Tryk "Enter" for at gå til indhold

Puslespil for havefolk og sten-tosser

Det er lidt af et puslespil at få lavet en flot kant af marksten. Med de mange stenprojeker, vi har lavet må vi være eksperter i…

Kant af marksten til urtehaven

Vi er ved at anlægge en større køkkenhave. Indtil denne weekend har projekt mest været på tegnebrættet – ser man bort fra det nye plankehegn omkring køkkenhaven, såvel komposten vi allerede har lavet.

Hvem siger en køkkenhave skal starte med grøntsager? Vi startede med rammerne. Tilføjes skal det så måske også lige, at vi allerede har en køkkenhave – på et styk mark. Nu skal køkkenhaven dog laves “rigtigt“.

Læs om det nye plankehegn her

Læs om hjemmelavet kompost i træ her

Bedene til grøntsager skal laves, som højbede. Træet er bestilt og burde bliver leveret inden længe, så mere om det, på et senere tidspunkt. Nu skal det handle om krydderurtehaven – eller helt præcis kanten omkring bedene til krydderurter. Vi laver en kant af marksten.

Vi har temmelig mange marksten her på Nymølle. Stenene nærmest vælter op ad jorden – flere og flere kommer hele tiden til.

Kun nogle uger siden vi fandt en kæmpe bunke – STORE – sten, som er brugt til trædesten i haven. Læs om trædesten i haven her

Nu skal en del af de mange sten bruges til at lave kant omkring vores bede til krydderurter. Tanken er at skabe er urtehave med inspiration fra klassiske klosterhaver.

Gør det selv kant af marksten om bede

Kant af marksten sten

Vi har efterhåndende arbejdet en del med sten i haven. Marksten i denne størrelse er de små sten vi arbejder med. Tidligere er der lavet stendiger, stensætning, stentrapper o.l.

Vi er da begyndende steneksperter – eller stentosser, om man vil. Der er snart mange sten i haven. Dejligt naturligt element at have i haven.

Trods her er tale om mindre sten, så er puslespillet ikke desto mindre besværligt. Sten er nemlig ikke bare sten. Sten er forskellig, hver og en. Og skal en kant af marksten blive pænt – eller et stendige eller stensætning – så skal stenen lægges, så de passer op imod hinanden. Det er et puslespil.

Værd at gøre sig umage! En kant af marksten er kun flot, hvis den er lavet rigtig – ellers er det blot en række sten, som ligger side om side. Og det ser forkert ud.

Først måles ud til bedene. Dernæst graves en rende, hvor vi skal lave vores kant af marksten. Også begynder puslespillet. Start i et hjørne, hvor der lægges en sten med “vinkel”. Udfra stenden arbejdes i lige linje langs udspændte rettesnorere. Sørg konstant for finde den helt rigtige sten, som “passer” i hak med den foregående. Og kontroller konstant at det hele står i vatter.

urtehave krydderurter kant marksten sten

Måske ikke til at forstå, hvordan den kommende urtehave skal være – udfra fotoet ovenfor. Uden at prale, så kan de rette linjer dog tydeligt aflæses. Og det er VIGTIGT, når der laves kant af marksten.

Nu arbejdes her i firkanter. Skulle der laves en snoet sti eller kant af marksten, så er linjerne ikke desto mindre vigtige.

Nogle vil måske studse over at vi ikke bruger – eller nævner – sand eller grus, til at lægge stenene i. Det kan man gøre, men det er vores erfaring at det ikke er nødvendigt for en kant af marksten. Det ville være noget andet med en sti af sten.

kant af marksten sten

Kanten af sten på ovenstående billede er lavet for 3 år siden. Holder endnu og dengang blev heller ikke brugt sand.

Urtehave på Nymølle

Skal nok vende retur med yderligere fotos og information om vores urtehave, såvel vores køkkenhaven. Nu er vi i hvert fald igang. Søndag nåede vi den første del af bedene til krydderuter. Der skal laves en del mere kant af marksten. Dernæst skal græsset i bedene dækkes med avis og fyldes med jord – også er vi klar til at plante krydderurter.

Nå ja! Også skal der laves en masse højbede til krydderurter – og på sigt skal her også bygges et drivhus, et skur og inden vi er færdige, sikkert en masse mere.

Dejligt at have nok at gå igang med.

Nu vi taler sten, så skal I også lige se vores flotte stensætning til hækken. Stensætningen er 25 meter lang. Bygges med trillebør, sækkevogn og muskler.

Stensætning marksten

Ovenpå er plantet en bøgehæk og lavet et bed til blomster langs hækken – vintergækkerne er afblomstret. Om lidt er her dækket med tulipaner. Det bliver smukt.

Weekenden på Nymølle

Trods en stor del af tiden i weekenden er gået med at nyde forårsvejret i haven – især gået nogle timer med projekt urtehave – så mange timer også brugt i stalden. Vi fik jo nemlig lam fredag. Og de er noget så nuttede. Slet ikke til at stå for.

Jeg er også lige nødt til at dele en sød hilsen fra en nabo – i anledning af de nye lam.

får lam

Et kryds-og-bolle spil med får, til terassen. Og et hjemmelavet dekopage kort. Skønt med gode naboer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *