Køkken haven i november er for mange kedelig, og uden noget at spise. Vi har dog fortsat masser af grønt i køkkenhaven – både grønkål, rødbeder, gulerødder og massevis af artiskokker.
Køkkenhaven bugner af lækkerier
Det handler egentlig ikke om vejret – det har sandt at sige, været et meget mildt efterår. Og vi har først rigtigt fået frost og kulde nu her, de sidste par dage.
Det er dog ikke kun vejret, som gør at vores køkkenhave fortsat er fyldt med mad.
Årsagen til at køkkenhaven fortsat bugner med grøntsager, handler mest af alt om at vi har plantet sent – og at vi (modsat mange) dyrker efterårsafgrøder, såvel som lader rodfrugter stå i jorden.
De fleste rodfrugter har det bare bedste i jorden. Vi lader vores rodfrugter stå i jorden – graver op løbende igennem vinteren. Kun ved udsigt til flere dage med hård frost, graver vi op i større mængder…
Vores rødbeder og gulerødder står derfor fortsat rigtig godt i haven…
Artiskokkerne har det også godt…
Især vores artiskokker har det fantastisk godt i år – det kan vi nok især takke det milde efterårsvejr for. Vi har virkelig høstet mange artiskokker og gør det stadigvæk. Det smager bare virkelig lækkert! Vi er især vilde med bagte artiskokker… MUMS!
Få opskrift på bagte artiskokker her
Grønkål er der også…
Vores grønkål er dog ikke blevet så stor i år – de har manglet vand igennem sommeren, hvor det var vildt varmt.
Den er der dog. Og har netop fået lidt frost, så nu er den ekstra god. Grønkål kommer vi til at spise igennem hele vinteren, hvor vi kan hente direkte fra køkkenhaven.
Ellers er køkkenhaven dækket til…
De steder, hvor vi har høstet de sidste grøntsager – og hvor jorden ellers lå nøgen – der har vi lagt jorddække i form af halm, blade og flere steder kørt hestemøg på.
Jord skal endelig ikke ligge nøgen og bar igennem en vinter. Derved udvaskes alle vitaminer, mineraler og næringstoffer.
Se bare naturen, hvordan alt jord dækkes til af blade, ukrudt o.l. Det er virkeligt unaturligt, for jord at ligge bar.
Ovenstående billede fik mig desuden lige inspireret til at gå en ekstra tur i haven med løvriven -– og få fjernet de store mængder blade fra haven.
Ikke at blade på græsplænen er skadeligt, men store mængder blade er ikke godt.
Derfor samler vi dem sammen. Størstedelen bruges til bladmuld, som er fortrinligt til at plante i.
Sådan laver du bladmuld af blade fra haven
Idag ender bladene dog i en bunke i haven – hvor vi mangler lidt ekstra jord. Nu kan bladene få lov at formulde her, indtil foråret. Og indtil foråret være bosted for en masse biller, insekter og andet kravl.
Det ser desuden bare flottere ud i haven, når de mange nedfaldsblade er fjernet fra græsset – vigtigt, så kvæles plænen ikke under de store mængder blade fra træerne.
Sidste opgave i køkkenhaven… I år…
Udover, at vi selvfølgelig skal have spist de sidste mange grøntsager – det regner vi dog ikke med at nå i år. Der skulle helst også gerne være rødbeder og grønkåler til januar, februar og marts.
Derudover, så er arbejdet i køkkenhaven dog slut for i år.
Eneste vi mangler er at få kørt hestemøg på et sidste jordstykke – et nyt jordstykke, som vi tænker skal plantes til næste år med grøntsager. Vi har kun lige fjernet græset og renset jorden et par gange… men der kommer fortsat græs op. Derfor skal jorden dækkes til med hestemøg, som også kan kvæle de sidste græs i jorden – og give en lækker jord at plange i, til foråret.
Vi har faktisk allerede tyvstartet plantningen Vi har sat hvidløg her – og regner med at der skal dyrkes massevis af lækre grøntsager og blomster ved siden af.