Tryk "Enter" for at gå til indhold

Billig, nem og ØKONOMISK fordelagtig

I køkkenhaven er plantning af asparges formentligt den mest økonomisk fordelagtige plante. I supermarkedet koster asparges en del. Planten er dog billig. Pasning nem og høst kan gøres de næste 20 år.

Billig anlæg af aspargesbed

Nu handler en køkkenhave ikke kun om pris. Langt fra faktisk.

Den største glæde ved at dyrke sine egne afgrøder er, at det bare smager 100 gange bedre. Det er dog kun en dejlig gevinst, at det har økonomisk gevinst at dyrke sine egne afgrøder.

En stor del grøntsager i køkkenhaven kan dog næppe forsvare sig at dyrke – hvis fokus er prisen. Supermarker kan sælge grøntsager til uhyggeligt billige priser efterhåndende.

Plantning af asparges i køkkenhaven har dog virkelig store økonomisk gevinst. Især hvis man anlægger ens aspargesbed korrekt. Eller rettere sagt vælger barrodsplanter, fremfor pottede asparges.

Udbytte, vækst og hvornår man kan høste er PRÆCIS den samme. Uanset om der vælges barrodsplanter eller pottede asparges planter.

Eneste ulempe ved barrods aspargesplanter – asparges kroner, som de korrekt hedder – er at de skal plantes i løbet af 1 måned i foråret. Perioden til plantning af asparges er fra midt april og indtil midt maj.

Prismæssigt betaler man dog NEMT 90-140 kr for én aspargesplante i en potte. Modsat får man 10 barrods asparges planter for 100-150 kr – altså 10-15 kr. pr. asparges plante.

5 planter bør man, som minimum plante – såfremt man vil have en ordentlig asparges høst.

I forhold til planting af asparges og prisen på asparges planter, så skal det tilføjes at når bedet først er anlagt, så kan man høst de næste 15-20 år. Lidt noget andet end kartofler, ærter, gulerødder og køkkenhavens andre grøntsager, som skal såes på ny hvert år. Og dermed HVERT år koster penge i indkøb af frø.

Anlæg af aspargesbed

Plantning af asparges skal gøres ordentligt fra start. Bedet skal fungere i mange år – og asparges har behov for en lidt speciel planting.

Jeg var igår i haven og forberede til planting af asparges. Planterne er nemlig kommet idag – og nu er det tid til plantning af asparges i det forberedte aspargesbed.

Læs om anlægning af aspargesbed

Plantning af asparges

anlægsning af aspargesbed

Bedet er klar til plantning af asparges. Trods højbedet, som skal indramme aspargesbedet endnu ikke er lavet – men hvad kom først, hønen eller ægget?

Lærketræet til højbedene er bestilt, skulle have været leveret og højbede bygget. Coronavirus har imidlertid skabt forsinkelse. Sådan er det. Vi klarer os. Og højbedet på 20 cm, omkring aspargesbedet, bygges sidenhen – når vi får leveret lærketræet.

Nu er vores barrods asparges planter leveret – asparges kroner, hedder det korrekt, måske fordi planterne minder om kroner? Minder nærmere om KÆMPE edderkopper, for mig.

asparges kroner planter barrods

Rigtig fine planter vi har fået leveret fra planeskolen, Laubergs Plantekskole. Gode kraftige asparges planter, hvilket er vigtigt for hurtigst vækst. Vi har bestilt 20 stk, som passer til vores forberedte bed – 1,5 x 3,4 m.

Planting af asparges skal gøres i 25 cm dybde på en vold. Afstanden imellem aspargesplanterne skal være 40-50 cm. Og 30-40 cm imellem rækkerne.

Sorten hedder Gijnlim. Det er en god solid sort, som giver et højtudbytte fra tidligt på året. I år høster vi ingen planter. Næste år kan vi smage og fra året efter kan vi rigtigt begynde at høste fra april og indtil sankt hans.

Glæder mig allerede. Jeg er virkelig vild med asparges.

Guide til plantning af asparges

Når først forberedelse til ens nye aspargesbed er gjort ordentligt, så er planting af asparges ganske nemt.

Læg asparges kronerne – barrods asparges planteren, om man vil – på voldene i aspargesbedet. Sørg for en afstand imellem planterne på 40-50 cm.

Plantning af asparges

Derefter er det blot at fylde op med 5-7 cm jord, så planterne er helt dækket. Brug gerne en meget sandholdig jord, da asparges foretrækker sandet jord.

Plantning af asparges

Efter grundig vandigt er det blot at vente. Når planterne er spiret frem, så fyldes 3-5 cm jord yderligere på – derfor jordbunken på plastik ved siden af bedet.

Påfyldning af jord, fortsætter indtil der er 25 cm jord ovenover planterne.

Fremadrettet er det blot at luge bedet nænsomt – asparges bryder sig ikke om meget roden i jorden. Også ellers sørge for vand. Nå ja, også høste, høste og høste de næste mange år.

Nemmere bliver det vist ikke at være selvforsynende med grønne asparges, vel?

Hvideaparges er noget mere bøvlede. Her skal planterne nemlig hygges årligt. Det dropper vi og køber de hvideaparges vi skal bruge. Vi er alligevel ikke til friske hvide aparges, så at dyrke hvide asparges for at skulle sylte dem – nej tek! Det bliver for bøvlet!

Tilføjes skal forresten lige….

Fra sankt hans skal ikke høstes mere, men planterne skal have lov at vokse store – bliver ca 1,5 meter høje. Og til den tid skal der lige skabes støtte til planterne – blot en pæl i hvert hjørne af aspargesbedet og en snort omkring hele bedet i både 50 og 100 cm højde.

Ikke meget støtte et aspargesbed behøver, men der skal lige lidt til – blot så planterne ikke vælter og dermed knækker ved roden.

4 Kommentarer

  1. Dorrit roos
    Dorrit roos 18. august 2021

    Mine 3 aspargesplanter er nu over 1 meter. Smukke store kroner… Men…hvad skal jeg stille op med dem? F.eks giver de automatisk grønne asparges næste år?

    • Rune
      Rune 19. august 2021

      Hej Dorit

      Skønt! Så er alt jo, som det skal være 🙂

      Du skal ikke gøre noget nu. Udover at sørge for at de IKKE knækker. Det plejer ikke at være noget problem, men står dine asparges udsat for vinden, så bind dem op.

      Når du kommer til foråret, så klikker du alt væk – ligesom man gør med stauder. Til den tid kan du også fint dække med 5 cm sand – Asparges foretrækker sand at vokse i.

      Når du kommer til marts, så giver du en god omgang kalk. 1 dl pr kvadratmeter plejer at passe.

      Og det er det. Når du kommer til midten af april, så vil du se de første skud dukke frem. Også høster du, når skud er 20-30 cm over jorden.

      HUSK at skær 2 cm nede i jorden, for at undgå råd i roden.

      Og sådan kan du fortsætte med at høste indtil midten af juni, hvor du bør stoppe… og istedet lade skude vokse helt frem. Skud vokser i løbet af sommeren op og bliver til disse store planter du ser nu, og det er vigtigt at planten får lov til det, for at give ny næring ned til kronen i jorden.

      OBS: Er planterne plantet i år, så skal du kun høste sparsomt næste år. Høst, så du tænker du smager – og først høst rigtigt næste år igen.

      Og sådan fortsætter du egentlig år efter år. Og vil i 2 måneder hvert forår kunne høste massevis af asparges. Selv høster jeg 2-3 gange om ugen, hvor der høstes mange asparges. Utroligt, som de planter skyder i foråret.

      Held og lykke med det.

      Mvh. Rune

  2. Peter
    Peter 15. april 2021

    Hej Rune og Martin,

    Tak for det gode indlæg, med plante anvisning til asparges, har dog et spørgsmål vedrørende hvor dybt de skal plantes. Den vold hvorpå der plantes, hvor dybt ligger toppen på den, er det de omtalte 25 cm. Grunden til jeg sørger er at det det viste billede, ser mindre ud

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 16. april 2021

      Hej Peter

      Velbekom. Dejligt du kan bruge guiden. Trods jeg skal beklage forvirringen med foto 🙂 Asparges kronen skal være 25 cm under jorden – så ja, toppen skal være 25 cm UNDER jorden.

      Vi skriver længere oppe i indlægget, at der ovenpå jorden laves et højbed på 20 cm 🙂 Derfor det på fotoet ser ud til at toppen af volden kun er 5 cm under jorden 🙂

      Coronavirus havde dog netop lukket det meste af Danmark ned, da vi fik asparges leveres… lærketræet til højbede var endnu ikke leveret. Derfor kom højbedet først senere 😉

      Rigtig god fornøjelse med det.

      Bedste hilsner, Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *