Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så er vi igang…

Endelig er vi igang med montering af beklædning på vores plankehegn – det bliver lodret 1 på 2 beklædning. Det bliver GODT!

Vaterpas’et er ens ven

Ved opsætning af plankehegn, så er et vaterpas ens bedste ven. Det gælder uanset om det er 1 på 2 beklædning eller en anden type lodret beklædning.

Glem ALT om afstandsklodser! Risikoen for at beklædningen “vælter” på hegnet – altså bliver skæv – er kæmpe stor.

Hvert enkelt bræt skal sættes i vater med vaterpas. I bund og grund skal forrige eller næste bræt slet ikke bruges til opsætning af de enkelte hegnsbrædder.

For letteste opsætning af beklædning på hegn, så start med at læg et bræt på jorden. Få brættet lagt i vater – igen ved hjælp af vaterpas. Dernæst laves en blyantstreg for én side af første bræt. Der måles ud til næste bræt (afstanden er mellemrum+brætbredde – læs om beregning afstand her).

Faktisk kan der sagtens måles ud til alle brædder nu og her. Hvert bræt placeres med kant mod blyantstregen, og sættes i vater ved brug af vaterpas.

Brættet på jorden – som er lagt i vater – gør det langt nemmere at få stilles brædderne i vater hurtigt. Naturligvis forudsat at bræddet er savet lige over på den ende, hvor det står på brættet på jorden.

Med en skruetvinge fæstes brættet, hvorefter brættet skrues fast.

Hvorvidt alle inderste brædder monteres før det ydre bræt monteres, så man får en 1 på 2 beklædning, er op til en selv. Et godt råd er dog at montere inderste bræt i længden af bræddet på jorden og montere det ydre bræt – førend bræddet på jorden flyttes.

1 på 2 beklædning
Bemærk bræddet på jorden ved vaterpas – det hjælper til lettere at få de lodrette brædder i vater.

Lodret 1 på 2 beklædning til plankehegn

Der findes et utal af beklædningsmønstre og beklædningstyper til et plankehegn. Personligt er jeg gladest for lodret beklædning. Jeg synes at det giver det mest “rolige” hegn at kigge på – hvorimod vandret beklædning godt kan få øjnene til at følge hegnet i længden.

Vandret beklædning kan desuden hurtigt få hegnet til at virke enormt langt. Meget længere end det egentlig er.

Rune har det heldigvis på samme måde – eller også føjer han mig blot her. I hvert fald bliver vores plankehegn med lodret beklædning. Og som allerede nævnt tidligere med 1 på 2 beklædning, som skaber et fuldstændigt tæt hegn. Dermed får vi afskærmet for lyd, såvel som afskærme fuldstændigt for kig ind i haven.

hegn opsætning plankehegn

Opsætning af 1 på 2 beklædning

Hegnet bliver 3 meter højt på en del af hegnet 65 meter. Størstedelen bliver dog 2,4 m. Det er et højt hegn, hvorfor stabilitet af hegnet er nødvendigt – såvel som ordentlig opsætning af hegnet.

Stabilitet handler først og fremmest om stolperne. Stolperne er sat i 90-110 cm dybde.

Læs om opsætning af stolper til hegn her

Stolperne er sat med 150 cm mellemrum. Imellem stolperne er monteres lægter med 70 cm mellemrum. Lægterne er monteret med vinkelbeslag, som hjælper til afstivning af hegnet. Beklædningen hjælper yderligere til afstivning af hegnet.

hegn opsætning montering

Ved montering af 1 på 2 beklædning til hegn, så tænkes i første omgang ikke på højden. Der tænkes kun på at hvert enkelt bræt står i vater – ligesom der sikres en afstand på 4-5 cm mod jorden, hvilket sikres med bræt på jorden lagt i vater.

For at få en flot afslutning på hegnet i toppen, som naturligvis også skal være i vater, saves rundt langs hele toppen af plankehegnet. Dette gøres, når hegnet er bygget helt færdigt. Der er noget tid endnu.

Lørdag og søndag er vi kommet godt igang. Nået 1/4 del af de 831 hegnsbrædder. Startet er vi med de længste brædder, så de sidste 3/4 dele skulle gå noget hurtigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *