Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst af ferskner fra haven

Elsker ferskner! Og vi har da også ferskentræ på Nymølle – trods mange ikke tror de kan gro i Danmark. Det kan de sagtens. Ganske nemt, blot man planter korrekt….

Succes med ferskentræ i Danmark

Vi var på ingen måde i tvivl om, at der skulle plantes en masse frugttræer i haven, da vi for lidt over 2 år siden overtog Nymølle.

Helt præcis skulle der anlægges en stor frugthave. Vi overtog Nymølle maj 2017. Allerede før vi overtog vidste vi, hvor frugthaven skulle være. På en mark med udsigt fra huset og indkørslen.

Inspirationen er hentet fra en ferie i Harzen, hvor frugttræer udgør hele skove. Fantastisk smukt. Skønt for bier og insekter. Naturligvis også skønt for os, som kan nyde frugterne.
Læs om ferien til harzen her

Allerede inden vi overtog Nymølle, så var planlægning af frugthaven igang. Vi har nøje udvalgt hvert enkelt træ – og fundet en avler, som dyrker på vildstamme. Vi drømmer nemlig om kæmpe store frugttræer, på sigt. Det kommer selvfølgelig til at tage nogle år, men altid godt at have noget at se frem til.

Frugthaven er hovedsageligt plantet til med æbler, blomme, kirsebær og pærer. Altså de klassiske frugter, som alle ved gror godt i Danmark. Vi har dog også ferskentræ, nektarintræ og abrikostræ.

Mange vil måske ikke tro, at vi kan få succes med tre sidst nævnte træer i Danmark. Endnu mindre på friland i Danmark. Det er dog en stor misforståelse! Og vores træer taler vist deres eget sprog.

Træerne blev alle plantet i november 2017. Første år fik vi ingen frugt – altså sommeren 2018. Det helt normalt for nyplantede frugttræer. Nu har vi dog netop høstet sidste fersken. Tre ferskner er det blevet til på vores ferskentræ. Super lækre!

Kan lige tilføje, at det blev til en enkelt nektarin i år. Abrikoser har vi ingen fået af endnu, men det vist også normalt. Tager nogle år før abrikoser sætter frugt. Træerne har det dog begge godt, ligesom vores ferskentræ.

Sådan får man ferskner i Danmark

Det første, som er nødvendigt, for at få succes med et ferskentræ på friland i Danmark, det er at glemme ideen om at træet skal plantes opad en sydvendt mur.

Det er en KÆMPE fejl at plante abrikostræ, nektarintræ og ferskentræ opad en mur! Måske det gælder, hvis dyrkning sker i et drivhus – alle tre træer bliver dog temmelig store, så er ikke sådan lige at have i et drivhus. I hvert fald ikke uden, at det hurtigt overtager hele drivhuset.

Blot for lige at tilføje, så skal figentræer netop plantes opad en sydvendt mur.

Problemet med at plante et ferskentræ opad en sydvendt mur – og ligeledes abrikostræ og nektarintræ – er, at det er træer, som blomstrer tidligt.

Straks der kommer sol og rette varme, så skynder træerne sig at sætte blomst. Det sker vældig tidligt på en sydvendt mur. Alt for tidligt, til at vi i Danmark er fri for risikoen for nattefrost.

Kommer der nattefrost efter blomstring, så falder alle blomster af. Dermed er sommerens høst ødelagt.

For at få succes med eksotiske træer såsom fersken, nektarin og abrikos på friland i Danmark, så handler det altså om at forhale blomstringen. Dette gøres nemt ved at plante træet frit i haven.

Dog alligevel helst på en beskyttet plads for vind. Vind kan træerne ikke lide. Specielt ikke et ferskentræ. Så plant i læ, specielt for vestenvind.

Det er egentlig det. Mere avanceret er det ikke at få succes med abrikos, fersken og nektarin i Danmark. For at sikre bedre succes, så væld desuden træer, som er testet i Danmark – og alllerede har vist succes i Danmark.

Ferskentræ friland dyrkning danmark

Godt ferskentræ til haven

Vi har plantet Avalon og Frost, som begge er gode ferskentræer til haven. Af abrikos har vi plantet hargrand – husker ikke helt navnet på fersken. Men kan nok findes på nettet.

ferskentræ

Husk desuden at fugle er vilde med frugten, så for at have frugten for dig selv, så er det nødvendigt med net over – præcis ligesom det gælder for kirsebær. Ellers snupper fuglene alt frugten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *