Tryk "Enter" for at gå til indhold

Stærke stolper uden at støbe dem fast

Det er ikke nødvendigt at støbe stolper til hegn fast – faktiskt er det oftest bedre at lade værre, når blot stolperne opsættes korrekt…

Opsætning af plankehegn

Vi er ved at lave et plankehegn, som skal give læ og fungere som afgrænsning til vores køkkenhave.

Vi er allerede godt igang med projektet. Stolper til hegn er kommet hjem.

Vi bruger trykimprægnerede 10×10 cm kvadratiske stolper – i høvlet udgave, så vi dermed har lettere ved at få hegnet i vatter, kontra om vi havde brugt ru stolper.

Vi har også allerede været igang med at måle op til hegnet. Der er afmærke med snor til stolperne. Og vi har allerede fået boret bullerne i jorden, til stolperne.

Læs om opsætning af hegn her

På ovenståen link – et tidligere blogindlæg – kan også læses om korrekt udgravning til stolper til hegn. Desuden kommer vi med gode råd til at lette boring af hullerne til stolperne.

Med hulleren færdige, så er vi klar til at få sat stolperne i huller. Det gik ganske nemt.

Det er blot at dumpe pælene ned i hullerne. Straks værre er det efterfølgende at få stolperne sat i vatter – det kræver lidt snilde. Og det er desuden nu, at stolperne skal sikres lige i forhold til hinanden – ellers bliver hegnet skævt.

Med en snor trukket fra hver af ende pælene, så justeres de enkelte pæle ind i forhold til snoren – og sættes i vatter. Vigtigst er det at pælene står i vatter i forhold hinanden – om de tilter hen til hinanden er ikke så afgørende, det er rent kosmetisk.

Opsætning af stolper til hegn

stolper til hegn

Stolperne sættes i lod ved brug af vatterpas. Når pælene er sat i lod – eller vat, om man vil – så fastholdes pælene på deres plads. Dette gøres lettest med et par brædder og et par skruetvinge. Dermed kan man i ro og mag gå og fylde hullet.

For at sikre pælene står i lod – i forhold til hinanden, så hegnet ikke tilter til den ene eller anden side – så staret med at få alle pæle sat i lod. Hold pælene på plads med lidt store sten – i mangel af nok skruetvinge. Og få pælene sat i rette afstand til udspændte snor.

Det kræver lidt arbejde frem og tilbage. Et hul eller to skal måske graves lidt ud, for at sikre at pælene står helt lige i forhold til hinanden. Det er dog virkelig værd at være ombyggelig nu!

Når før først hullet er fyldt med jord, så er det ikke sådan lige at flytte pælene igen. Og står pælene skævt – forskudt – i forhold til hinanden, så er det langt svære at montere beklædning på stolperne.

Stærke stolper til hegn uden brug af beton

Mange vil måske begynde at støbe stolper til hegn fast i jorden. Det er dog slet ikke nødvendigt.

Kun nødvendigt, hvis beklædning skal monteres hurtigt. Har man tid at vente indtil jorden har sat sig omkring pælene, så får man et langt stærkere resultat uden beton. Desuden billgere, da man ikke skal købe beton.

Ved ikke at bruge beton til at fastgøre stolperne, så kan træet også langt bedre give sig – og det skal træ helst. Så har træ det bedst. Og er mindre tilbøjelig til at knække.

For at få stærke stilper til hegn uden brug af beton, så er det dog nødvendigt at hullerne til stolperne er boret med pælebor. Er huller gravet og hullet omkring stolperne derfor stort, så skal der støbes. Ved at bore huller til stolperne, så bibeholdes styrken i jorden omkring stolpen. Og dermed bliver selv opsætning af stolpen vældig stærk.

For at sikre ekstra stærke stolper, så er det desuden en god ide at vande stolperne fast. Lyder måske tosset, men det virker! Start med at smid store sten og grund i bunden af hullet omkring stolpen. Fyld efter med jord op til 20-30 cm. Vand det hele godt.

stolper til hegn

Dermed skyldes jord og sand ud i alle sprækker og revner i hullet. Stamp efterfølgende jorden omkring stolpen med en pæl, så jorden bliver helt kompakt. Fyldt endnu 20-30 cm jord i. Vand igen. Og stamp igen jorden. Sådan fortsættes indtil hullet er helt fyldt.

Slut af med at jorden raver lidt omkring pælet. Stamp det faldt omkring pælen og giv endnu en portion vand. I løbet af de næste dage vil jorden omkring pælen sætte sig og pæle stå solidt fast.

Nu kan lægter monteres imellem stolperne, hvorpå beklædning senere kan monteres.

Vendt dog gerne 1 måned – eller endnu hellere 2-3 måneder, eller længere – før beklædning monteres. Stolperne skal gerne have været udsat for en del regn, som trykker jorden omkring stolperne mere og mere hård. Således at jorden omkring stolperne sætter sig bedre og bede omkring stolperne – så stolperne står super godt i jorden, før beklædning monteres.

2 Kommentarer

  1. Klaus
    Klaus 23. februar 2024

    Undskyld men tag lige og ret en gentagen fejl. I stolpe artikelken…. Det hedder de er eller skal være i ” lod” vatter er = vandret.
    Fin inspiration til fremgangs måde.

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 28. februar 2024

      Hej Klaus

      Herligt ud læser med – og super du kan bruge den information vi deler 🙂

      Også tak for feedback på vores formulering. Kan sagtens være, at du har ret. Lyder rigtig nok. Tænker dog at de fleste, som læser med forstår.

      Og nu vendte jeg det lige med far, som ville formulere ligesom mig 🙂 Atlså at noget er i vatter, når vatterpas melder “korrekt” 🙂 Måske en jydeting – jeg er trods alt fra vestjylland oprindelige.

      Rigtig skøn onsdag.

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *