Tryk "Enter" for at gå til indhold

November er plantetid for tulipanløg – vi PROPPER tulipaner i krukker

Vores ubetingede favoritløg er tulipanløg – en skøn forårsbebuder, skøn til buketter og holder længe i haven. Tulipaner i krukker er især en nem måde at dyrke tulipaner på.

Tulipaner i krukker

Vi har vist allerede afsløret, at vi er glade for tulipaner. Virkelig glade for tulipaner.

Vi er især glade for tulipaner i krukker. Først og fremmest er vi glade for tulipaner i krukker, da vi derved kan flytte rundt på vores tulipaner.

Tulipanløg er sandt at sige temmelig kedelig. Og krukker med tulipaner er virkelig kedelige vinteren igennem – nogle forsøger sig måske med at plante oveni krukken, men det har vi ikke så gode erfaringer med. Tulipaner står flottest, hvis de kan gro uforhindret. Og det efterlader en del kedelige blomsterkrukker vinteren igennem.

Ved at plante tulipaner i krukker, så løser vi det problem. Vi stiller ganske enkelt de kedelig krukker et ugeneret sted i haven – og til foråret flytter vi krukkerne med tulipanløg frem.

En anden virkelig god fordel ved tulipaner i krukker er, at når tulipanerne er afblomstret – og krukkerne står kedeligt – så kan vi flytte krukkerne væk igen, og lade bladene viste ned. Når bladene er visnet ned, så tømmer vi blomsterkrukken og ved at der vil være massevis af tulipanløg. Derved forsvinder ingen af vores tulipanløg, men alle bliver samlet sammen, tørret og plantet igen til vinter.

Alt for mange tulipanløg bliver smidt ud. Og endnu flere forrådner i jorden, fordi de ikke graves op og tørres. Det er da enormt synd, det er spild af gode løg og det er spild af penge.

Ved at plante løg i krukker kan man også hurtigt forlænge blomstringstiden. Nogle kalder det løg-lasagne, når man opbygger lag af løg i en krukke. Uanset navnet, så er det en genial måde at forlænge blomstringen og dermed få endnu flere smukke blomster. Lægger man løg i en stor blomsterkrukker, så er den desuden rigelig stor til flere lag af løg.

Bland forskelige forårsløg

Vi foretrækker at have samme type løg i samme krukke. Ikke fordi det gør sortering efter afblomstring lettere, forårsløg kan let kendes fra hinanden. Vi foretrækker forårsløg af samme type i en krukke af den årsag at vi dermed får fjernet de visne blade.

Du kunne f.eks. sagtens lægge vintergæk, hyacinter, påskeliljer og tulipanløg i samme krukke. Tulipanløg neders, derovenpå påskeliljer og derovenpå hyacinter, for at sluppe med vintergæk øverst. Derved kan du lave en krukke med en løg-lasagne af forårsløg, som vil blomstre med vintergækker i slut januar, hvilket erstattes af hyavinter i slut februar, hvilket erstattes af påskeliljer i marts og til slut tulipaner i april-maj måned. Det lyder flot og ganske smart.

Ulempen er dog, at når du kommer til marts, så er krukke fyldt med døde og visne blade fra vintergæk, såvel som mange kedelige blade fra hyacinter. Det er ganske enkelt noget værre rod. Og et stort arbejde for noget, som bare ikke bliver flot.

NEJ! Istedet skal man…

Holde sig til én type forårsløg i samme krukke. Og istedet sættet fous på at sprede blomstringen for denne type forårsløg. Tag nu bare tulipaner, som dette blogindløg handler om. Du kan få tulipaner, som blomstrer i slut marts, april og maj. Så alene tulipanløg kan du inddele i 3 blomstringer – og bruger du det, når du lægger tulipaner i krukker, så kan du have dine krukker med tulipaner til at blomstre i 2 måneder.

OG…

Det er præcis, hvad vi har gjort!

Vi lægger løg i 6 blomsterkrukker. 100 løg i hver krukke. Vi har forlængst bestilt tulipan løg hjem – 6 forskellige sorter, holdt i pink og lilla nuancer.

Vi lægger:

 • Pink Impresion (pink) blomstrer i slut marts
 • Aafke (sart pink) blomstrer i slut marts
 • Negrita (lilla) blomstrer i april
 • Holland Beauty (pink) blomstrer i april
 • Blue Spectra (kraftig lilla) blomstrer i maj
 • Mentor (pink) blomstrer i maj

Så hver af de tre tulipan sæsoner blomstrer med både lilla og pink. Vi deler tulipanløg ligeligt i 6 krukker, med et lille lag jord imellem hvert lag af tulipanløgene.

Et perfekt aften arbejde til en af disse mørke aftener her i november.

Sådan plantes krukkerne til

Først og fremmest er det vigtigt at sikre godt dræn. Lecakugler er en mulighed, men optager meget plads i en blomsterkrukke – og du skal gerne have god dybde i krukken, for at kunne få 3 lag tulipanløg.

Derfor lægges et stykke avis for hullet i bunden, og ovenpå lægges et stykke fra en smadret potte. Derved har vi pludselig vundt 5-7 cm i dybden, ved at droppe lecakugler. Smart ik?

Tulipaner krukker tulipanløg

Derefter fyldes lidt jordt i krukken, også lægges første lag af tulipanløg – nederst i krukken lægges de tulipanløg, som skal blomstre sidst.

Det vil altså sige at første lag tulipanløg består af Blue Spectra og Mentor. Begge blomstre i maj. Løgene lægges blandet, så der fordelt i krukken kommer til at stå både lilla og pink tulipanløg side om side.

Det er ikke så vigtigt, om løgene står op, ligger på siden eller har bunden i vejret – vigtigt er det dog, at løgene ikke skal røre hinanden. Derved mindskes risikoen for svampeangreb, ligesom løgenes mulighed for at vokse større og sætte nye sideløg er bedre.

Opbyg flere lag i samme krukke

Efter første lag løg, hældes 2-3 cm jord på igen – endnu et lag løg lægges i. Og sådan fortsætter man, indtil alle lagene af løg er lagt i krukken. Super nemt, og ganske lige til.

Tulipanløg tulipaner tulipan løg krukker forårsløg

Har man et dejligt skur – eller en garage – så er det at lægge tulipaner i krukker et super fint eftermiddags eller aftensarbejde i disse dage, hvor solen går ned allerede kl. 16:30.

Det tager noget tid, når der skal lægges mange tulipanløg, men det er arbejdet værd. Det bliver fantastisk smukt til foråret. Og vær endelig rundhåndet med tulipanløgene – også trods der på de fleste løgpakker står at man bør plante med 10-20 cm afstand. Det er ærgerligt at overholde de planteafstande, da det slet ikke vil give en overdådig blomstring af tulipaner.

Vi sætter 30-40 løg i hvert lag – 100 løg i hver krukke. Løgene er, som nævnt, lag i 3 lag. Og planen er at sætte 3 krukker sammen, således at vi til foråret virkelig får en STOR klynge af tulipaner at nyde.

Forresten!

Husk at tilpas lagene af tulipaner, så der er til at dække med jord i 3 gange løgets størrelse – passer oftest med 10-12 cm.

Så er det bare at vente indtil foråret. Nu ser krukkerne kedelige ud, som de står blot med jord til kanten. Fra slutningen af februar begynder de først skud af stikke op, så de første tulipaner kan blomstrer til marts.

Indtil da, stilles krukkerne et ugeneret sted – og flyttes frem, når de første skud begynder at komme frem.

Det glæder vi os til!

krukker blomsterkrukker tulipan løg

Apropos forresten…

Så du ikke, hvem der spiste vores tulipaner sidste år – så tjek lige her:

Tulipaner er en lækkerbisken for mange dyr

16 Kommentarer

 1. Jacob
  Jacob 10. juni 2023

  Hej! 🙂

  Efter løgene er afblomstret og mens de står i krukken og visner ned, vander I dem så? Og kan man stille dem ind i et mørkt skur i juni mens de visner ned?

  Bedste hilsner
  Jacob

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 12. juni 2023

   Hej Jacob

   Så længe blande er grønne, så vandes der – det er ret vigtigt. Og samtidigt vigtigt at krukkerne får lys på dette tidspunkt.

   Så snart bladene er begyndt at blive gule, så stopper vanding. Og du kan godt flytte krukkerne ind, hvis det er. Når alt bladmasse er visnet HELT ned, så graves løg op. Og tørres.

   Held og lykke med det. Vh. Martin

 2. Mona Staun
  Mona Staun 18. maj 2023

  Hej Rune og Martin
  Bliver løgene taget op og lagt til tørring, efter de er visnet?
  Jeg har netop bestilt tulipanløg og håber det vil lykkes mig at få dem til at komme år efter år.
  Vi var i Holland for en del år siden, hvor alle de fine løg, vi havde købt, rådnede.
  Nu vil jeg omsider forsøge igen og håbe på bedre held.
  Venlig hilsen
  Mona

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 22. maj 2023

   Hej Mona

   Herligt du læser med … og spændende med de mange nye løg.

   Ja! Vi tager alle løg i krukker op. Krukkerne tømmes i juni måned, når alt bladmasse er visnet ned. Løgene graves frem og lægges til tørring. Tørretid er 4-6 uger. Derefter deles løg og kommes i løgposer, hvor de gemmes tørt og køligt indtil de lægges igen-igen i november.

   Rigtig meget held og lykke med det.

   Vh. Martin

 3. Karin Sofie Fisker
  Karin Sofie Fisker 30. oktober 2022

  Hej Eva. Rigtig dejlig side, jeg har fundet her. 🙂 Jeg har allerede fået svar på mange ting. Når du laver løg lasagne i krukker, skal løgne så være forskudt fra det underliggende lag?
  Skal krukkerne vandes.
  Venlig hilsen Karin

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 31. oktober 2022

   Hej Karin

   Dejligt du læser med – og kan bruge den information vi deler 🙂 Der er dog igen, som hedder Eva her …hehe… Vi hedder Rune og Martin 🙂

   Du behøver ikke tænke over at forskyde løgene – de skal nok selv finde ud af at vokse udenom hinanden. Når du har lagt løgene og dækket med jord, så vand godt igennem. Og stil i tørvejr for regn henover vinteren.

   Når løgenen begynder at spire i foråret, så begynder du at vande igen.

   Held og lykke med det.

   Vh. Martin

   • Karin Sofie Fisker
    Karin Sofie Fisker 31. oktober 2022

    Hej Martin. Undskyld
    Tak for det. Så vil jeg endnu en gang prøve, om jeg kan få held med tulipaner i krukke. Venlig hilsen Karin

    • Rune&Martin
     Rune&Martin 2. november 2022

     Velbekom…

     Rigtig meget held og lykke med det! Og skønt efterår.

     Vh. Martin

     • Karin Sofie Fisker
      Karin Sofie Fisker 4. november 2022

      Tak for det. Venlig hilsen Karin

 4. Hanne
  Hanne 30. juli 2022

  Utroligt inspirerende site I har
  Hvad vil I mene er Max temperatur, som krukkerne med løg kan tåle at stå i over vinteren?
  Jeg frygter, at min kælder er for varm og mit skur for koldt ‍♀️

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 2. august 2022

   Hej Hanne

   Mange tak! Dejligt du kan bruge den information, som vi deler 🙂

   Du skal ENDELIG ikke tænke på for koldt… løgene er HELT LIGEGLADE med kulde.

   Stil hellere kold, end for varmt.

   Løgene skal netop have kulde, for at begynde at spire, når de senere får varme 🙂

   Eneste grund til at stille løg i krukker indenfor, er for at løgene ikke drukner (læs rådner væk) i krukkerne, når frosten forhindrer vand fra at trænge væk. Tulipanløg kan desuden ikke lide at soppe i vand.

   Men for at svare på maks temperatur, så bør løgene stå forholdsvis køligt – hvilket vil sige under 15 grader, men meget gerne under minus henover vinteren.

   Held og lykke med det 🙂

   Vh. Martin

   • Hanne
    Hanne 7. august 2022

    Tusind tak for svar ;-))

 5. Lis vangedal
  Lis vangedal 7. juni 2022

  Tak for god info. Skal jorden udskiftes.Mener at have læst at løgene ikke trives i den samme jord de har blomstret i.
  Venlig hilsen
  Lis Vangedal

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 7. juni 2022

   Hej Lis

   Herligt du læser med 🙂

   Du må ikke bruge jord, hvor der tidligere har været tulipaner i… men du behøve rikek tænkte på god jord til tulipanløg.

   Selv bruger jeg jorden fra krukker med georginer. Men du kan også sagens bruge jord fra en plantesæk eller sådan… Men ikke jord, hvor der tidligere har været tulipaner 🙂

   Held og lykke med det 😉

   vh. Martin

 6. Eva Stokholm
  Eva Stokholm 18. april 2022

  Hej… jeg satte tulipanløg i okt. i store krukket.
  Ca 10 stk i hver krukke. De har stået i vores stald, med halv mørke og halv sol via loftvinduer.Nu er de spiret frem og jeg hr hentet krykkerne ud på terrassen, men der er kun grønne blade i 10-20 cm højde… lidt af en skuffelse med 100 løg henret hjem fra Holland. Hvad har jeg gjort galt?

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 20. april 2022

   Hej Eva

   Lyder spændende – tror mit bedste råd er tålmodighed. Nå ja! Og at du får krukkerne ud i haven. Nu er vejret til det, at løgenen skal ud og have sol og varmen 🙂

   Også er det blot at vente… vi er endnu kun i midten af april. Det er kun de allertidligste tulipaner, som blomstre endnu.

   Sene tulipaner blomstrer først i løbet af maj.

   Kan tilføje, at vi har næsten 200 krukker med tulipaner. Jeg har kun én krukke, hvor der er en tulipan i blomst pt – og kun ÈN tulipan. Den sprang ud igår. Og det er en af de meget tidlige sorter.

   De sene sorter er endnu kun 10 cm høje blade, uden knopper…

   Så umiddelbart lyder det helt normalt. Men blot at krukkerne skal ud og have lys, varme og tålmodighed… så er jeg ganske sikker på at du i løbet af de næste uger vil se pæn vækst – og dernæst at der begynder at komme blomster stængler, som sidenhen vil bære en flot tulipan 🙂

   Held og lykke med det 🙂

   vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *