Tryk "Enter" for at gå til indhold

Imens vi venter…

Urban farming. Storby landbrug. Eller måske mere præcis bare utålmodighed, før vi overtager vores nye hjem…. Vi er begyndt at holde bier.

Martin Ferie SpanienMartin her! Og her kommer mit første private indlæg.

Jeg synes egentlig, at jeg altid har været god til at lade mig inspirere af naturen. Og altid har taget enormt mange fotos af haver og gemt fotos af smarte løsninger til haven, som jeg tænker jeg måske engang vil gøre brug af. Så er jeg virkelig blevet ekstra meget opmærksom, siden vi har skrevet under på købskontrakten.

Gåtur i Søndermarken

Et godt eksempel på at være ekstra opmærksom på naturen er en gåtur i Søndermarken, forrige uge.

Jeg har gået mange ture i Søndermarken og Frederiksberghave, som ligger nærmest klods opad Søndermarken. Jeg har dog aldrig tænkt nærmere over de enormt flotte stendiger, som omkranser Søndermarken.

Og jeg er vild med stendiger! Og der er temmelig mange – temmelige store – marksten, som bare ligger rundt omkring på gården. Måske de skulle indtænkes i haven, som et stendige.

Ideen er født.

Der kommer sikkert mange flere ideer, før vi overtager vores nye hjem, gården Nymølle, 1. maj.

Og det er nok en temmelig god ide, lige at flytte ind og opleve, hvad der er i haven – men helt sikkert er det, vi har et stort havearbejde foran os. De tidligere ejere har ladet haven gro temmeligt meget til.

Desuden fornærmer jeg næppe nogen ved at sige, at de tidligere ejere ikke var videre have interesserede – men netop var heste interesserede. Der er derfor ikke gjort ret meget ved haven.
Det glæder vi os til at komme igang med. Og et stendige, kunne der nok godt blive plads til.

Biavler kursus

Biskole Biavler Biudstyr

Rune og jeg er samtidigt startet på et kursus i hold af bier. Eller mere præcis biskole. Vi er nemlig helt sikre på, at skulle have bier.

Personligt, så siger bierne mig egentlig temmelig lidt. Jeg er interesseret i honningen.

Og ærligt talt, så tænker jeg at bier er et stort arbejde for de par glas honning jeg bruger årligt.

Sådan var det i hvert fald før vi begyndte på biavler kurset. Og der var heller ingen tvivl om, at bier, biavl og produktion af honning er Runes helt store passion – sammenlignet med mig, før biavler kurset.

Hvorfor Rune ønsker sig bier, det må han næsten hellere selv fortælle i et senere indlæg.

For mit vedkommende var jeg solgt efter første aften på kurset i biavl.

Vores lærer, eller som det så fint hedder “mentor i biavl” startede nemlig kurset meget flot ud, med at fortælle om årsagen til at holde bier.

Nu husker jeg det ikke ordret, men noget i stil med, at de fleste tænker honning, når de hører ordet bier. Andre tænker måske på bistik.

Men bier er meget mere end honning. Bier laver propolis, som bruges i medicin. Propolis er nemlig meget anti-inflammatorisk.

Desuden producerer bier voks, som bruges til lys og meget andet.

Vigtigst, som de fleste glemmer, så sørger bierne for bestøvning. Bier de absolut bedste insekt til at bestøve blomster. Blomster, som senere kan blive til frugter, grøntsager – eller blot endnu flere smukke blomster.

Uden bestøvning, så kunne vi ikke leve. Præcis, ligesom vi ikke kan leve uden sollys.

For mig, temmelig sigende for, hvorfor vi på Nymølle naturligvis skal have bier.

Jeg ønsker nemlig de absolut bedste vilkår for mine blomster, grøntsager og frugter.

Så er honning, propolis og voks blot bonus produkter – eller bi-produkter, hvis du forstår sådan en lille bi-joke 🙂

Bestøvning i tal – derfor er bierne vigtige!

Undersøgelser har vist at bestøvning med bier ikke alene giver højere udbytte, men også forbedre resultatet.

For solbær og ribs gælder det at, fjernes bierne, så giver planten kun 30% af sit normalte udbytte. Bestøvning med bier øger altså udbyttet med 70%. VILDT

For jordbær gælder det at mangel på bestøvning fra bier halverer udbyttet.

Og for noget så almindeligt, som bønner har forsøg vist at bestøvning med bier giver 25% højere udbytte af bønner.

Mange frugtræer er idag selvbestøvende, men alligevel kan en bi hjælpe. Et selvbestøvende æbletræ sætter fint æbler, men med biernes hjælp vil et æbletræ give 20% større udbytte.

Få flere tal om bier og bestøvning her

Bier fremfor gift og sprøjtemidler

Nu er det ikke fordi at jeg skal flytte på landet og til at starte en eller anden stor produktion – eller har noget mål om selvforsyning. Jeg er dog heller ikke interesseret i at bruge gift og sprøjtemidler.

Det er dog alment kendt, at fugle elsker kirsebær. Præcis ligesom det er normalt med orm i æbler. Og diverse plantesygdomme er nemmere at værne sig imod med gift og sprøjtemidler.

MEN! Man kunne jo også bare få bier. Dermed øge sit udbytte også lade fuglene blive mætte også. Lade fuglen – og andre dyr – få grimme æbler.

Så for mig at se, trods jeg ikke var videre interesseret i bier, så er bierne en af mange løsninger for at sikre et udbytte fra mine kommende frugttræer, bærbuske og grøntsager – uden brug af gift og sprøjtemidler.

Vi har fået bier

Og det er så ikke helt korrekt. Vi skal have bier. Vi har fået bistade.

Egentligt er det Rune, som har fået bistade. 2 stk. trugstader, for at være helt præcis.

Nu er vi jo igang med kurset i biavl. Vi er enige om at vi gerne vil have bier. Og Rune har fødselsdag her i april måned, så hvad er mere oplagt end at forære Rune 2 bistader.

HURRA for Rune!
– Og tak til Runes forældre for at gemme bistaderne, indtil han fik dem. Og indtil vi rent praktisk har plads til sådan to trugstader.

Er de ikke flotte?

Trugstade bistade bier
Foto af vores nye trugstader – stående i en lade, hos Runes forældre.

Følg vores liv med bier

Næste trin er at få trugstaderne til Nymølle, når vi overtager 1. maj. Derefter skal de males – også skal bifamilierne flytte ind.

Vil du følge vores liv med bier, så sørg for at komme retur og tjek vores blog Nymolle1900.dk – vi kommer helt sikkert til at fortælle meget mere om vores bier, trugstader, produktion af honning og avl af bier her på bloggen.

Læs alle vores blogindlæg om bier her

2 Kommentarer

 1. Astrid
  Astrid 10. maj 2017

  Flot gave!

  Kommer nok til at stalke jer lidt. Vil gerne selv have bier, men har kun en kolonihave.

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 12. maj 2017

   Rune blev også meget glad 😀

   Du skal være meget velkommen til at kigge med her på bloggen og følge vores hold af bier – kan kun på det kraftigste anbefale at komme igang! Og du kan sagtens have bier i en kolonihave. Det kender vi flere, som har – og det går ganske fint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *