Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sådan valgte vi en frugthave

Frugthave, frugtplantage, frugtlund – kært barn har mange navne. Ens er fokus på frugt. Mange frugter. Vores beslutning om at anlægge en frugthave kom fra blomsterne.

Anlæg af frugthave med plantning af mange frugttræer

Vi elsker frugt. Og hvad er skønnere end friskplukket frugt direkte fra træet? Og hvad kan vække barndomsminder bedre end blommer og kirsebær i tusindvis, når træerne bugner med frugt? Og hvad kan bringe sommer og sol ind i vintermånederne, bedre end æblekage og frugtgrød?

Frugttræer kræver desuden nærmest igen vedligeholdelse, leverer frisk frugt år efter år – og et frugttræ koster ikke alverden i anskaffelse.

Okay! Der er virkelig mange argumenter for at plante ét frugttræ.

Og… Rigtig mange gode argumenter for at plante flere frugtræer. En hel have, lund eller plantage fyldt med frugttræer.

Vores beslutning om at anlægge en frugthave på Nymølle kom dog helt andet sted fra. Nærmere betegnet Harzen i tyskland.

Hvad har Harzen med en frugthave at gøre?

Nu tænker du måske, at du ikke lige ved hvad Harzen har med en frugthave at gøre. Måske du bedre forbinder Harzen med pensionistferie, folkeferie og sådan.

Og det er nu heller ikke helt forkert!

Harzen er et flittigt besøgt feriemål for mange pensionister. Harzen ligger i tyskland, kun få timers kørsel fra den danske grænse. Harzen byder på spændende historie, charmerende byer og gamle bindingsværksbyer.

Korrekt! Det lyder meget pensionist-agtigt. Harzen ligger dog også i bjergene med masser af skov, snoede veje og høje udsigtspunkter. Og et fantastisk område for gåture og vandreture i naturen.

Harzen ferie påske

Påskeferie i Harzen, Tyskland

Ærlig! Vi var lidt sent ude med planlægning af årets påskeferie. De sidste måneder har været temmelig meget booket med salg af lejlighed og købet af vores nye gård, Nymølle.

Vi vidste jo heller ikke helt, hvornår vi overtog Nymølle. Og vi var nu ikke rejs afsted, hvis vi lige var flyttet ind.

Så istedet for at betale overpriser for flybilletter, så tog vi færgen til Tyskland og satte GPS’en i retning mod Harzen, hvor vi have booket et fint lille hotel.

Lad det hurtigt blive indskudt. Det er bestemt ikke sidste gang, at vi besøger Harzen. Måske salgsmaterialet lyder som et perfekt feriemål for pensionister og ældre mennesker – så er Harzen fantastisk!

vandretur bjergvandring harzen
Feriefoto fra bjergvandring i Harzen – sikke en skøn natur!

Vi havde en utroligt god påskeferie!

Vi fik slappet af. Spist masser af lækker mad. Vandret nogle skønne ture i naturen.

Og…

Vi oplevede utroligt mange små og store frugthaver stå dækket i blomster. Det lignede nærmest hvide skyer, som var faldet ned på jorden – helt fantastisk syn! Især, når man bevæger sig rundt i et bjerglandskab og i det fjerne ser disse store plamager af hvidt.

Så kan det godt være, at kirsebærtræerne herhjemme får alt opmærksomheden, når de blomster. Men frugttræer er mindst ligeså smukke, når de blomster. Især, når de står tæt i hele skove af træer med hvide blomster.

Nedenstående fotos af de blomstrende æbletræer er fra vores ferie i Harzen. Fotograferet i solnedgang. Svært at retfærdiggøre det smukke i et blomstrende frugttræ med et foto. Ikke desto mindre, så skal vi klart have anlagt en frugthave med masser af frugtræer.

Harzen frugttræer ferie frugthave
blomstrende frugttræer frugthave

Kun den halve sandhed

Før vi besøgte Harzen vidste vi godt, at vi ville plante nogle flere frugttræer. Der er allerede 3 store smukke gamle frugtræer, men vores have er stor og der er rigeligt plads til flere frugttræer.

Så at påstå at Harzen besluttede at vi skulle have en frugthave. Det er ikke helt sandt.

Harzen og oplevelsen af at se frugttræerne blomster samtidigt i disse store frugthaver med 20-30 store frugtræer samlet ét sted. Det gjorde udfaldet for, at vi selvfølgelig skal have en mark plantet til med frugttræer.

Vi ved også lige præcis, hvilken mark vores kommende frugthave skal placeres på. En mark langs indkørslen til gården, tæt ved huset. Den ligger ideelt i forhold til at frugttræerne vil være beskyttet mod vestenvind og nordenvind, samtidigt med at intet blokerer solen – så vi kan give træerne de bedste vilkår til at sætte masser af moden frugt.

Udfordringen med den valgte mark er dog, at der har gået heste på marken i mange år. Jorden er derfor godt stampet, såvel som at jorden ikke har været tilført næring eller gødning – udover i store koncentrationer fra hestene. Kort sagt ikke den bedste cocktail for en god jord.

Et af sommerens store projekter bliver derfor at få forvandlet jorden til næringsrig plantejord – så vi forhåbentlig til efteråret kan plante frugtræer.

Meget mere om projekt frugthave senere…

4 Kommentarer

 1. Gerda
  Gerda 18. juni 2017

  Harzen er fantastisk! Været der på vandretur mange gange. Dog aldrig set æbletræerne i blomst, Plejer at være der om efteråret.

  Held og lykke med æblehaven.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 21. juni 2017

   Mange tak 😀 Og ja, Harzen er fantastisk!

   Du må besøge Harzen i foråret… det var SÅ flot med alle de blomstrende æbletræer!

 2. Bente
  Bente 21. april 2017

  Lyder til at have været en perfekt påskeferie til jer, før I skal flytte.

  Spændt på at se mere fra jeres nye hjem.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 21. april 2017

   Det var det! En helt perfekt påskeferie 😀

   Vores første ferie i Harzen – der kommer vi gerne retur til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *