.
Det er synd! Trods tulipaner i buketter er skønne, så er tulipaner i haven langt, langt, langt skønnere – og tulipaner i haven holder også længere. Tulipaner blomstrer i haven i 3-4 uger. Tulipaner i en buket holder 5-7 dage.
Tulipaner er dog gaske dyre, så når tulipaner ikke blomstrer hvert år i haven, så forstår jeg udemærket at mange dropper tulipaner i haven.
Derfor dette blogindlæg, for at forsøge at hjælpe til at sikre at tulipaner blomster hvert år i haven. Såvel formere sig og blive til flere og flere og flere tulipaner i haven.
For at få succes med tulipaner i haven – og sikre tulipaner blomster hvert år i haven – så er der 3 vigtige råd.
Sikre tulipaner til haven
Første råd for at sikre tulipaner blomster hvert år i haven er at vælge de sikre tulipaner. Dermed menes at vælge de tulipaner, som bedre klarer vores danske vejr. Såvel vælge de nemme tulipaner.
Til sammenligning kan nævnes træer til haven. De fleste ved at et æbletræ klarer sig nemt i haven herhjemme – æbletræer er sikre at plante. Omvendt er det noget mere risikabelt at plante et citrontræ i haven. Citrontræer holder ned til -10 grader i haven. Og det er minimum træet kan lide. Så for succes med citrontræer i haven, så bør træet beskyttes henovervinteren – eller endnu bedre opbevares i en udestue, drivhus eller lignende. Samme gælder det med tulipaner. Der er de sikre og de mere sarte tulipaner.
De sikre tulipaner til haven er de enkle. Des mere avanceret tulipanen bliver, des mere sart er den også i haven – især papegøjetulipaner er næsten umulige at få til at blomstre igen i haven.
Dermed ikke sagt at papegøjetulipaner ikke vil blomster igen. Papegøjetulipaner – og andre usikre tulipaner – skal blot behandles anderledes. Kort sagt, så skal de graves op, tørres og plantes igen.
Når jeg taler om de sikre tulipaner, så menes tulipaner der ikke behøver opgraves, for at komme igen næste år.
Darwin hybrider er de meget sikre. Ellers kan også nævnes Spring Green, Barcelona, Pink Impression, Aafke, Queen of Night – for bare at nævne nogle få. Der er utroligt mange sikre tulipaner, udover darwin hybrider.
Et godt råd er at gå efter de enkle tulipaner. Des mere avanceres tulipanerne er, des mere krævende og besværlige er de.
De besværlige tulipaner dyrker jeg i krukker. Dermed kan jeg bedre styre pasningen. I havens bede vælger jeg de sikre tulipaner, så jeg er sikker på at havens tulipaner blomstrer hver år. Desuden gør det arbejdet lettere, da jeg ikke årligt skal grave tulipaner i havens bede op – og plante nye tulipaner hvert efterår. Når et bed er færdigt, så er det færdigt. Og skal så vidt muligt passe sig selv.
Læs om tulipaner i krukker her
Skal tulipaner blomstrer hvert år, så sørg for rigtige plantested!
Endnu et godt råd for at sikre at tulipaner blomster hvert år er at plante rigtigt – altså vælge rigtige plantested.
Plantested afhænger som sådan ikke af om der er sol, skygge eller halvskygge.
Vigtigt ved platning af tulipaner i haven er at sikre at jorden tørrer HELT ud henover sommeren. For de fleste vil det betyde et plantested i fuld sol, men under et stor træ er også fint – hvis det er et træ, som suger alt væde fra jorden henover sommeren og dermed sikrer en tør jord i juli og august.
Ved at sikre at jorden tørrer fuldstændigt ud henover sommeren – altså i juli og august – så kopieres til del det, som sker, når vi graver tulipanløg op og ligger til tørring.
I forhold til plantested er det desuden vigtigt at sikre at jorden i efteråret og henover vinteren ikke bliver mudret. Ingen løg bryder sig om at være våd konstant. Succes med tulipaner omkring et vandhul eller sump er derfor næsten umuligt.
Har man lerjord, så bør jorden desuden tilføres sand, for at skabe godt dræn – igen, for at sikre at løgene i efteråret ikke står og sopper i vand. Almindelig havejord er dog intet problem.
Spild ikke energien!
Sidste råd for at sikre at tulipaner blomster hvert år handler om at tulipanerne i haven ikke skal spilde deres energi. Præcis ligesom tricket handler om at sikre store, sunde løg i haven.
Den med at spilde energi er aktuel netop nu og her. Og handler om at fatte saksen og gå havens bede igennem – og fjerne blomsterhovederne. Eller rettere sagt fjerne frøstandene før de skabes. Naturligvis skal blomsterne ikke klippes af, før de er afblomstret.

Det lyder måske attraktivt at tulipaner sætter frø. Frøstandene kan da også være flotte i haven. Løget bruger dog RIGTIG meget energi på at sætte frø – og frøene vil aldrig kunne blive til noget i haven.
Sørg derfor for, at klip alle frøstande væk – straks efter kronbladene er faldet af. Derved sikres at mest mulig energi bibeholdes i løget, hvilket netop er det, som sikrer tulipaner blomster hvert år – altså energien i løget.
Derfor er det også VIGTIGT at man ikke fjerne bladene fra tulipaner, men lader tulipaner visne ned i haven. Når tulipaner visner ned, så føres alt energien tilbage til løget – og det er sådan at næste års blomstring sikres.
Husk derfor også gødning. Ligesom alle andre planter, så skal tulipaner have gødning. Jeg gøder månedligt havens bede – starter midt marts og gøder hver måend, hele vækst sæsonen. Dermed sikrer jeg at både tulipaner, stauder og alle andre planter får tilført næring.
Jeg har nogle pænt store bed med mange forskellige løg, knolde og andet, som blomstrer i både vår, sommer og høst. Hvordan bærer jeg mig ad med at grave mine tulipanløg op uden at forvolde skade på de andre vækster ved stikke i eller træde på dem?
Hej Henrik
Jaeh, det er dilemmaet. Og jeg kan desværre ikke komme med nogen god løsning.
Netop også derfor at vi kun lægger “sikre” tulipaner i vores staudebed. De mere besværlige tulipaner, som skal graves op – dem lægger vi i krukker, potter og jordstykker uden anden beplantning.
Forårsløg i vores etablere bede, dem graver vi ikke op. De får lov at komme igen år efter år, som de nu kommer. Og vi har sørget for at vælge sorter –især dilemma med tulipaner – hvor vi ved at det er forholdvis stabile sorter, som kommer igen og igen.
Vh. Martin