Debatten er stor. Skal man – eller skal man ikke – fjerne nedfaldsblade? Vi gør det! Og vi gør det med et ganske praktisk formål…
Hjælp til græsplænen – fjern nedfaldsblade
Det er snart nogle uger siden, at vi klippede græsplænen, sidste gang. Og efteråret har nu virkelig taget sit tag i Danmark – egentligt synger efteråret på sidste vers. Vi skriver idag d. 10. november og der er præcis 20 dage, før vi officielt kan sige at det er blevet vinter.
Med efteråret ved at være forbi, så har de løvfældende træ også snart smidt alle deres blade. Og græsplænen er dækket af et fint lag blade.
Og…
Netop derfor er vi i haven idag. Der skal nemlig rives blade væk fra græsplænen, så græsplænen ikke kvæles af de store mængder nedfaldsblade.
Græsplænen har trods alt haft det hårdt nok i år, med tanke på den tørke sommeren gav os.
At rive nedfaldsblade sammen er dog en arbejdsopgave, som er til stor debat – hvert eneste efterår.
De kraftigste argumentationer for at efterlade blader på plænen, det er for insekternes skyld. Det er da også sandt at især sommerfugle og natsværmere gerne overvintre i blade.
Omvendt er argumentationerne for at fjerne nedfaldsblade fra plænen, at det kan kvæle plænen med store mængder nedfaldsblade. Og netop derfor river vi bladene sammen og hjælper græsplænen – vi vil dog også gerne have sommerfugle, natsværmere og andre insekter i haven, så vi efterlader nogle bunker blade til dem rundt i havens bede.
Vi har desuden allerede bygget et stort og flot insekthotel. Desuden fjerner vi ikke blade fra havens bede eller gårdens marker, hvor insekter er mere end velkomne til at overvintre.
Se vores hjemmelavede insekthotel her
Hvad du IKKE skal gøre!
De mange nedfaldsblade skal du dog endelig ikke køre på genbrugspladsen. Det er virkelig tåbeligt og unødvendigt havearbejde!
Vil du gøre det fantastisk for pindsvin og insekter, så læg istedet alle bladene i en stor bunke – eller brug bladene, som vinterbeskyttelse af roser, stauder og omkring træer.
I løbet af vinteren vil bladene formulde og blive til god, næringsrig, muldjord. Til stor glæde for din havejord.
Genbrug af nedfaldsblade
Du kan også gøre, som vi gør – og virkelig få det maksimale ud af dine nedfaldsblade og det arbejdet det er at rive bladene sammen.
Fyld bladene i sorte plastsække. Stik nogle huller i bunden af sækken og hæld vand i sækken – 7-10 liter vand er vil være helt perfekt pr. sæk.
Luk sækkene og lad sækkene stå på en nordvendtgavn – eller andet sted i skygge – indtil foråret. Og hermed kan du lave den mest fantastiske bladmuld, som du kan bruge i dine potter og kummer til foråret – gerne blandet med lidt god kompost. Vi fik samlet blade til 6 sække, så der skal nok blive rigeligt bladmuld til foråret.
Alternativ til brug af plastsække, så kan du også lave en blad-kompost af høstetråd og nogle pæle. Det kræver dog noget mere plads, da du ikke kan komprimere bladene på samme måde, som i en sæk. Og du vil løbende igennem vinteren skulle sikre at bladkomposten ikke er tør.
Uanset hvilken løsning du vælger, så er bladmuld virkelig fantastisk! Og det er en skøn måde at genbruge nedfaldsblade, samtidigt med at bladene fjernes fra græsplænen.
Det er desuden et skønt efterårsarbejde at rive blade sammen. Man får hurtigt varmen, hvis man arbejder hurtigt, men så er det nu hellere ikke hårdere arbejde. Bladene er lette og med en løvrive, så kan man let rive de mange nedfaldsblade sammen. Om der efterlades lidt på plænen er kun fint for græsplænen – det er den store dyne af blade, som skal fjernes fra græsplænen.