Tryk "Enter" for at gå til indhold

Projekt: Stentrappe ved rosenbed og rosenhæk

Vores nye rosenbed begynder at tage form. Inden vi planter roserne, så laver vi en hjemmelavet stentrappe, til at opdele rosenbedet – og ligeledes til at sikre nem passage til vores bærhave.

Sjældent den nemme løsning, som er bedst!

Det er vist efterhånden ved at udvikle sig til “aldrig, den nemme løsning, som er bedst“.

Da vi skulle plante hæk, gjorde vi lige hele projektet lidt mere besværligt ved først at lave et stensætning, som hække kan stå på – flot blev det, men det var hårdt arbejde.

Se vores flotte stensætning her

På samme måde valgte vi at lave et stendige, da vi skulle anlægge et stor pæonbed – igen blev der brugt mange muskler og timer på at arbejde med sten.

Se vores flotte stendige med pæonbed her

Og sådan kunne vi vist fortsætte…

Fortsætte med eksempler, hvor vi kunne have valgt en nemmere løsning. Sandheden er bare, at det sjældent er den nemme løsning, som er bedst – eller pænest.

Et andet ordsprog lyder desuden: “Er noget værd at gøre, så er det værd at gøre ordentligt”.

Sådan er det også gået med vores nye rosenbed og etablering af en rosenhæk.

Vi kunne sagtens have lavet en stiv af græs, istedet for en trappe af kampesten, til at komme nedad skråningen – og sikre passage igennem rosenhækken til vores bærhave.

Det ville have været langt nemmere, men det bliver helt sikkert langt smukkere med en flot hjemmelavet stentrappe.

Fordelen er desuden, at vi slipper for at klippe græs på skråningen igennem rosenbedet.

Det er nu heller ikke mere bøvlet, end det lyder, at lave en stentrappe. Vi har før lavet en trappe af kampesten – i forbindelse med stensætningen til hækken. Den blev vældig flot. Og den er inspirationen til denne nye hjemmelavede stentrappe.

Det besværlige ved at lave en trappe af kampesten er, at der skal bruges temmelig store sten. Stenene skal være så store, at man kan have en sko på dem – desuden skal stenen have en flad side.

Vi har heldigvis rigtigt mange sten på Nymølle. Det vælter nærmest op af jorden med store sten på vores marker. Det var da også derfor vi valgte at bruge en del af stenene til at bygge stendige, stensætning og nu lave en hjemmelavet stentrappe.

Er man ikke heldig at have gratis kampesten i haven  så kan de mange steder købes. Det er ikke så dyrt at få leveret store kampesten og resultatet bliver virkelig flot! Køber du sten, så kan du mange steder ringe og bede om sten til en stentrappe – så får du et udvalg af sten med flad side.

Sådan laves en hjemmelavet stentrappe af kampesten

Når de store kampesten – med flad side – er fundet, så er det bare at komme igang. Start med at grav 7-10 cm dybere ned end gulvplan – første række sten skal ligge ret dybt, for at give et flot resultat. Derfor skal du også starte med de største sten til første trin.

Du skal desuden arbejde nedefra og dermed bygge trappen opad – næste trin (række af sten) skal nemlig stikke lidt indover forrige trin.

Sørg for at trædefladen er i vatter. Sørg for at stenen på hvert trin er i vatter. Det ser mærkeligt ud, hvis et trin er i forskellige højder. Derfor er det en god ide at arbejde med to vatterpas – et stort og et lille. Det store bruger du til at sikre at stenen på samme trin er i samme højde og i vatter. Det lille vatterpas bruger du til at sikre at hver enkelt sten er i vatter – så den flade af stenen er i vatter.

Når du opbygger trappen, så sigt efter målene 15-16 cm i højden på hvert trin og 30-32 for hvert trin. Derved får du den mest behagelige trappe at gå på.

En hjemmelavet stentrappe, er lidt af et puslespil

Du skal være klar på at flytte stenene mange gange, når du skal lave en hjemmelavet stentrappe.

En lille skovel er en god ide at have ved hånden, så du kan grave dybere til en sten – eller nemt smide lidt sand under en anden sten, for at få det hele i vatter.

Selvfølgelig skal stenene for hvert trin være nogenlunde lige store, det gør det nemmest. Det er dog ikke størrelsen på stenen, men hullet eller omvendt mængden af sand du smider under stenen, som bestemmer størrelsen på trinnet – og ligeledes sikrer at stenen for hvert trin, kommer i vatter.

Vigtigt er det blot at huske, at næste trin – næste række sten – ligger dybere end, hvor forrige trin slutter. Det er lidt svært at beskrive, men for at trappen skal blive stabil, så skal stenene graves ned – hvilket burde give sig selv. Og dermed kommer nederste punkt på næste række sten, til at lille lavere end højeste punkt på forrige række sten.

Det største puslespil kommer dog i at sikre, at der ikke er store mellemrum imellem stenene i hvert trin. Det kræver at man forsøger sig frem og får vendt, drejet og flyttet rundt på stenene – og temmelig ofte får skifte en ellers god sten ud med en ny, som passer bedre op ad de andre.

Det tager tid, men er hele arbejdet værd!

stentrappe kampesten rosenbed

Er vores nye hjemmelavede stentrappe ikke blevet flot?

Det tog nogle timer en lørdag i november, så mere tid tager det nu ikke. Det er desuden det en perfekt arbejde at gøre i efterårsvejr – man får hurtigt varmen – og det er let at arbejde stenene, når jorden er fugtig.

Vil lige sige, at Toby er blevet glad for trappen – trods, at sidder med ryggen til på fotoet. Toby holdt blot vagt, imens vi arbejdede 🙂

Med stentrappen færdig, så er vi også ved at være klar til at plante de mange roser, som vi har fået leveret fra england.

Læs om levering af barrods roser her

Vi skal blot have gravet jorden godt igennem, renset for rødder – og løsnet jorden i dybden. Så skulle vi være klar til at kunne plante roserne i morgen.

Klargøring af rosenbed

Vi har allerede fjernet græsset her på skråningen – alene derved har vi fjernet største delen af ukrudtet.

Læs om klargøring af bed til roser her

Nu skal jorden blot løsnes, så vi let kan plante de mange roser i morgen.

vend jord gravning rosenbed
rosenbed trillebør

Det er altid et hårdt arbejde at grave og vende jorden. Nogle er foretaler for no-dig metoder, hvilket vi nu også er. Det er dog nødvendigt at gravejorden igennem, når der tidligere har været græs.

Medmindre man er tålmodigh og kan vente 1 år, så ville man kunne dække jorden med avis, hestemøg og godt omsat kompost – og derved skabe en rigtig god og løs jord.

Vi er dog ikke tålmodige, så vi graver og løsner jorden. Hårdt arbejde, og trods det er koldt, så giver det hurtigt varmen.

arbejdsjakke havearbejde bærhave

Arbejdsjakken fik hurtigt en plads på en af stolperne til hindbærbuskene i bærhaven. Skønt at kunne arbejde i haven, blot iført en sweater, her i slut november måned.

Efter at have fået gravet jorden igennem, fjernet alle rødder, sten og andet skidt i jorden – så er vi klar til at plante roser i bedet i morgen. Glæder os allerede til at se dem blomstre til foråret!

Få mere inspiration til en trappe i haven her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *