Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det starter med en snor…

Opsætning af hegn eller stakit i haven handler først og fremmest om at komme godt fra start – dette sikres med en snor…

Opsætning af hegn i haven

Nu luftede vi ganske kort haveprojektet vi arbejder på netop nu, allerede i aftes – samtidigt med vi præsenterede en lækker sommerdrink

Læs forrige blogindlæg om sommerdrink her

Nu må vi hellere kommet sagen nærmere. Vi er nemlig igang med opsætning af hegn i haven.

Egentlig lidt misvisende at tale om, “opsætning af hegn”. Vi når nemlig ikke til selv opsætning af hegn i dette indlæg. Vi når ikke engang til opsætning af hegn denne sommer. Vi får kun begyndt – og som et ordsprog siger: Godt begyndt er det halve arbejde.

Intet ordsprog passer bedre på opsætning af hegn. Her handler det nemlig virkelig om at få startet ordentligt ud, før man kan begynde på selve opsætning af hegn – eller helt præcis færdiggøre hegnet ved at sætte brædder på og dermed få skabt den afskærmelse, som hegnet skal give.

Afskærmelse er da også netop pointen med vores hegn. Hegnet skal være rundt om vores – på sigt – kommende køkkenhave og skabe afskærmelse for vind, såvel som fungere som et støjhegn ud mod vejen.

Beklædningen af hegnet gør vi med såkaldt 1 på 2 beklædning i lodret. Det synes vi er flottest. Der findes naturligvis massevis af andre beklædningstyper, såvel som måder at lave beklædning til et hegn på. Uanset hvilken type beklædning man vælger, så handler første del af arbejdet om det samme – nemlig at få sat stolperne ordentligt fast i jorden.

Apropos beklædning. Skal et hegn fungere som støjhegn, så er det vigtigt at hegnet er helt tæt. Medmindre man laver et hegn af f.eks. bats, som opsuger lyden. Det er dog noget dyrere, så i først omgang kunne man starte med 1 på 2 beklædning – giver det ikke nok støjdæmpning, så kan man senere overveje at beklæde siden mod støjen med bats.

– Bats er lidt ligesom rockwool, men skabt til at kunne tåle at være udenfor. Ethvert byggemarked ved, hvad der menes…

Før vi begynder at sætte stolperne op skal der dog måles op – som sagt: godt begyndt er det halve arbejde.

Opmåling til hegn

For at få en overordnet ide om hegnetslængde, så er krak et fantastisk værktøj. Her kan indtegnes linjer og måles afstande. Super fint til at få en ide om antal meter, så man kan regne en cirka pris på hegnet – før man går i haven.

Når man er klar til at begynde på hegnet, så er det først og fremmest en god ide at starte med en snor. Helt præcis mursnor – altså snor af nylon, som ikke giver sig.

Sæt en pæl i hver ende af hegnet og træk snoren fra pæl til pæl, så snoren er kommer til at flugte hegnet – med en afstand på 10-15 cm til hegnet. Ret vigtigt at være præcis med snoren. Det er udfra snoren at huller til stopler skal laves, og dermed også udfra snoren at hegnet bygges.

opsætning af hegn

Det måske svært at se på billedet, men helt til venstre i billet løber en grøn mursnor – bevidst valgt i grøn, for at kunne se den.

Forud for opsætning af snoren, så har vi desuden været forbi med leen og slå græsset ned, som her er vokset temmelig højt – en del af haven, som vi først nu 2 år efter overtagelse begynder at bevæge os ud på.

Med snoren sat, så skal der afmærkes til hver enkelt hegnspæl. Der findes mange råd på nettet om afstand imellem hegnspæle – har kigget dem alle igennem og da vi ikke blev klogere på det mest anbefalelses værdige, så kontakte vi et hegnsfirma: Karlebohegn.dk.

Rådgivning fra eksperterne…

Skader aldrig at søge hjælp. Det er først hegn vi skal sætte op – endnu en af mange første gange for os, siden vi er flytte til Nymølle. Og trods google og youtube hidtil har været til stor hjælp, så blev vi nærmest mere forvirrede af alt den information om opsætning af hegn – specielt fordi rådene var vidt forskelligt.

Derfor kontakte vi karlebohegn.

Karlebohegn har opsat flere hegn i området omkring os. Og ved at et af hegnene har stået i 18 år allerede – og fortsat står flot. Har også været forbi og måle op udfra det hegn – men stolpedybde osv tjekkede jeg lige med karlebohegn.

De var vældig flinke til at hjælpe med råd og vejldning. Anbefalingen er 150 cm imellem hver hegnspæl. Desuden anbefales det at sætte hegnpæle i 90 cm dybde – 70 cm kan gå, hvis sten eller rødder umuliggør 90 cm. 90 cm bør dog være målet. Desuden bør huller bores med et 10 cm bor, for at sikre mest stabilitet – derved undgås også behov for støbning.

Det er naturligvis sådan vi går det. 90 cm i jorden med alle pæle. 150 cm imellem hver pæl.

Afmærkning af hvor hver pæk skal være måles op før vi begynder at bore huller til pælene – hver pæl er 10 cm tyk, så der måles 160 cm ud imellem hver afmærkning.

Så skal der bores

Med opmåling og afmærkning af stolperne på plads, så er vi klar til at bore hullerne til stolperne.

Altid lidt nerveprirrende at begynde sådan et bore arbejde i haven. Hvad finder man? Støder man på sten, rødder og vil det overhovedet være muligt at bore hullet, hvor man ønsker?

Går det helt galt og man rammer en kæmpe sten – så der selvfølgelig ikke andet for end at flytte hullet 10, 20, 30 eller måske 40 cm til den ene eller anden siden.

Nu er alle huller boret. Heldigvis stødte vi ikke på nogle umuligheder – det har blot taget tid. Lang tid.Vi har både kæmpet os igennem lerlag, rødder, sand, grus og hvad mest af alt minder om en losseplads for murbrokker.

Nå ja! Og selvfølgelig store sten. Dog ingen større sten end vi har kunnet grave dem fri – eller banke dem fri med hammer og jernpæl.

Et godt råd, før man begynder at bore huller til hegnspæle i 90 cm. Anskaf en solid jernpæl – kan købes i et ordentligt byggemarked. Bruges af håndværker til afmærkning af fundament o.l. Fungerer FANTASTISK til at spids-bore i dybde, såvel som hjælpe pælebordet – og undværligt til at grave sten i kanten af hullerne fri med.

Afsæt desuden god tid. Det tager tid at grave ned i 90 cm. Specielt, hvis det ikke er porøs muldjord, som der skal graves i. Det er det sjældent!

Husk desuden, at jorden bliver mere og mere kompakt, det dybere man kommer ned.

Husk vand til boring af hullerne!

opsætning af hegn

En løsning på den kompakte jord er at løsne den hårdstampede jord med vand. Når pæleboret ikke arbejder nemt, nedad, mere, så hæld 10 cm vand i hullet. Lad hullet stå i blød noget tid – imens kan der tages fat på næste hul. Derved arbejder man konstant i løsnet jord, fremfor at arbejde i stenhård jordbund.

Det letter virkelig arbejdet!

Imens der knokles, så nyder Toby et lækkert kødben – dermed forklaring på, hvorfor han ser helt skæv ud i hovedet.

Vand er desuden genialt til at hjælpe med til at løsne store sten, som sidder i vejen for boret – så det lige kan kradses ud med en jernpæl eller en lille skovl.

Løsningen med vand i hullerne har faktisk gjort at vi – trods mange sten i jorden – ikke har måtte flytte et eneste hul. Hvert hul er boret, præcis hvor planlagt. Og på nær 3 huller er alle huller boret i 90 cm dybde. 40 huller blev det til alt i alt. 37 i 90 cm dybde. 3 huller i 70 cm dybde.

Det da ret godt klaret. Og giver lige os selv et ekstra skulderklap for at klare det i sådan en hedebølge, som Danmark har været ramt af denne uge – det krævede en del vand. Ikke blot til at vande hullerne til pælene, men især til at slukke tørsten.

Nu vil klar til næste trin: Opsætning af hegn

Igen, lidt misvisende, at tale om opsætning af hegnet – der kommer endnu til at gå noget tid, før beklædningen kommer på og henget står færdigt. Forklaring følger om lidt….

Med hullerne boret, så er vi klar til næste del i at bygge et hegn – eller plankehegn om man vil. Nemlig at få stolperne til hegnet sat i jorden. Det bliver et projekt til det næste par dage. Stolperne er leveret og med hullerne færdige, så er alt klar.

Også lige forklaring på, hvorfor der ikke nu kommer beklædning på. Når stolperne er sat i jorden, så skal jorden omkring stolperne lige sætte sig – således at stolperne står 100% fast.

Havde vi støbt stolperne fast, så kunne vi godt begynde med beklædning nu. Det gør dog bare projektet unødvenigt dyrere at skulle støbe stolperne fast – det har ingen stabiliserende effekt. Det er blot en hjælp til hurtigere at kunne sætte beklædning på.

Vi har ikke travlt. Vi kan fint vente nogle måneder, før beklædning monteres på hegnet og vi dermed kan sige at hegnet er færdigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *