Tryk "Enter" for at gå til indhold

Når planlægningen ikke helt går, som planlagt…

Anlægning af et aspargesbed kræver en del planlægning. Eller rettere sagt, så kræver det en del forberedelse – især før plantning af asparges.

Anlægning af køkkenhave

Vi er ved at få skabt en rigtig flot køkkenhave. Planen er at alle bede skal laves som højbede.

Højbedene skal bygges af lærketræ, da vi ikke vil bruge trykimprægneret træ i kontakt med vores afgrøder i køkkehaven. Lærketræ er dog ikke sådan lige at få fat i, længere. Byggemarkeder har nærmest aldrig lærketræ, men man skal til små savværker. Og derfra er leveringstid ofte lang. Kun blevt længere efter udbrud af coronavirus.

Planen om at højbede skulle være bygget i løbet af april, er derfor røget sig en tur. Sådan er det. Vi kan sagtens plante vores grøntsager andet sted i haven. Vi har dog en lille udfordring, som skulle løses. Nemlig anlægning af et aspargesbed.

Asparges skal vi naturligvis have i køkkenhaven. Og ligesom køkkenhavens øvrige bede, så skal anlægning af aspargesbed også være i et højbed.

Når tingene ikke går som planlagt

Som ordsproget “en ulykke kommer sjældens alene” siger, så havde vi selvfølgelig bestilt aspargesplanterne med levering midt maj. Anlægning af aspargesbed skal nemlig ske fra slut april og indtil midten af maj.

Da vi bestilte asparges kroner, som aspargesplanter hedder, vidste vi ikke at apri ville blive så fantastisk en måned – i forhold til vejret. Normalt er der jo endnu risiko for nattefrost i april. Derfor bestilte vi med levering til midt maj. Det varme vejr har dog gjort at skal vi have asparges i jorden i år, så skal de i jorden NU – og leverandøren af planterne har været så venlig at skrive, at de kommer i morgen. God service, trods det gav lidt panik… højbedet var ikke lave. Ej heller var bedet klargjort.

Jeg har derfor været igang med at få gravet ud til vores nye aspargesbed her til eftermiddag. Først er målt op, græsset gravet væk og jorden løsnet.

anlægning af aspargesbed

Tror det er det hurtigste anlagte bed i hele haven. Der skulle arbejdes stærkt.

Bemærk forresten den fine stensætning i baggrunden, som Martin har lavet. Det bliver vores kommende krydderurtehave. Måske lidt meget græs nu – ærligt, måske svært at forestille sig det skal blive til en smuk køkkenhave. Tro mig, det bliver rigtig godt! Martin har endnu ikke skuffet i forhold til hans ideer og planer – vejen til målet kan nogle gange været lidt “rodet”. Resultat bliver dog altid godt.

Læs om bede med stenkant til krydderurter her

Jord til anlægning af aspargesbed

sandet jord sandjord

Må vist også hellere kommentere på “jorden” i bedet. Hvis der overhovedet kan være tale om jord? Det er nærmest kun sand.

Køkkenhaven anlægges et sted i haven, hvor der tidligere har været ridebane. En ridebane, som godt nok nu er temmelig overgroet af græs. Vist nogle år siden at den ridebane er plejet ordentligt. Nu bliver det en køkkenhaven.

Det er da også især pga. den sandede jord, at vi vil anlægge højbede. Plus det vil skabe nogle synlige rammer i køkkenhaven. Højbede er desuden nemme at passe og dyrke i. For ikke at glemme den kæmpe store fordel, at jorden IKKE betrædes i et højbed – og dermed sikres løs og lækker jord.

Højbedene fyldes naturligvis med god ny og lækker havejord.

Den sandede jord er dog perfekt til anlægning af aspargesbed. Asparges er nemlig stransplanter og foretrækker en sandholdig jord.

Anlægning af aspargesbed

Vigtigst ved etablering af et aspargesbed er at sørge for at ALT ukrudt er fjernet. Asparges er nemlig følsomme planter, som ikke tåler ret meget lugning. Specielt de først år.

For at et aspargesbed ikke bliver fyldt med ukrudt er fjernelse af alt ukrudt før anlægning af et aspargesbed nødvendigt.

Anlægnings af aspargesbed

Ved at grave græstørv væk, så er vi allerede godt på vej. Desuden er – naturligvis – jorden luget grundigt igennem for rødder og anden ukrudt.

Dernæst er gravet jord væk fra bedet. Asparges kroner skal plantes i 25 cm dybde, hvor jorden løbende igennem første sommer fyldes på.

Nu kommer der et 20 cm højbed ovenpå. Derfor er her ikke gravet 25 cm ned. blot 10 cm.

Jorden er lagt på plastik ved siden af bedet – klar til at blive fyldt ovenpå asparges kronerne. Først med 5 cm, og når planterne skyder frem løbende 5 cm mere og mere, indtil 25 cm jord er ovenpå asparges kronerne.

aspargesbed bed asparges

Dernæst løsnes bunden af aspargesbedet grundigt. Det er lettest med en greb. Jorden skal løsnes i et spadestik duybde, så rødderne fra asparges kronerne kan vokse frit.

Klargøring til plantning af asparges

Sidste del ved klargøring til anlægning af aspargesbed er at der ska lavesl “volde” til asparges kronerne – lidt som at hyppe kartofler.

anlægsning af aspargesbed

Asparges kronerne skal ligge med toppen på volden og rødderne nedover sidenre på “volden”, så rødderne vender nedad i jorden.

Det tog nogle timer her onsdag aften, men nu er vi klar til plantning af asparges kronerne. Når de bliver leveret i morgen. Skal nok komme retur med et bloginglæg om plantning af asparges.

Må forresten hellere tilføje. Bedet er 1,5mx 3,4 m. Der laves 40 cm imellem rækkerne – lidt mindre til kanten. Dermed er der plads til 3 rækkser asparges. Planterne plantes med 50 cm imellem planterne, hvormed der bliver plads til 21 planter i dette bed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *