De sidste Gladiolus er afblomstret og nu er det tid til at få løgene gravet op – og få de mange gladiolis løg gemt, så de kan plantes ud til foråret. Det handler om korrekt vinteropbevaring af gladiolus løg.
Gladiolus skal op af jorden!
Gladiolus kan ikke overvintre i jorden under vores klimaforhold her i Danmark. Det er alt for koldt og vådt – og man risikerer at Gladiolus løgene rådner i jorden.
Det er dog ganske nemt at grave Gladiolus løg op. Gladiolus løg er kun gravet nogle få centimer under jorden, så de kan næsten bare hives op af jorden.
Det er dog en dum ide at hive Gladiolus løg op, da der er sat mange nye små løg. Disse knækker let af, hvis løgene ikke graves forsigtigt op – og det kan hurtigt blive til rigtigt mange nye Gladiolys løg, hvis man sikrer sig at få de små nye sideløg med op af jorden.
Når den første nattefrost har ramt haven, så er det tid at grave løgene op. Gladiolus kan altså sagtens tåle en nat eller to med frost, men bør graves op derefter.
Vi havde nattefrost forrige weekend og nu skal rødderne graves op af jorden.
Læs indlægget om årets første nattefrost her – og lær, hvornår også Georginer skal graves op.
Når Gladiolus løgene er gravet op, så klippes resterne af blomster stænglen af – endelig ikke de grønne blade – og løgene bundtes, så de med en snor kan bindes sammen.
Der kan sagtens være mange løg i sådan et bundt. Og det letteste er egentlig at lægge en snor på græsset også bare lægge løg ovenpå – og derefter binde bundtet af Gladiolus løg.
Herefter er løgene klar til at komme til tørring, dernæst senere til vinteropbevaring, får løgene til maj kan plantes ud og til juli kan give os masser af skønne blomster i haven og blomster til buketter.
Se de flotte Gladiolus blomster her
Vinteropbevaring af Gladiolus
Vinteropbevaring af Gladiolus kan inddeles i to trin.
Første trin er tørring af løgene. Har man mulighed for det, så hæng de nyopgravede løg i et varmt og tørt rum – de proffessionelle hænger løgene ved 32 grader i 7-10 dage. Derefter skal løgene flyttes til et køligt, men frostfrit, og tørt lokale med god luftcirkulation.
Vi starter med at hænge løgene op nær vores jordvarme anlæg. Her er en god temperatur, dog ikke 32 grader, men det går. Efter 7 dage hænges løgene i stalden, hvor der er frostfrit.
Her skal løgene hænge indtil de grønne blade er visnet ned og blevet gullige – derved føres alt kraften fra bladene ned i løget og sikrer blomstring næste år.
Når bladene er blevet gullige, så er man klar til trin to i vinteropbevaring af Gladiolus. Dette trin handler i alt sin enkelthed om at klippe alle bladene af – klip 2-3 cm over løget – og gem løgene i strømpebukser eller løgsække. Naturligvis skal disse sække med alle løgene opbevares tør, frostfrit og med god luftcirkulation – en garage er helt fin til dette.
De små sideløg kan nemt risikere at falde af, når løgene er tørre. Sørg for at få dem samlet sammen og gem dem gerne for sig selv, så du kan plante de små nye løg et seperat sted i haven. Disse små løg sætter sjældent blomst det første år, men året efter er det blevet til store løg, som vil blomstre.
Og det er egentligt sådan, vinteropbevaring af Gladiolus skal gøre, for at sikre sunde løg til nye planter.