Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så sker det! Rosenhækken plantes

Roserne er leveret. Rosenbedet er gjort klart. Vi er klar med rosenjord, hestemøg og graveredskaber. Nu skal vi igang med plantning af roser….

Så er vi igang med plantning af vores rosenhæk

Helt korrekt, så har vi været igang noget tid. Beslutningen om at anlægge et rosenbed med en rosenhæk er taget, måneder, tilbage i tiden. Sikkert efter endnu en kamp med at klippe græs på denne stejle skråning i haven – hvorved ideen om en rosenhæk opstod.

At det skal være en rosenhæk – og ikke bare alle mulige andre blomster – handler om at bedet grænser op til vores bærhave og frugthave. I roser lever mange insekter, som spiser de skadedyr og skadesinsekter, som ellers går i bær og frugter. Roser nærved frugttræer og bærbuske er altså en ret nem og økologisk måde at bekæmpe orm og andre insekter i frugt og bær.

Det er også snart længe siden, at roserne er valgt og bestilt. Vi har købt barrodsroser fra David Austin i england. Roserne blev leveret med posten i onsdag, hvilket du kan læse nærmere om her:

Bestilling af David Austin roser

Og vi har allerede været i haven flere gange, for at gøre klar til plantning af roserne. Første arbejdsdag i haven, for at gøre klar til plantning af roser, var forrige weekend. Her blev græsset fjernet, og der blev gravet nogle – temmelig store – gamle hyldebærbuske op af jorden.

Det tog temmelig lang tid at fjerne græs og rødder. Rosenbedet er trods alt 15 meter langt og næsten 1,5 meter bredt.

Læs om klargøring af rosenbed her

Sidste etape i klargøringen til plantning af roser, skete igår. Igår fik vi lavet stentrappen, som skal dele rosenbedet – og sikre let passage til vores bærhave. Igår fik vi desuden gravet jorden grundigt igennem, fjernet rødder i jorden og løsnet jorden i dybden.

Drømmer du om en stentrappe i haven? Vi har bygget flere stentrapper af kampesten, hvilket vi er super glade for. Det er en flot måde at dele haven op på. Du kan læse nærmere om at bygge en stentrappe i kampesten her:

Guide til at bygge en stentrappe i haven

Nu er vi klar til at begynde at plante roserne. Søndagen er derfor startet tidligt – det bliver jo hurtigt mørkt her i november, så må hellere komme igang. Vi har 30 roser, som skal plantes, og skal nu også nå lidt andre opgaver. Desuden tegner det til en dag med flere regnbyger, så får nok et par pauser i arbejdet. Det er så også kun okay, at få nogle pauser indendøre i varmen. Det er ret køligt idag.

Klargøring til plantning

Første step i plantning af roser er at få målt ud til hvor, hver rose skal plantes. Vi planter i 2 rækker, forskudt af hinanden. Der måles op til 30 roser og de plantes med ca. 60 cm afstand imellem roserne. Derved får roserne plads til at brede sig, men roserne står stadigvæk tæt – og får hurtigt lukket af for ukrudt.

opmåling plantning roser tommestok målebånd

Plantning af roser – barrodsroser

Barrodsroser skal plantes i det sene efterår. Barrodsroser er billigere end pottede roser, så skal man plante mange roser er barrodsroser en god løsning at vælge.

Barrodsroser kommer – som navnet siger – som nøgle rødder. For at sikre at rødderne har nok væske i sig, skal de stilles i vand 30 minutter forud for plantning.

Efter at have fået målt op til roserne, satte vi de første roser i en spandvand.

barrodsroser roser vanding plantning

Det er vigtigt at alle rødderne er under vand, så lad værre at fylde for mange roser i hver spand. Vi starter med 12 barrodsroser i 3 spande. Dem skulle vi kunne nå at plante inden frokost – de resterende 18 rødder ligger i en lukket sort plastikpose, så rødderne ikke tørrer ud.

Sæt ikke flere barrodsroser i vand, end du kan plante på nogle timer. Bliver du afbrudt i arbejdet, så er det bedre at tage roserne op af vandet – og lægge tilbage i en stort plastikpose.

Imens vi venter 30 minutter – den tid, som roserne minimum skal være i vandet – så får vi hentes rosenjord, graveredskaber og hentet en trillebørfuld omsat hestemøg.

Vi har adgang til alt det hestemøg, vi kan bruge. Vi har flere naboer, som holder heste. Har man ikke adgang til hestemøg, så kan det købes – eller undlades, men roserne elsker det virkelig. Og det er investeringen værd, at komme hestemøg til roser. Det giver langt sundere planter og dermed langt flere roser.

Med alt hentet og efter at roserne har suget vand i 30 minutter, så er det igang med at grave det første hul til første rose.

Plantevejledning for roser

Hullet graves 40×40 cm og 60 cm dybt – evt dybere. Dybden på hullet bestemmes af rødderne. Det er vigtigt ved planting af roser, at rosens rødder står lodret ned i hullet. Bøj endelig ikke rødderne på roser, så de ligger flads! Er rødderne meget lange, så er det bedre at klikke lidt af rødderne end at bøje dem. Det er virkelig vigtigt at rødderne pejer nedad!

Vælg desuden at løsne jorden i bunden af hullet godt, så rosensrødder let kan bore sig ned i jorden.

Vi har en meget leret jord, så vi er ekstra påpasselige med at få løsnet jorden i dybden.

Det er afgørende for et godt resultat, at jorden er løs, så rosen hurtigt kan grave sine rødder dybt ned i jorden – og dermed sikre væske til rosen. I hullet smider vi en god skovfuld omsat hestemøg, hvilket er med til at give god næring til rosen. Desuden hjælper hestemøg med til at løsne jorden og dermed sikre løs jord omkring rosensrødder.

hul havearbejde rose planting  hestemøg kompost roser planting
Det kan ikke understreges kraftigt nok, hvor vigtigt, det er, at sikre en løs jord omkring rødderne ved plantning af roser! Er jorden hård, så vil rosen ikke bore rødderne ned i jorden – og derved er rosen langt mere udsat for udtørring, såvel som plantesygdomme.

Jord til plantning af roser

Planteskoler og gartnerier sælger rosenjord, som er en god investering ved planting af roser. I rosenjord er der tilsat væksfremmende svampe, hvilket sikrer hurtigere etablering af rødder. Ved at bruge rosenjord til planting af roser sikrer man desuden at roserne får alle de næringsstoffer, som de har brug for – i rette mængde.

Det er dog forkert at plante i ren rosenjord.

Rosenjord bør blandet med den jord, som er på grunden. Afhængig af jordtype, så er blandingforholdet lidt forskelligt. Gå efter 50/50, så passer det meget fint.

Ved at bruge 50% rosenjord og 50% havejort, så bliver det også pludselig langt billigere at skulle købe rosenjord. Du skal trods alt kun have fat i den halve mængde.

Det letteste er blande rosenjord med jord fra haven, efterhånden som plantning skrider frem – derved tager man blot jorden, som graves op af hullet.

Vi blander i en stor plastikbalje, da vi synes det er lettest. En trillebør er dog også ganske fin af blande i. Blot sørg for at rosenjorden er blandet godt rundt i jorden.

Beregn  3-4 skovfulde jord fra hullet og tilsvarende mængde rosenjord. Det passer til et hul på 40×40 cm og 60 cm i dybden, når der også er kommet en skovfuld hestemøg i bunden af hullet.

hjemmelavet rosenjord roser plantning

Plantedybde for barrodsroser

Normalvis skal man altid plante i samme højde, som en plante har stået i tidligere. Og trods der ingen jord følger med barrodsplanter, kan man nemt se hvor dybdt rosen tidligere har været plantet. Det grønne på rosenroden har selvfølgelig været over jorden.

Ingen regler uden undtagelser… Som et ordprog fint siger…

Når man planter barrodsplanter, så skal der plantes dybere end tidligere plantehøjde. Barrodsplanter skal plantes, så jorden kommer op over rodhalsen – rodhalsen er den “klump” imellem rødder og selve rosen.

Det virker helt forkert, at plante så dybdt – imod alt man normalt har lært. Det er dog vigtigt at barrodsroser plantes, så en del af de grønne skud kommer under jorden.

Får man ikke plantet dybt nok, så vil der komme massevis af vildskud. Der er desuden stor risiko for at rosen vil fryse væk igennem vinteren.

Det er lettest at sikre korrekt plantedybde, ved at bruge en bambuspind – eller anden plantepind. Læg en bambuspind henover hullet og placer barrodsrosen i hullet, så rodhalsen er lige under bambuspinden.

plant plantedybde roser barrodsroser
jord rosenjord barrodsroser roser planting
vand vanding roser barrodsroser
roser barrodsroser plantning

Når barrodsrosen er korrekt placeret i hullet, så er det blot at fylde i med den blande jord af jord fra hullet og rosenjord. Derefter vandet rosen grundigt – også selvom det regnvejr! Sidste trin, er at trykke jorden fast omkring rosen. Hold en afstand på 5 cm fra rosen, når du træder. Det er jorden omkring rosen, som skal trykkes ned – ikke jorden omkring rodhalsen på jorden.

Sådan! Det var den første rose i jorden. Nu er det blot at fortsætte med de resterende roser.

HUSK, ved plantning af roser i haven!

Gør dig selv den tjeneste, at sætte god tid af til planting af roser. Plantning af roser tager længere tid, end man regner med.

Skal du blot plante en rose, så er det hurtigt gjort. Skal du igang med planting af mange roser, så tager det tid.

Specielt, hvis du afbrydes af arbejdet af regnvejr og andre opgaver. Desuden bliver det tidligt mørkt.

Vi havde afsat en hel søndag til plantning af roser. 30 roser skulle vi have i jorden og nåede det. Den sidste rose kom i jorden lige efter mørketsfrembrud – til gengæld fik vi så også lige hjulpet en nabo en times tid, fik en god frokost, eftermiddagskaffe, fodret fårene og lidt andre småting.

Dejligt dag i haven. Og vi ved, at vi har gjort vores bedste for at give vores roser de bedste væksbetingelser.

Roser planting barrodsroser

2 Kommentarer

 1. Henriette
  Henriette 21. december 2018

  Sikke et flot bed! Vildt flot med trappen, som I har lavet.

  Læste lige indlægget om David Austins død, hvor bedet omtales, så måtte lige se det. Meget flot!

  Håber at få lov at se endnu flere fotos af dette skønne rosenbed, når det bliver sommer og roserne springer ud.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 21. december 2018

   Hej 🙂

   Mange tak for din søde hilsen – vi glæder os virkelig også, til roserne begynder at blomstre. Rigtig glædelig december til dig! Og god jul!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *