page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Når weekend bliver hver dag

Der er pludselig kommet mere tid i kalenderen, så søndag aften blev pludselig brugt til at lave hjemmelavet syltetøj – eller rettere sagt marmelade…

Hverdagen er vendt på hovedet

Vi holder os hjemme i denne corona-tid. Og der er masser af tid, da alle aftaler og planer er aflyst. Både Rune og jeg skal arbejde, men det er næsten som ferie… med alt den fritid, som der pludselig er.

Væk er også alt transporttid, da vi begge arbejder hjemmefra fortiden…

Var det ikke for alvoren i situationen, og det konstante fokus på Corona-virus i tv, radio og alle steder – ja, så er der næste feriestemning over det.

Vores hverdag er i hvert fald vendt helt på hovedet. Normalt ville vi bruge søndagaften på at blive klar til en ny arbejdsuge. Sådan forløb gårdagens søndagaften ikke.

Det til trods for, vi ellers hvade været i haven hele weekend. Jeg er godt igang med at sætte vores nye plankehegn op – se det her. Rune har været igennem køkkenhaven med lugejernet og er samtidigt ved at grave græs af til et nyt blomsterbed i haven.

Næeh! Vi fandt på at lave hjemmelavet marmelade – eller hjemmelavet syltetøj om man vil, trods det er forkert at sige.

marmelade syltetøj

Syltetøj eller marmelade

Syltetøj og marmelade bruges – idag – vidt om det samme. Syltetøj er dog lavet med langt mere sukker, såvel som lavet på saft.

Hjemmelavet syltetøj laves ofte ved først at lave saftevand, som bær og sukker koges op med. Marmelade er blot bær og sukker, som koges sammen.

Vi har lavet hjemmelavet marmelade med bær fra haven – plukket i sommer, frosset ned og nu forvandlet til lækker marmelade.

Hjemmelavet syltetøj eller marmelade

Hvorvidt man kalder det hjemmelavet marmelade eller hjemmelavet syltetøj skal vi dog ikke diktere.

Nogle kalder det marmelade andre kalder det syltetøj – når der tales om bær kogt med sukker. Vist ikke nogen, som idag først laver saft og dernæst laver rigtig hjemmelavet syltetøj ved at koge saft med sukker og bær, til en fast masse.

Fremgangsmåden er ganske lige til. Der skal bruges lige dele bær, som sukker.

Til 500 gr bær, skal – altså – bruges 500 gr. sukker. Lidt mindre sukker ved meget søde bær, men lettest blot at fælge 1/1 reglen. Ved meget tørre bær – f.eks. tranebær e.l. – bør tilsættes lidt vand.

Det hele koges op under langsom opvarmning og omrøring. Når massen kogen, så startes minuturet. Bløde bær koges 5 minutter. Faste bær koges 10 minutter.

Hindbær er bløde og koger 5 minutter. Bær sæson brombær og jordbær er faste og koges 10 minutter.

Kan ikke blive meget nemmere. Vi fik lavet brombær, jordbær og hindbær marmelade – herligt at have til forrådskammeret de næste uge.

Hjemmelavet marmelade jordbær brombær hindbær glas

Tror der skal bages en portion boller i eftermiddag, så vi kan få en frisbagt bolle med ny marmelade. Mums!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.