Tryk "Enter" for at gå til indhold

Drivning af juleroser til jul

Det er NU og her, i november, at der skal tages hånd om juleroser, hvis de skal blomstre til jul. Og det er ingen sag at drive juleroser til blomstring til jul….

Juleroser i blomst til jul

Juleroser er virkelig en skøn plante – en af de få planter, som gerne blomstrer i vintermånederne.

Det latinske navn for juleroser er Helleborus Niger. Det er en staude, som er stedsegrøn. Hele året står Helleborus Niger med store flotte grønne blade og i vintermånederne begynder blomsterne at komme – også blomstre Helleborus Niger gerne indtil maj.

Navnet juleroser er dog lidt misvisende. Helleborus Niger er nemlig ikke en rose, men ligner blot en rose. Det er en staude. Desuden blomstrer juleroser ført fra slutningen af januar måned – og navnet er derfor lidt forkert, hvis man spørg mig.

Det er dog ganske nemt at få juleroser til at blomstre til jul, hvis man gør sig en smule arbejde.

Kan tilføje at Amarylis løg heller ikke hører december til, men faktisk blomstrer i april. Det samme gælder for tulipaner og hyacintløg, som mange pynter op med til jul. Det er altså ikke unormalt at drive planter frem til tidligere blomstring…

Og det er alt arbejdet værd, når man i december kan opleve julerosen blomstre.

Helleborus Niger er nemlig en super flot plante til potter og kummer foran dørene. Og den kan bruges år efter år – istedet for at pynte med en masse gran o.l.

Sådan driver du juleroser i blomst til jul

Det hedder at drive i blomst, når man fremskynder blomstringsprocessen for løg, planter og grene. Vi har tidligere skrevet om at drive grene i blomst, hvilket er en skøn måde at få vaserne fyldt i januar, februar og marts.

Læs om drivning af grene her

Når det kommer til at drive juleroser i blomst, så er det ganske nemt. Specielt nemt, hvis du har juleroserne i krukker – så tager du blot krukken ind i en garage eller skur, med et vindue.

Der skal endelig ikke være varmt i lokalet. Helleborus Niger foretrækker kulde – og skal have kulde for at blomstre. Husk desuden at vande, planten må endelig ikke tørre ud!

Lad krukken stå inde i 30-45 dage, så vil du opleve at planten går i blomst.

Vi har vores juleroser i potter, hvilket gør drivning nemt. I midt november sætter vi potterne ind i værkstedet – hvor de får rigeligt med sol i vinduerne. Når de er afblomstret i start maj, så klipper vi de grimme blade væk, giver lidt kalk og stiller krukkerne under et stort træ i haven – Så har juleroserne det godt og vi kan stille krukker med blomst ved vores hoveddør.

Grundet den varme sommer i år, så har vi været uheldig at miste 3 juleroser. Øv! Det er en af ulemperne ved at have juleroserne i potter – man skal huske at vande, når det er tørt om sommeren.

Har du gravet din julerose ned i haven, så kan du tage et marmelade-glas og sætte over de nye blomsterskud. Ikke over bladede! Kun over de nye blomsterskud, som er på vej op af jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *